Reportáž: Autosalon Brno & Autotec 2010

V Brně probíhá další ročník pravidelného autosalonu. Protože už minulý rok to vypadalo, že pojde na úbytě, spojil se s AutoTecem a zkoušejí to společně. Kupodivu tou nejzajímavější částí je právě AutoTec.

Autosalon Brno letos jasně ukazuje, že starý svět odchází a přichází nový. Veletrhy, kde se ukazují auta (nebo počítače či jiné spotřební zboží snad vyjma sportovního) už prostě nemají v miniaturní provinční podobě jako je Brno pražádný důvod k existenci.

Osobní auta? Čtyři

Letos se tedy na brněnský autosalon rozhodly vypravit pouhé ČTYŘI značky osobních aut. Jsou to zároveň ty, které v České republice nabízejí nejlevnější, a tedy nejprodávanější auta: Škoda Auto, Hyundai, Ford a Renault. Je to pochopitelné, prodej osobních automobilů zažil za poslední dva roky pořádný sešup, a tak se už prostě nevyplatí vydávat obrovské prostředky na stánek v Brně.

Autosalon Brno - Autotec 2010 - dodávka Iveco EcoDaily Electric

Mnohem zajímavější než dívat se na všude prakticky úplně stejné osobáky, navíc tentokrát bez jakéhokoliv důrazu na šetrnost, je projít se pavilonem patřícím pod Autotec, tedy veletrhu užitkových automobilů. Právě tam byl naopak k vidění důraz na šetrnost doslova na každém kroku. Už na jednom z okrajů pavilonu ukazuje Iveco svou plně elektrickou dodávku Iveco EcoDaily Electric. Bohužel jsme nedostali možnost se o ní dozvědět více.

Chvála Avii

Mnohem sdílnější byli na stánku (dnes už) indické Avie. Tam se samozřejmě chlubili především svou zelenou plně elektrickou potvorou Newton, kterou vyrábějí ve spolupráci s britskou společností Smith Electric. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o historii této spolupráce, která začala už kolem roku 2005. Avia tehdy procházela těžkým obdobím a sázka na elektrický pohon se jasně vyplatila. Oboustranná vstřícná spolupráce vyústila v několik stovek kusů elektrických náklaďáků vyrobených do dnešního dne. Nejslibnějším trhem jsou dnes pro Avii podle všeho Spojené státy americké, kam se skrz Smith Electric chystá expandovat.

Autosalon Brno - Autotec 2010 - Avia Smith Electric - elektrické nákladní auto

Krásný, plně elektrický nákladní automobil Newton zaujal dokonce i ministra průmyslu, který byl přítomen u skromného zahájení autosalonu. Newtona pohání 120 kW indukční elektromotor. Využívá lithium-ion železo fosfátové baterie se životností 5000 nabíjecích cyklů. Plně se dobijí zhruba za 8,5 hodiny při napětí 380 V 32 A. Kapacita baterií je 80 kWh (dojezd 160 km), lze ale pořídit i lepší verzi s kapacitou 120 kWh (250 km). Užitečné zatížení Newtona je 3230 kg, hmotnost automobilu 7490 kg. Je skvělé vidět, že původně česká firma spolupracuje na projektu s tak obrovským potenciálem, a navíc se tak řadí mezi pouhých pár automobilek na světě.

Autobusy a elektromobily

Příjemně překvapil také český výrobce autobusů SOR. Ten představil například prototyp nízkopodlažního městského elektrobusu EBN 10,5. Udávaný dojezd je 120 km s trakčními akumulátory LiFePO4. Nezávislé naftové topení má výkon 24 kW, takže autobus přeci jen nějakou tu kapku paliva spotřebuje. Jsme zvědaví, kdy první takovéto autobusy začnou jezdit po českých městech. Už je na čase! Polský výrobce autobusů Solaris představil hybridní autobus Urbino 12 Hybrid s diesel-elektrickým pohonem.

Autosalon Brno - Autotec 2010 - elektrobus SOR EBN

Autosalon Brno - Autotec 2010 - hybridní autobus Solaris

Elektrický pohon pavilonu věnovanému především užitkovým automobilům dominoval. Svůj stánek tu měl také ČEZ, který propagoval iniciativu FutureMotion, zejména pak projekt Smart Region ve Vrchlabí a inteligentní sítě obecně. Podle prozatím neoficiálních informací ČEZ finišuje nákup několika elektromobilů Peugeot iOn, které hodlá půjčit městským správám v rámci programu budování dobíjecích stanic v České republice.

Autosalon Brno - Autotec 2010 - ČEZ stánek FutureMotion

Elektromobily, elektrické skútry a elektrokola měla také svůj vlastní stánek. Tam byl k vidění a k projetí například elektromobil Superbel, tedy elektrická Škoda Superb z brněnského VUT. Na požádání Jaromír Marušinec, otec celého projektu, ochotně zájemce provezl po výstavišti. Ačkoliv Superbel ještě není plně dokončené auto, což je zřejmé hlavně při rozjezdu, podle Marušince už by brzy mohla být přístupná možnost přestaveb klasických Superbů na elektrický pohon. Kromě Superbelu, skútrů a elektrických kol byl také k vidění jediný Tesla Roadster v České republice. Jde o součást limitované edice 250 „podepsaných“ kusů.

Autosalon Brno - Autotec 2010 - Tesla Roadster Superbel Škoda Superb

Autosalon Brno - Autotec 2010 - hybridní autobus Volvo

Autosalon Brno probíhá až do čtvrtka 10. června. Jeho brány se uzavřou v 17 hodin. Návštěvníků není mnoho, ale není zas ani úplně prázdno, tak se alespoň případní návštěvníci nemusejí mačkat v přecpaných pavilonech. V celém areálu také krouží nový hybridní autobus Volvo.

Napsat komentář