Nissan + Mitsubishi = malá auta, elektromobily?

Podle se chystá rozšířit sed let starou dohodu o spolupráci s . Automobilky se chtějí zaměřit na rozvíjející se trhy , středního východu a také . Chtějí tam nabídnout především . Spolupráce se možná dotkne i .   

Japonská automobilka ohlásila aktuálně plány na vybudování nové v Thajsku. Bude tam vyrábět nové určené pro globální trh. Souběžně tam odstartovala pilotní provoz elektromobilů .

Nové malé auto Mitsubishi představí příští rok na . Bude mít s obsahem 1.0 – 1.2 litru a má se stát jedním z klíčových modelů . Důvodem je globálně se měnící struktura poptávky po .

S NissanemMitsubishi spolupracuje delší dobu, společně pro sebe navzájem vyrábějí několik modelů. Nová dohoda byla ohlášena v úterý. Firmy mají vytvořit nový joint-venture, které bude vyvíjet malá auta s motory o objemu 660 ccm pro .

Navíc bude Nissan prodávat pod svou značkou na středním východě vyrobené Mitsubishi a outsourcovat výrobu nového pick-upu Navarra právě do továrny v Thajsku. Už dnes Nissan prodává v Japonsku tři miniauta vyrobená Mitsubishi.

Malá auta začínají být v rychle rostoucích zemích a , ale třeba i , velmi žhavým artiklem. Navíc jsou dlouhodobě oblíbená také v a . Nová dohoda má být zpečetěna počátkem roku .

Takto úzká spolupráce velkých automobilek není ničím novým. Naopak, vztahy mezi ubývajícími hráči na globálním trhu se stále zhušťují. Aliance automobilek nedávno navázala s ohledem na malých aut spolupráci s německým .

Mitsubishi zase spolupracuje s koncernem , a to v oblasti . Právě té by se ostatně budoucí spolupráce Nissanu a Mitsubishi mohla také dotknout. Mitsubishi už několik let úspěšně prodává Mitsubishi i MiEV, a to v , a .

Nissan aktuálně uvádí na americký a japonský trh svůj elektromobil . , šéf Nissanu, ve svém prohlášení týkajícím se spolupráce automobilek explicitně nezmínil. Prezident Mitsubishi Motors Osamu Masuko zase řekl, že malá auta by se mohla stát globálním strategickým modelem.

Přesto jde pro svět s o významnou zprávu – vždyť jde o spolupráci jediných dvou automobilek na světě, které uvedly nebo právě uvádějí na trh sériově vyráběný elektromobil.

Napsat komentář