Tesla úspěšně vstoupila na burzu

Po měsících příprav americká automobilka úspěšně vstoupila na burzu technologických titulů NASDAQ. Výrobce elektromobilu vydal celkem 13,3 milionu akcií v nominální hodnotě 17 dolarů.   

Už během prvního dne na burze cena akcií Tesly vystoupala na 23,89 dolaru, tedy o více než 40%. Automobilka se tak může pyšnit tržní cenou kolem 2,2 mld. dolarů a jedním z nejrychlejších letošních vzestupů na burze.

Tesla Motors – základní informace

Založeno: 2003
Zakladatel: Elon Musk
Sídlo: Palo Alto, Kalifornie
Činnost: Výroba elektromobilů
Zisk: -55,7 mil. dolarů (2009)
Počet zaměstnanců: 500+
Produkty: Tesla Roadster, Tesla Model S (ve vývoji)

Záchrana pro Muska

, který vlastní 28,4% akcií společnosti, tak nyní sedí na nějakých 650 milionech dolarů. Ty ho bezesporu snadno dostanou z finanční krize, do které se v posledních týdnech dostal.

Také ostatní, často velmi čerství akcionáři Tesla Motors, si můžou mnout ruce. nedávno koupila podíl za 50 mil. dolarů, který má dnes cenu 70 mil. Stejně tak , jehož podíl má nyní hodnotu kolem 178 mil. dolarů.

Tesla hodnotnější Fordu?

Nicméně jak už to tak na akciové burze bývá, vše se může poměrně rychle změnit. Cena akcií Tesla Motors je neobvykle vysoká. Pro srovnání, akcie stojí kolem 10 dolarů. Firma navíc nevykázala od svého založení žádný zisk. To už ovšem dnes na burze není zdaleka pravidlem.

Na jistotě investorům nepřidává ani fakt, že Tesla má dnes vyšší hodnotu, než třeba švédská automobilka , kterou Ford prodal za 1,8 mld. dolarů. zase prodali za 400 mil. dolarů.

Sázka na budoucnost

Co je důležitější, Tesla se chystá během roku 2011 přerušit výrobu svého vlajkového a prozatím jediného elektromobilu Tesla Roadster. Své výrobní kapacity bude mezitím připravovat na nové modely. Tedy pro rodiny, jako je např. nebo chystané elektrické /. Všechny tyto plány jsou ovšem vzdáleny minimálně dva roky, spíš víc.

K tomu je tu řízná konkurence. se nijak netají s tím, že jeho rodinné elektrické auto by se mělo stát velkým hitem. General Motors sázejí na sériový hybrid . A jsou tu i další.

Elon Musk a jeho společníci mohou být spokojení. Vstup na burzu se jim, jistě i díky pomoci upisovatelů v čele s firmami jako Goldman Sachs & Co, Morgan Stanley, JPMorgan a Deutsche Bank Securities, podařil na výbornou. Otázkou je, jak dlouho tento stav vydrží a jak rychle se Tesla dokáže dostat do zisku. Čím dříve, tím zajímavější pro investory bude.

Reuters

Napsat komentář