Sinclair X-1 – elektroskútr nebo elektrokolo?

Sir Clive Sinclair je jedním z nejznámějších vynálezců v současné Británii. Právě po něm je pojmenován osmibitový počítač Sinclair ZX-1. Čilý stařík má dnes ale na kontě desítky vynálezů. Tím nejnovějším je // Sinclair X-1. Úžasná kapka na dvou kolech za cenu od 17 000 Kč.   

Clive Sinclair se narodil v v roce 1940. Už v roce 1958, když byl ještě na škole, uvedl na trh nejmenší tranzistorové rádio na světě Sinclair Micromatic. Od té doby uvedl na trh více než 100 inovativních produktů a založil několik společností včetně Sinclair Radionics nebo Sinclair Research.

X-1 je jeho druhým pokusem v oblasti . Už v roce 1985 totiž předběhl dobu a uvedl na trh C5. Snil o tom, že se stane revolucí v oblasti . Ve skutečnosti se prodalo pouze 17 000 kusů tohoto tricyklu a Sinclairova firma díky tomu zbankrotovala.

Sinclair, mimo jiné člen britské organizace Mensa a po dobu 17 let také její šéf, se ale vždy dokázal zpátky do vrátit. Jeho doménou byla vždy především malá elektronika, průběžně zkoušel prorazit i v oblasti dopravy. V roce 1992 představil Zike. Šlo o tehdy ultralehkou elektrickou skládačku. Od roku 2006 prodává také A-bike, která váží pouhých 5,5 kg a lze ji snadno vzít do prostředků .

Sir Clive Sinclair

Světoznámý vynálezce je bezesporu velmi zajímavou osobností. Nejen tím, že se v poslední době stal nadšeným hráčem pokeru. Ve své domovině ale vyvolal vlnu zájmu především svým vztahem a následným manželstvím s o 36 let mladší tanečnicí Angie Bowness.

Clive Sinclair Angie Bowness

Oba dva se potkali už v roce 1996. V té době byla Angie vyhlášena za Miss Anglie. Sir Clive, který má sám tři děti téměř dvakrát starší než je samotná Angie, přiznává, že má společnost žen rád. Jen tak mimochodem, sirovo IQ je 159.

Zpět k novice v podobě Sinclair X-1. je vybaveno klasickou sedačkou a šlapacími pedály. Při šlapání ale jezdci pomáhá také malý, velmi efektivní 190W a . X-1 dokáže ujet 16 km za cenu v přepočtu asi 3 Kč. nijak velký, ale přijatelný pro takový typ vozítka.

O bezpečnost při brzdění se starají přední a zadní kotoučová brzda. Proti dešti chrání akrylátová bublina pod kterou je bezpečnostní rám. Sinclair X-1 váží celkem 30 kg. Samozřejmostí jsou pak světla pro noční jízdy, ačkoliv k té by se nejspíš odvážili jen ti nejodhodlanější cestovatelé.

V Británii je elektrovozítko Sinclair X-1 klasifikováno jako , a tak není třeba řidičského průkazu, povinného ručení nebo snad placení . Rozměry jsou 209 x 140 x 69 cm, takže zaparkujete snadno prakticky kdekoliv i v přeplněném . Navíc můžete od britské vlády získat na vozítko až 50% dotaci. Cena začíná na 595 librách. Rezervovat si můžete jeden kousek už teď za cenu 100 liber, první dodávky začnou v červenci .

3 Comments on “Sinclair X-1 – elektroskútr nebo elektrokolo?”

    1. Do města možná nevhodné,
      Do města možná nevhodné, do Prahy nevhodné určitě, že by metro bylo vhodnou alternativou? Ale ne všichni jezdí jen ve městě, a jako alternativa pro sportovní rekreaci proč ne. Ale produkt firmy gowithfloow vypadá života schopněji….Sinclair X1 bych přál maloměstským pošťákům a pošťačkám, jen je v republice jeden malý problém…Krade se tady všechno a všude!!!

Napsat komentář