Šéf Nissanu: v elektromobilitě jsme teprve na začátku

Carlos Ghosn, šéf aliance automobilek RenaultNissan, promluvil na letošním 2013. Zmínil elektromobilitu jako klíčovou součást portfolia automobilky Magazínu Autobloggreen se navíc podařilo v krátkém rozhovoru vyzvědět další podrobnosti.

Carlos Ghosn na tiskové konferenci automobilky Renault na autosalonu Ženeva 2013
foto: Renault

Renault má dnes kompletní nabídku elektromobilů. Dokonce i (dnes už bývalý) papež Benedikt XVI. dostal dva elektromobily. Aktuálně se na trh dere novinka Renault Zoe, která má ambice stát se jedním z nejúspěšnějších elektrických aut v Evropě.

Už v minulosti Carlos Ghosn řekl, že elektromobily obsadi 10 % trhu do roku 2020. Samotný Renault-Nissan chce prodat 1,5 elektrických aut do roku 2016. Podaří se mu to? Prozatím obě značky prodaly nějakých 70 000 aut celosvětově.

Zdaleka nejvíc si připsal Nissan Leaf, který nedávno konečně dosáhl 50 000 kusů. “Před pěti lety, když jsme s elektromobily začínali, lidé je měli za golfové vozíky. Ale díky modelům Leaf a nyní i Zoe je jasné, že jsou to velmi dobrá auta – co do stylu, výkonu, akcelerace, komfortu,” řekl pro Autobloggreen Ghosn.

Renault i Nissan mají a budou mít podle Ghosna odlišné strategie přístupu k elektromobilitě. Zatímco Renault už své modelové portfolio na dalších několik let naplnil (Fluence Z.E., Twizy, Zoe a Kangoo Z.E.), Nissan ještě nějaké modely chystá (mezi prvními elektrickou dodávku e-NV200).

“Není třeba sázet vše na jednu kartu,” řekl v této souvislosti Autobloggreenu Ghosn. Tohle prohlášení v sobě nese i další význam. Nedávno totiž Nissan uznal, že s elektromobily to přehnal. Následně se objevila zpráva, že Nissan uvede 15 nových hybridů do roku 2016.

Napsat komentář