4600 dobíjecích stanic pro Spojené státy

Výrobce dobíjecích stanic pro elektromobily a plug-in hybridy, společnost Coulomb Technologies, poskytne ve Spojených státech amerických 4600 dobíjecích stanic. Společně s automobilkami Chevrolet, Ford a smart USA je vybuduje v rámci iniciativy ChargePoint America.

Půjde prozatím o devět lokalit: Austin, Texas; Detroit, Michigan; Los Angeles, Kalifornie; New York, New York; Orlando, Florida.; Sacramento, Kalifornie, San Jose/San Francisco Bay Area, Kalifornie; Redmond, Washington; a Washington DC.

Celkem 4600 dobíječek (220 – 240V) vyroste na zmíněných místech do října 2011. V rámci projektu ChargePoint Ameica pak budou z jednotlivých stanic sbírána data, které zanalyzují vědci na Purdue University a v Idaho National Labs.

Zmíněných devět míst bylo vybráno z prostého důvodu: zapadají do plánů alespoň jedné z automobilek jakožto regiony, kde se začnou prodávat auta na elektřinu. Už do prosince 2010 vyroste 1000 nových dobíjecích stanic, zbytek bude vybudován během příštího roku.

Navíc, každý, kdo si pořídí elektromobil Ford Transit Connect, Ford Focus Electric, smart fortwo ED nebo Chevrolet Volt a bude pocházet z jedné z devíti vybraných lokací bude mít nárok na instalaci domácí dobíjecí stanice zdarma. Počítají se pouze domácnosti, které jsou v okruhu 100 km vybraného města.

Každá dobíjecí stanice v projektu ChargePoint Network je propojena s centrálním systémem. Dokáže komunikovat s jakoukoliv kartou založenou na standardu RFID, může svému majiteli vytvářet zisk, zákazníkům odesílat SMS nebo emailová upozornění o ukončení dobíjení a navíc se zapojit do jakékoliv inteligentní sítě. Každý majitel si navíc může nastavovat své vlastní ceny za elektřinu ze stanice.

Tak to veSpojených státech konečně začíná! Dobíjecí infrastruktura pro elektrická auta se konečně posunuje kupředu. S bohatým výběrem modelů elektromobilů, které se na tamní spotřebitele chystají během následujících let do vypadá, že Amerika pomalu, ale jistě přesedlává z ropy na elektřinu.

Coulomb Technologies

One Comment on “4600 dobíjecích stanic pro Spojené státy”

  1. Predevsim diky za vsechny
    Predevsim diky za vsechny clanky.

    K clanku bych dodal male vysvetleni.

    „Každá dobíjecí stanice ….. může svému majiteli vytvářet zisk….“ Text predchazejici tomuto tvrzeni mluvi o domacich stanicich, toto se vsak tyka provozovatele, ktery prodava se ziskem, viz. „Každý majitel si navíc může nastavovat své vlastní ceny za elektřinu ze stanice.“

    Preji hodne uspechu,

    Lichtenberg

Napsat komentář