Elon Musk, šéf Tesla Motors, vydělává $33 280 ročně; podporuje stavbu Muzea Nikoly Tesly

Elon Musk, šéf americké automobilky Tesla Motors, je vděčným námětem našich zpráv. A dnes tu máme tři opravdové lahůdky: víme, kolik Elon Musk v Tesle vydělává; víme, že osobně podporuje výstavbu muzea Nikoly Tesly; a víme také, že si je vědom náročnosti úkolu, který ho čeká – rozjet výrobu Modelu S na plné obrátky. “Když se to nepovede, skončíme na automobilovém pohřebišti jako všechny automobilky za posledních 90 let…” řekl doslova.

Elon Musk je náš nový hrdina
foto: Tesla Motors

Roční odměna Elona Muska v automobilce Tesla Motors činí podle magazínu Business Week pouhých $33 280 , tedy v přepočtu něco kolem 700 000 Kč. Pakatel. Zato má ale Elon opci na nákup 5,27 mil. akcií své automobilky za cenu $31,17 a navíc je také stále největším akcionářem s 25,8 %. V současné době se akcie TSLA obchodují za $29,40, tedy mírně pod opční cenou.

Musk – a není v tom sám – ale věří, že pokud se Tesle podaří uspět, budou akcie během několika následujících let několikanásobně cennější. Což z něj efektivně opět udělá dolarového miliardáře. S tím ovšem souvisí druhá zásadní věc – Musk ví, že to do čeho se pouští nebude jednoduché. A nebojí se to říct na veřejnosti.

Na konferenci National Clean Energy Summit v Las Vegas aktuálně řekl: “Výzva, před kterou Tesla během následujících několika měsíců stojí je rozjet produkci tak, abychom dosáhli jisté marže na našich produktech a měli pozitivní cash-flow. To je extrémně důležité. Pokud toho nebudeme schopni, skončíme na pohřebišti jako všechny ostatní automobilové start-upy za posledních 90 let.”

Musk se nebojí nalít sobě i ostatním čistého vína, a to se nám líbí! Přejeme mu, aby letos jeho automobilka skutečně dokázala vyrobit alespoň předpokládaných 5000 kusů elektromobilu Tesla Model S. Zvládnout tohle během následujících čtyř-pěti měsíců nebude snadné.

O to víc na Muskovi musíme ocenit, že se stíhá věnovat i věcem pomyslně zcela mimo záběr. A tím je navrhované Muzeum Nikoly Tesly, slavném a historií bohužel hrubě nedoceněném srbském vynálezci, po kterém ostatně Tesla Motors nese jméno.

Kolem Nikoly Tesly se totiž v současné době na internetu shlukuje značné sociální hnutí. Začal to všechno web The Oatmeal komiksového kreslíře Matthewa Inmana. Ten nedávno vytvořil skvělý komiks “Proč byl Nikola Tesla největším geekem, který kdy žil” ve kterém vysvětluje jaký nýmand byl Thomas Alva Edison a jak moc napřed byl proti svému času naopak Nikola Tesla. Stojí za přečtení, i kdyby vám k tomu měl pomáhat Google Translator!

Inman jakožto velký fanda Tesly zjistil, že zbytky Teslovy laboratoře známé jako Wardenclyffe, kde mimo jiné měla stát obrovská věž vysílající do okolí zdarma energii, jsou na prodej. Jde o pozemek, samotnou laboratoř a základy zmiňované věže. Pozemek je na prodej za $1,6 mil. a o jeho koupi se snaží nezisková organizace se záměrem vybudovat na místě Muzeum Nikoly Tesly.

Stát New York přislíbil zaplatit $850 000. Nezisková organizace proto přes internet vybírá dalších $850 000 tak, aby bylo možné pozemek koupit a případně i přeplatit jiného aktuálního zájemce. Samozřejmě, že zmíněná částka je pouze na koupi pozemku. Vybudování samotného muzea bude vyžadovat další, mnohem vyšší náklady.

Inman proto nepřímo oslovil velké korporace jako J.P. Morgan (bankéři, kteří před sto lety Teslu finančně podporovali), General Electric (kterou založil Edison a připravil tak Teslu o obrovské množství peněz), Google (Inman doslova píše “Věřím, že kdyby Tesla dnes žil, vykřesal by z Gmailu sakra všechno co jde a strávil spoustu času pošklebováním se Bingu”), a samozřejmě Tesla Motors.

Protože Inman neměl přímý kontakt na Elona Muska, musel jim kontakt zprostředkovat jeden z redaktorů magazínu Jalopnik. Když už se tak stalo, Elon Musk byl z nápadu nadšený a ačkoliv napsal, že “by to nebylo dobré využití korporátních zdrojů Tesla Motors, protože ty budou potřeba pro chod podniku”, dodal, že “osobně přispěje a rád se bude angažovat dál”.

V současné době už je na Teslovo muzem vybráno $490 043 od 11 236 dárců. Do splnění cíle zbývá 44 dní. Přispět můžete i vy, a to prakticky jakoukoliv částkou!

Elon Musk se tímto stává naším osobním hrdinou a oficiálním nástupcem , pokračovatelem odkazu Nikoly Tesly a objektem všeobecné adorace.

11 Comments on “Elon Musk, šéf Tesla Motors, vydělává $33 280 ročně; podporuje stavbu Muzea Nikoly Tesly”

  1. Místo národnosti by se
    Místo národnosti by se mělo řešit, co nám tu zanechal. Nebýt pana Tesly tak by u každého města podle Edisona hrčelo dynamo a byla by měděná krize. 😀 Musím uznat, že je úchvatné co v době kdy se o elektrice vědělo velmi málo dokázal a to si všechny měřící přístroje musel upravovat nebo vyrobit. Rozdíl mezi Teslou a Edisonem byl ve vynalézání úplně rozdílný, kdy Edison tak nějak používal štěstí (pokus, omyl a selský rozum) a Tesla měl vše vypočítané a než se pustil do stavby tak věděl, jak daný vynález bude fungovat. Každému doporučím si přečíst jeho biografii, co tento génius dokázal a možná se budete divit co vše vynalez, ale patenty a uznání za tyto vynálezy sklidil někdo jiný.
    Před několika roky jsem viděl dokument o panu Teslovi a řešili tam, zda by byl reálný projekt bezdrátového přenosu elektrické energie (Wardenclyff). Jedna část tvrdila, že to možné není a druhá, že tento projekt je realizovatelný. Je směšné, že po cca. 110 letech zatím nedokážeme říct ze 100% jistou, že neměl pravdu a to máme výkonné PC, spoustu špičkových přístrojů atd.
    Už jen to, že po jeho smrti byly zabaveny všechny dokumenty FBI něco vypovídá.
    Dovolím si jen tak poznámku mimo a to, že mi přijde, že lidé čím dál tím více hloupnou. Dostali jsme se do doby, kdy nás nic netlačí se zdokonalovat a pouze vylepšujeme vynalezené.

Napsat komentář