VIDEO: dánský elektromobil QBEAK už brzy na trhu

Elektromobil , který jsme si interně přejmenovali na pěkné české “Kubík”, je dílem dánské společnosti ECOmove. Na Kubíkovi je zajímavá jeho flexibilita, kdy bude údajně možné koupit verze s dojezdem od 200 do 300 km.

Dánská společnost ECOmove chce elektromobil QBEAK uvést na trh už v tomto roce
foto: ECOmove

První prototypy elektromobilu QBEAK už jezdí po Dánsku. Mateřská společnost ECOmove aktuálně také získala ocenění ‘European Electric Vehicles Early Stage Investment Opportunity Award’ od konzultační společnosti Frost & Sullivan.

Podle ní je dánský elektromobil jedním z nejzajímavějších (především ve smyslu komerčním) projektů na světě v oblasti elektromobility. Ostatně, ani plány samotné ECOmove nejsou nijak přízemní.

QBEAK se má stát jedním z nejdostupnějších elektrických aut v Evropě. Zároveň půjde o velmi individualistický, flexibilní a snadno ovladatelný elektromobil. Bez baterií váží auto údajně kolem 400 kg.

S bateriemi pro dojezd 200 km váží auto zhruba polovinu či dokonce ještě méně proti hmotnosti aut se spalovacím motorem ve stejné třídě (např. Smart ForTwo). Především díky využití hliníku a kevlaru. Auto je dlouhé pouze 3 metry, a tak se dokáže skvěle pohybovat po městě.

Přitom ale nabízí libovolnou konfiguraci jednoho až šesti míst. V případě třímístné konfigurace se do kufru vejde europaleta. Tak nějak nám to na první pohled připomíná skvělou .

První prototyp elektromobilu QBEAK vyjel na silnice v září 2010. Už během letošního roku se ale mají na auto dostat na trh. Mezi investory společnosti ECOmove patří např. nadace Energi Horsens a Østjysk Innovation.

Napsat komentář