Autosalon Frankfurt 2011: sportovní koncept Rimac One

Jedním z řady konceptů představených na letošním je elegantní studie elektrického supersportu Rimac One Concept, kterou představil generální ředitel Rimac Automobili, 23letý chorvatský podnikatel Mate Rimac.

S tímto elektrickým supersportem chce prorazit neznámá chorvatská automobilka
foto: Rimac Automobili

Mate Rimac se dostal do povědomí automobilové veřejnosti přestavbou zeleného řady 3 z osmdesátých let na elektromobil vybavený čtyřmi elektromotory. Ten disponoval výkonem 680 koní a poznatky z přestavby se staly cenným základem pro vytvoření současné Rimac One Concept.

Koncepce elektrického supersportu Rimac One je rovněž vybavena čtyřmi jako předešlé BMW, avšak navíc ještě doplněnými měničem a redukční převodovkou.

Každý z elektromotorů pracuje zcela nezávisle na ostatních a může tak zrychlovat či zpomalovat jednotlivá kola dle potřeby. Tím se otevírá inovativní přístup k dynamice vozu.

Souhrnný maximální elektromotorů je 1080 koňských sil (800 kW) a točivý moment dosahuje až 3 800 Nm.

pro elektromotory je uložena v bateriových modulech s celkovou kapacitou 92 kWh a měla by vystačit na zhruba 600 km jízdy. Zrychlení z nuly na sto zvládne sporťák za 2,8 vteřiny a po dálnici se může řítit rychlostí až 305 km/h.

Na hliníkovém rámu je připevněna dravě vyhlížející karoserie vyrobená z karbonových vláken, ale i přesto dosahuje celková hmotnost elektromobilu 1650kg.

Interiér vozu vytvořil bývalý tým zaměstnanců společnosti ve spolupráci s bulharskou firmou Vilner, která je expertem ve výrobě koženého čalounění.

interiér konceptu Onefoto: Rimac Automobili

Konečným výsledkem celého snažení je luxusně vyhlížející sportovní elektromobil, který se vedle ostatních supersportů značek nebo rozhodně nemusí za nic stydět.

První exempláře by se měly k novým vlastníkům dostat někdy v roce , avšak těch šťastných bude pouze 88, neboť právě tolik jich Rimac Automobili plánuje vyrobit. Prodejní cenu automobilka bohužel dosud neoznámila.

Napsat komentář