Elektrický Peugeot 106 z Česka

Česká společnost EVC Group se již delší dobu zabývá dovozem a instalací li-ion baterií do . Nedávno předvedla svůj elektromobil Suzuki Samurai 4×4, nyní je tu s osobním vozem Peugeot 106. EVC Group lithium-iontové baterie do ČR dováží a úspěšně používá jako náhradu za NiCd baterie, které se používaly v  automobilky PSA.

EVC Group provedla první výměnu ve svém firemním elektromobilu Peugeot 106 Electric na začátku tohoto roku. Do dnešních dnů je s novými bateriemi najeto 17 000 km. Předpokládaná životnost baterií, které přišly zhruba na 300 000 Kč je 250 000 – 300 000 km, což vychází na 1-1,2 Kč/km. Přičtěme k tomu 0,2 Kč/km za elektrickou energii a spočítejte si sami, zda se provoz elektromobilu vyplatí. Výhodou elektromobilů je i jednodušší převodovka, navíc odpadají výměny motorového oleje, díky rekuperaci při brzdění dochází k menšímu opotřebení brzd.
EVC Group - Peugeot 106 Electric
Původní automobil Peugeot 106 Electric používal sadu dvaceti NiCd akumulátorů firmy Saft s kapacitou 100 Ah při jmenovitém napětí 6 V. Po instalaci 42 kusů baterií TS se kapacita zdvojnásobila na 200 Ah. Auto má přibližně stejnou hmotnost, nebyl dotčen ani interiér či prostor pro zavazadla. Už při prvních jízdních testech se dostal dojezd na jedno nabití přes 200 km. Zatím rekordní dojezd byl 241km při rychlosti 50-60 km/hod. Je tedy možné vyjet si třeba na výlet z Brna do Prahy, pak během pobytu auto nabít a jet zpět. Při použití rychlonabíječky jsou baterie dobity přibližně za 2 hodiny. Společnost EVC Group se přestavbami zabývá na komerční bázi a podle Martina Jahna, zástupce firmy, se na ni začínají už teď obracet noví zájemci.
EVC Group - Peugeot 106 Electric
EVC Group - Peugeot 106 Electric
EVC Group - Peugeot 106 Electric

tisková zpráva

8 Comments on “Elektrický Peugeot 106 z Česka”

  1. Mě by zajímalo blaf, haf,
    Mě by zajímalo blaf, haf, pbít. Jinak, je to supr věc, ten elektrokočár. Zkritizující, nechť se stáhnou pryč. 200km je supr dojezd. Pokud jedete dál, jeďte vlakem. Ale více mě zajímají amer. elektroauta, kde je cena za nádherné kupé, okolo 100k USD. Porovnejte ceny a je Vám jasné, že za pomeranč není to stejné, jako avokádo, nebo fík. Firma se snaží a je prýma, když si někdo chce vydělat takto!

    1. Mě jenom zajímá, jak
      Mě jenom zajímá, jak člověk pozná, jestli s tím autem dojede ještě třeba 50km nebo už ne, má to nějakej odhad ujetý vzdálenosti? A ještě by mě zajímalo, jede to auto stejně „živě“ s nabitýma baterkama jako s téměř vybitýma nebo výkon „vadne“?

Napsat komentář