Výzkumníci z britské University of Warwick, resp. tamního výzkumného centra pro inovace, se rozhodli postavit doopravdy „zelené auto“. Tým WorldFirst Racing navrhl a postavil závodní vůz Formule 3, který je vyroben z mrkve (resp. bioplastiku založeného na mrkvi), brambor (polymeru odvozeného od slupek brambor), lněných vláken, sojového oleje a dalších přírodních produktů. Také využívá recyklovaných uhlíkových vláken a kompozitních panelů. Především je ale jeho turbo-dieselový motor o objemu 2,0l značky BMW schopen zpracovat bionaftu vyrobenou jak třeba z rostlinného oleje, tak z odpadní čokolády. Přitom ale nabízí výkon 220 koní a max. rychlost 225 km/h. Samotní výzkumníci vidí jako svůj největší úspěch využití recyklovaných uhlíkových vláken, která nejsou zdaleka tak drahá jako nová. To by mohlo v budoucnu znamenat cestu k levnějším závodním automobilům.
bioFormule ze sójy, mrkve a brambor
edmunds
Odpadní čokoláda
Odpadní čokoláda neexistuje. Všechno co se při výrobě čokolády vyrobí je buď super k jídlu nebo na něco jiného. To auto je gastronomický zločin!
Odpadní čokoláda??!! To
Odpadní čokoláda??!! To slyším poprvní! Jinak ale dobré, zdravé, vitamínů plné materiály.
Jde o odpad, který vzniká
Jde o odpad, který vzniká ve výrobním procesu čokolády… nikdy jsem výrobu čokolády na vlastní oči neviděl, takže víc bohužel nedokážu přiblížit :).
Souhlasím s tím,že pokud
Souhlasím s tím,že pokud člověk se o pravdivosti zprávy nepřesvědčí na vlastní oči nemusí tomu věřit.Samozřejmě jako u všech výrob vzniká nepoužitelný odpad,nevhodný pro potravinářství.Ale ten kdo má možnost si sáhnout na motor i turbodiesl,tak ví v jakých teplotních mezích tyto pracují.Osobně si myslím,že čokoláda v těchto strojích a za předpokládaných podmínek jdou použít pouze jako mazivo.Ale jinak se už těším až vnoučata přijedou v automobilu z pralinek nebo modré milkywey.
To bych neřekl, pokud jde o
To bych neřekl, pokud jde o tuky, tak ty se dají krakovat. Takže z tuků vyrobíte třeba benzin. Pokud jede o odpadní čokoládu, tak nevím, ale určitě je ve zpracovatelském řetězci surovin pro potravinářství hodně odpadů, které se nehodí pro potraviny (plesnivé, sežrané brouky ap.). Například jsem slyšel, že v čokoládě je povoleno až 3% živošišných příměsí údajně proto, že to žerou brouci.