Evropská unie proti výrobcům mobilů: chce znovu snadno vyměnitelné baterie!

Po standardizaci konektorů mobilních zařízení na USB-C přichází v rámci EU i tolik potřebná standardizace pro baterie.

Evropský parlament Parlament dosáhl předběžné dohody o revizi pravidel EU týkajících se baterií. Dohodnutá pravidla se budou vztahovat na celý životní cyklus baterií, od návrhu až po ukončení životnosti, a budou platit pro všechny typy baterií prodávaných v EU: přenosné baterie, baterie SLI (dodávající energii pro startování, osvětlení nebo zapalování vozidel), baterie pro lehké dopravní prostředky (dodávající energii pro pohon kolových vozidel, jako jsou elektrické skútry a jízdní kola), baterie pro elektrická vozidla a průmyslové baterie.

SOUVISEJÍCÍ: Stellantis bude nakupovat kobalt a nikl pro baterie z Austrálie

Vyjednavači se dohodli na přísnějších požadavcích, aby baterie byly udržitelnější, výkonnější a odolnější. Podle dohody bude u baterií pro elektromobily, baterií pro lehké dopravní prostředky a dobíjecích průmyslových baterií s kapacitou nad 2 kWh povinná deklarace a štítek uhlíkové stopy.

Tři a půl roku po vstupu právních předpisů v platnost musí být přenosné baterie ve spotřebičích navrženy tak, aby je spotřebitelé mohli sami snadno vyjmout a vyměnit. To znamená, že mobily budou mít opět snadno vyměnitelnou baterii!

Pro lepší informovanost spotřebitelů budou baterie od roku 2027 opatřeny štítky a QR kódy s informacemi týkajícími se jejich kapacity, výkonu, životnosti, chemického složení a také symbolem „tříděného sběru“. Baterie pro lehké dopravní prostředky, průmyslové baterie s kapacitou nad 2 kWh a baterie pro elektromobily budou muset mít také „digitální pas“ obsahující informace o modelu baterie a také informace specifické pro jednotlivé baterie a jejich použití.

Další opatření, která nařízení předpokládá:

  • Cíle sběru jsou stanoveny na 45 % do roku 2023, 63 % do roku 2027 a 73 % do roku 2030 pro přenosné baterie a na 51 % do roku 2028 a 61 % do roku 2031 pro baterie lehkých dopravních prostředků;
  • Minimální množství zpětně získaného kobaltu (16 %), olova (85 %), lithia (6 %) a niklu (6 %) z výrobního a spotřebitelského odpadu musí být znovu použito v nových bateriích; pro kobalt, měď, nikl a olovo chce EU od roku 2026 stanovit 90% míru recyklace.
  • Všechny odpadní baterie z LMT, EV, SLI a průmyslové baterie musí být sbírány bezplatně pro koncové uživatele bez ohledu na jejich povahu, chemické složení, stav, značku nebo původ;
  • Recyklátoři budou muset každoročně podávat zprávy o množství baterií, které zpracovávají a recyklují, a o míře recyklace jednotlivých vytěžených materiálů. Povinností bude také měřit účinnost svých recyklačních procesů.
  • Výrobci budou muset do roku 2026 zvýšit počet sebraných přenosných baterií o 45 % a do roku 2030 o 70 %.
  • Vývoz použitých baterií mimo EU bude povolen pouze v případě, že postup příjemce při nakládání s bateriemi splňuje požadavky EU.

Do 31. prosince 2030 Komise posoudí, zda také postupně ukončit používání nenabíjecích přenosných baterií obecného použití. Dohodnutá opatření mají být pro spotřebitele velmi přínosná: baterie budou dobře funkční, bezpečnější a snadněji vyjímatelné. Celkovým cílem je vybudovat silnější recyklační průmysl EU, zejména v oblasti lithia, a konkurenceschopné průmyslové odvětví jako celek, což je v nadcházejících desetiletích klíčové pro energetickou transformaci a strategickou autonomii Evropy. Nová opatření by se mohla stát měřítkem pro celý světový trh s bateriemi.

zdroj: tisková zpráva

23 Comments on “Evropská unie proti výrobcům mobilů: chce znovu snadno vyměnitelné baterie!”

  1. Vyrobci mobilu by meli podporovat aktualizaci na novejsi Android. Nekteri dodaji jednu nebo dve nove verze Androidu a pak uz nic. A nekteri ani jeden upgrade. V tom je Apple jednicka, protoze poskytuje upgrade dokud HW stiha a to je dele nez mobil vydrzi. Novy Android je dulezity kvuli zabezpeceni a prave v tom nechavaji vyrobci zakaznika v desti. K cemu mi je 1000 novych zbytecnych funkci v mobilu, ja potrebuji telefonovat a mobilni banku. A prave zastaraly mobil muze byt riziko. Na nejake hry se jim muzu vykaslat, ja chci zabezpeceny mobil.

    1. Tak asi záleží na značce. Já mám třeba Samsung co přišel na trh v 02/2020 s Androidem 10 a dostal jsem na něj před koncem roku Android 13. V tomto se Samsung za poslední léta zlepšil, nový Android dává i do starších mobilů. A u Pixelů je to ještě rychlejší, tam není potřeba čekat na test prostředí, tam je čistý Android, takže update je vcelku hned. Takže není potřeba mít iPhone, pokud chce člověk bezpečný mobil. Zas na druhou stranu, různé čínské značky na to asi kašlou, ale tomu pak odpovídá i cena. Stejně tak, jako u iPhonu 🙂

    1. U těch mobilů to zas tak pozitivně nevidím.
      Dnes ta baterie většinou vydrží delší dobu, než je reálná použitelnost telefonu. Když s k tomu člověk nechová jako hovado, tak 5 let zvládne. To už je dřív problém se zastaralou verzí Androidu. Většina lidí mění telefon po kratším čase.
      S vyměnitelnou baterií budou telefony buď znatelně větsi a tězší nebo s 2/3 kapacitou baterie při zachování rozměrů. Velký problém to bude i z hlediska celkové odolnosti a voděodolnosti telefonů.
      Ve výsledku na to bude většina lidí akorát nadávat.

      1. Bohužel máš asi pravdu…I když to vypadá jako dobrá myšlenka, její reálný přínos je pochybný…Za sebe dodám rodinnou zkušenost: Kupujeme jen levné smartphony a už dlouhou řadu let se objeví dříve jiný problém jako dobíjecí konektor, reproduktory, mikrofon,… Akumulátory překonávají životnost telefonu pohodlně..

        1. Asi máte pravdu. Já teda zrovna dostal novej mobil od ježíška a dal jsem pryč svůj pětiletej tefelén a vydržet se to s baterkou dalo, i když výměna po třech letech by asi byla příjemnější než ty powerbanky, co jsem tahal. Nicméně i když mám rád používat věci dokud to jde a nekupovat každej rok novej model, po těch 5 letech už jsem za novej rád.

            1. Naprosto stejná zkušenost se služebním iPh, včetně kolegů. A motivace tím, že mi starý zůstane už cca dva roky taky není. Vše odevzdat a ofiko likvidace. Je ale pravda, že nektří se k baterkám chovají jako hovada. Například nepochopím, jak může někdo přijít do práce s vybitým mobilem…

        1. Mam jeste Iphone 5s ktery je 9 let stary a porad funguje s originalni baterkou. Mam ho kvuli malym rozmerum s nemeckou Sim kartou. Pravda, nepouzivam tak casto, ale kvalita lepsi nez Androidy. Pokud jste tak cool jako hrdinove ve filmech a hazite mobil na stul misto abyste ho polozil, tak se nedivim ze vam nevydrzel. Nekterym neumetelum chcipne vsechno, zavada bude asi v uzivateli.

Napsat komentář