Elektroletadlo skončilo havarované v norském jezeře

Norský letecký operátor Avinor chtěl s elektroletadlem Pipistrel Alpha Electro ukázat výhody elektrického pohonu v letectví.

Elektrické letadlo Alpha Electro
foto: Pipistrel

Pipistrel je známý slovinský výrobce malých ultralehkých letadel. Mezi prvními se pustil do elektroletadel a už v roce 2007 ukázal elektrifikovaný model Taurus.

Alpha Electro je dvoumístné plně elektrické letadlo s 21kWh baterií (399 V) a doletem 600 km. Hmotnost baterií činí 126 kg, maximální nostnost letadla je 173 kg. Maximální vzletová hmotnost 550 kg.

Ve vzduchu se podle Pipistrelu letadlo udrží až hodinu s 30minutovou rezervou. Prototyp elektroletadla Alpha Electro se jmenoval WATTsUP a Pipistrel jej vyvíjel společně se Siemens AG.

Havarované elektroletadlo s čumákem ponořeným v norském jezeře

Havarované elektroletadlo s čumákem ponořeným v norském jezeře
foto: Reuters

Finální verze Alpha Electro šla do výroby minulý rok. Je vybavena 60kW elektromotorem o hmotnosti 14 kg. Rozpětí křídel je 10,5 metru, délka 6,5 m.

Ale zpět k nejnovější havárii. Letadlo pilotoval Dag Falk-Petersen, šéf aerolinek Avinor. Pilot i spolucestující nehodu přežili bez úhony. Podle všeho za letu začal postupně ubývat výkon motoru, až zcela zmizel.

Falk-Petersen zachoval chladnou hlavu a s letadlem se pokusil nouzově přistát, resp. havarovat. Je si nicméně dobře vědom, že moc dobrá reklama to pro elektrifikované letectví není. Obzvlášť v souvislosti s loňskou smrtelnou nehodou prototypu elektroletadla Siemens v Maďarsku.

10 Comments on “Elektroletadlo skončilo havarované v norském jezeře”

  1. Jsem zvedavy, jestli zverejni, co se po…
    I kdyz ono se to

    Jsem zvedavy, jestli zverejni, co se po…

    I kdyz ono se to muze stat i v benzinu – u nas pred par lety (vyhlidkove lety nad vesnici) skoncil typek pri pokusu o vzlet ve skarpe, pote co se mu (mam to z druhe ruky, pokud nekdo litate, tak klidne upresnete) udelala bublina v karburatoru a motor chcipnul – letadlo (pujcene) pry nemelo neco, co vzniku tech bublin brani.

    1. Jde o tzv. parní zámek, tvoří se lihovými výpary a v
      Jde o tzv. parní zámek, tvoří se lihovými výpary a v našem řepkolandu, kde se přidává do benzínu alkohol, je to velké nebezpečí.
      Jinak článek připomíná ty o požárech aut – je to „zajímavá zpráva“, jen když jde o elektriku.

Napsat komentář