Pařížské sdílení aut Autolib míří do Londýna

Sdílení aut neboli „carsharing“ je celosvětově čím dál tím populárnější. Funguje už v desítkách světových metropolí. Mezi nejúspěšnější projekty tohoto typu patří Autolib v Paříži. Podle nejnovějších informací se nyní chystá i do Británie, konkrétně do Londýna.

Původně pařížská služba Autolib míří nejen do Londýna, ale i do USA, konkrétně do města Indianapolis
foto: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz), licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Podle francouzských médií už společnost Bolloré, provozující systém půjčování elektrických aut Autolib v Paříži, oznámila jeho rozšíření také za kanál La Manche do Londýna.

Není bez zajímavosti, že jedna z dceřinných společností Bolloré jménem IER nedávno úspěšně vysoutěžila kontrakt na správu a rozšíření londýnské veřejné sítě dobíjecích stanic pro elektromobily Source London.

V současné době je v Londýně asi 1400 dobíjecích stanic sítě Source London. Do roku 2018 jich má být už 6000. Služba sdílení aut by pak v Londýně měla začít fungovat už během následujících 12 měsíců. Začínat bude se 100 vozy, postupně by se ale počet měl rozšířit až na 3000.

ZAJÍMAVOST: Pařížané měli na víkend elektromobily zdarma. Kvůli smogu.

V domácí Paříži má dnes služba Autolib už 105 000 registrovaných uživatelů, kteří využívají přes 4000 dobíjecích bodů a přes 2000 elektromobilů Bluecar. Kromě Paříže a Londýna by měl stejný systém během roku 2014 začít fungovat také v americkém městě Indianapolis.

3 Comments on “Pařížské sdílení aut Autolib míří do Londýna”

Napsat komentář