S Teslou dojedete z Mexika do Kanady zadarmo

Automobilka Tesla Motors zprovoznila další stejnosměrnou rychlodobíjecí stanici Supercharger na západním pobřeží USA. Díky tomu je možné dojet z Mexika do Kanady zcela zdarma – alespoň s elektromobilem Model S.

Plánovaná podoba sítě rychlodobíjecích stejnosměrných stanic Tesla Supercharger
foto: Tesla Motors

Společnost Tesla Motors podnikatele Elona Muska dokončila instalaci sítě dobíjecích stanic podél dálnice 101, která vede podél pacifického pobřeží od Mexika až do Kanady. S elektromobilem Model S je díky tomu možné tuto vzdálenost urazit zcela zdarma.

Dobíjení u Superchargerů je totiž zdarma. Aby Tesla oslavila dokončení sítě, vyslala dva sedany Model S na 2816 km dlouhou cestu ze San Diega do Vancouveru.

Celkově už má síť rychlodobíjecích stanic Tesla Supercharger právě 31 dobíjecích stanic. Během letošní zimy by mělo být dokončeny další, díky kterým bude možné pouze za pomoci dobíječek přejet z jednoho pobřeží na druhý.

Tesla zároveň buduje síť rychlodobíječek Supercharger (s výkonem 135 kW, o 15 kW více než v USA) v Evropě. Do konce roku by měla být hotova robustní síť podél hlavních tahů Německa, Belgie, Rakouska, Itálie, Nizozemska, Španělska, Británie a Skandinávie.

18 Comments on “S Teslou dojedete z Mexika do Kanady zadarmo”

      1. Tak to máš pravdu, to
        Tak to máš pravdu, to doopravdy nehrozí – tak jako u většiny lidí tohoto státu (a je nás doopravdy hodně – je nás většina).

        Zrovna tak asi nehrozí masivní budování těchto Supernabíječů v ČR, a to vzhledem k počtu prodaných Tesel (zatím 2ks?).
        Ale mohly by se vybudovat pro ostatní majitele těchto aut z celé Evropy, aby si u nás mohli natankovat zdarma, a my všichni ostatní bychom se na té láci mohli podílet nákupem drahé elektřiny pro naše domovy a firmy.
        Ale v podstatě jsem rád, že to takto lehce nepůjde, aspoň mám o problém míň a nemusím řešit. Proto děkuji za odpověď.

          1. Podle veřejných údajů
            Podle veřejných údajů centrálního registru vozidel je v ČR evidováno celkem 5 Tesel. 1ks před rokem 2013, 2ks v 09/2013 a 2ks v 10/2013. Takže za rok 2013 byly zatím nově zaevidovány celkem 4 Tesly z celkového počtu 135.500 ks nově zaevidovaných vozidel v roce 2013 do 31.10.2013. Procentní podíl na trhu si každý lehce dopočítá sám.

    1. Obávám se, že americký
      Obávám se, že americký komunismus, kdy je něco zadarmo je pouhým pouhým zbožným přáním. stačí si uvědomit ceny elektrických komponentů, v ČR tolik kritizovaných, kdy se porovnává zatímní doprava s dopravními medii budoucnosti. A je lhostejno zda se jedná o elektrické články, solární panely nebo vodíkové vyvíječe. Výrobní cena se totiž vždy musí v něčem a někde projevit. Nerozhoduje zda se jedná o kapitalismus nebo feudalismus byznys je byznys a ani v podnikání a výrobě se nenajde kuře jež hrabe zadarmo! To je právě to Kalouskovo zjištění o české finanční ekonomické gramotnosti,a u studentů a profesorů je to větší ostudou!

      1. vždyt to chápe snad
        vždyt to chápe snad každý!!
        Je to „zadarmo“ asi tak jako Babišovi koblihy nebo Zemanovi utopenci před volbama. Tohle je zase investice od Tesly do infrastrukury bez které se prodej takových aut prostě dělat nedá. Tzn cesta je to naprosto správná. Jen u nás to fungovat nebude, protože to bude maximálně brzdit stát, protože pro něj je dobrý každý rok kdy se ještě budou nakupovat PHM u pumpy. Prostě žádný zdraví obyvatel, vyšší bezpečnost, nižžší hluk, čistší prostředí atd. – jen prachy z daní z prodej PHM do sttátní kasy pro potřeby politků….

  1. tak sláva, v civilizovaném
    tak sláva, v civilizovaném světě se budeme prohánět s elektromobily, v ČR (přes všechny sliby a prognozy) a mimo civilizaci to budeme dál muset zvládat se spalováky…. Pardon snad jedna rychlodobíječka je v Praze u sídla rozvodné společnosti, ale kam se odtud vydat? tak snad dělat kolečka…

    1. Tady to mělo přijít – tak
      Tady to mělo přijít – tak jestli se nepletu, tak v Praze jsou minimálně čtyři DC rychlonabíječky (ABB, ČEZ, PRE a RWE) a jedna by měla být u BVV v Brně (komu patří netuším). Ale jinak je to stále podobný problém, jak se dostat z Prahy třeba do Brna….? Nebo někam jinam? :-/

      1. Další rychlonabíječka v
        Další rychlonabíječka v Brně je u Špilber Office parku kousek od ného justičního paláce. Patři asi CTP Park – developerovi, který to tam postavil. Vůbec je divné, že tyto dvě dobíječky nejsou na mapě Hybrid.cz. Proč?

        dejte si do vyhedávače „ctp brno nabíjecí stanice“

Napsat komentář