Tesla chce koupit SolarCity

Automobilka Tesla a doslova „bratranecká“ společnost SolarCity od začátku fungují v tandemu. Teď se ale Tesla konečně rozhodla SolarCity integrovat přímo do své struktury.

Tesla u svých nabíjecích stanic Supercharger často využívá solární elektrárny právě od společnosti SolarCity
foto: Tesla

Tesla se rozhodla podat nabídku na přátelský odkup společnosti SolarCity. Tu zakládali bratři Peter a Lyndon Rive společně se svým bratrancem Elonem Muskem. Ten dnes ve firmě funguje jako předseda, zároveň je šéfem Tesla Motors a SpaceX.

Nedávné založení Tesla Energy a překvapivě dobrý rozjezd prodeje Tesla Powerwall tomuto kroku nasvědčoval. Tesla se snaží urychlit nástup udržitelné dopravy a obnovitelných zdrojů.

Tesla nabízí elektromobily Tesla Model S, Tesla Model X a brzy Tesla Model 3. Tesla Energy prodává domácí i průmyslová úložiště Powerwall a Powerpack.

Aby obrázek byl kompletní, je nutné doplnit i zdroj energie, a tím mohou být nejlépe právě solární elektrárny, které nabízí SolarCity. Tesla se tak stane světově jedinou plně vertikálně integrovanou společností nabízející energetické produkty svým zákazníkům – od auta až po elektrárnu, která jej napájí.

Nakonec Tesla v tiskové zprávě upozorňuje, že nabídka na odkup SolarCity je pouze prvním krokem směrem k úspěšné kombinaci obou společností. Tesla nabízí platbu formou výměny za akcie Tesla s tím, že za akcie SolarCity nabízí bonus 21 % až 30 %.

O nabídce nyní budou rozhodovat akcionářské rady obou společností. Hlasování se ovšem zdrží Elon Musk i daší zaměstnanci, kteří zároveň působí v obou firmách.

Tesla

13 Comments on “Tesla chce koupit SolarCity”

    1. Bohužel mi tam nejde
      Bohužel mi tam nejde spustit „Přidat komentář“, tak své výhrady k článku plácnu sem.

      Kdy je lepší moment koupit firmu která by se mi hodila, než když „její akcie spadly o více než 50 procent“.

      „Firma si loni podle listu nahrabala 168 milionů USD“ – jaképak „nahrabala“, proběhlo to v rámci platných zákonů? Pokud ano, tak by se neměly používat pejorativní výrazy.

      „vláda Baracka Obamy navíc dává každému kupci elektrického vozu příspěvek 7 500 dolarů“
      Ale nedává je snad jen Tesle, ale každému kupci libovolného e-auta. Takže zase jen hloupý útok?

      „v němž střední třídy ze svých daní subvencují miliardáře, kteří svými produkty uspokojují zelené libůstky horních vrstev.“
      A to ty „horní vrstvy“ se budou v případě plánované roční výroby 500.000 aut tímto tempem rozrůstat?

      Připadá mi to jen jako další pitomý útočný článek typu „Bednář“.

      Mimochodem TSLA akcie mají momentálně ztrátu 0,05 %.
      Ó jak děsivé.

    1. A já jen doplním jejich
      A já jen doplním jejich předpoklad – Rodina bude mít na domě solární panely, které přes den nabijí domácí baterii. Jakmile se večer osazenstvo domu vrátí a zaparkuje v garáži elektromobil, elektřina z domácí baterie se přelije do akumulátorů ve voze. Na všem bude jedna značka – Tesla. – slovy – u nás doma mají FV panely značku PVE Rakousko, měnič Kaco Powador Německo, elektromobily 2x Peugeot Ion Japonsko/Francie, elektrokolo Agogs Silver Go ČR/Čína a pracujeme na doplnění systému o stacionární baterii (cca 10 kWh) a bojler (cca 500L) pro ukládání přebytků elektřiny (možná ještě i s navýšením kapacity FVE o další malou) a snad se povede zapojit do systému i nabíjení/vybíjení obou elektromobilů, každý má v sobě 16 kWh baterii. To vše by mělo být chytře automaticky řízeno, když pro obě auta bude platit po příjezdu ihned zapojit do určené řízené zásuvky. Není to jednoduché to splácat dohromady. Pokud by tohle Tesla dodávala na klíč za solidních podmínek, beru všemi deseti.

        1. Přesně tak, třeba formou
          Přesně tak, třeba formou SYSTÉMu ENERGETICKÉ NEZÁVISLOSTI (SEN) od Nelumbo energy a.s.. Ohledně Ionů uvidíme, jak budou spolupracovat s nabíječkou/vybíječkou Odborné skupiny Systémy s alternativními zdroji energie FEI VŠB-TU Ostrava doc.Horáka a ing.Friedrischkové viz přednáška nebo přihláška do soutěže na výstavě.
          To by totiž mělo pro celý systém dost zásadní dopady. Místo 10 kWh stacionárního úložiště by nejen naráz bylo k dispozici teoreticky až 42 kWh, ale ještě z toho 32 kWh by se dalo při nějakém výpadku či nedostatku „dovézt“ zvenčí.

  1. Rekl bych ze jednim z duvodu
    Rekl bych ze jednim z duvodu je i to, ze Musk je casto kritizovan za ponekud nejasne financovani svych firem. Kdy si obcas Tesla pujcovala od SpaceX a naopak, pripadne prave pujcovala Solar city, respektive on jako osoba. To se nelibilo republikanum v kongersu, protoze spaceX ma nektere penize ze statnich zakazek, stejne tak Tesla z dotaci a i Solar city tezi z podpory slunecni energie, zaroven jsou vsak na burze. Meli pocit, ze stat financuje privatni sektor skrze Muskovy aktivity tim, jak jsou firmy vzajemne propojene skrze jeho osobu a pri tom pouzivaji smisene zpusoby financovani. Sloucenim Tesly a SC by cast tehle kritiky byla umlcena.

  2. No akcie SCTY jsou celkem
    No akcie SCTY jsou celkem nízko že, Elon nedávno nakupovat za 18$ tak proč to finančně navíc nepodpořit že. Sice na úkor TSLA, ale Elon beztak říkal že sou přepálený takže alespon bude mít načas z krku další kverul-spekul honění TSLA a pak následný vystřízlivění což akcionáři těžko nesou. Otázka je jak moc velká finanční zátěž to pro Teslu zas bude, jsou pořeba prachy na TM3 rozjezd …. no ale asi to bylo nutný, čert ví jak se Solar po volbách by jinak potácel…

    1. spojeni s Teslou solarcity
      spojeni s Teslou solarcity extremne pomuze, Tesla ma obrovske PR ktere jim zajistuje ze prodaj vpodstate cokoliv s logem Tesla, je to takovej zacinajici Apple, takze se da ocekavat ze odbyt mensich fotovoltaickych instalaci spolecne s powerwallem se zvetsi, zlevni se tim logistika a finance tech instalaci

Napsat komentář