TNT má v Praze první elektromobil

Společnost TNT Express pokračuje ve snaze zefektivnit rozvoz zásilek a zároveň šetřit životní prostředí. V Bruselu zavádí první mobilní depo, které by mělo zlepšit služby zákazníkům v rušném centru města a ulevit bruselskému ovzduší. V Praze zase v létě rozšíří svůj vozový park o první elektromobil.

Mobilní depo TNT v Bruselu s rikšou
foto: TNT

V rámci terénního experimentu parkuje mobilní depo od konce května po dobu tří měsíců u Parc du Cinquantenaire v centru Bruselu. Mobilní depo nahradí v okolních čtvrtích dodávkové vozy elektrickými tříkolkami. Týdně tak TNT Express ušetří 900 kilometrů najetých dodávkovými vozy v oblasti častých dopravních kolapsů. Snížení emisí CO2 a hluku napomůže zlepšit životní prostředí v Bruselu.

Jak mobilní depo funguje

Mobilní depo je speciálně vybavený tahač, uvnitř rozdělený na kancelářský prostor a prostor pro nakládku, vykládku a třídění. Tento tahač slouží zároveň jako sklad a třídicí centrum pro zásilky přepravované mezi překladištěm TNT Express na bruselském letišti (Brucargo) a centrem Bruselu.

Depo pojme 11 kontejnerů se zásilkami. Mobilní depo pojede z třídícího střediska TNT Express na bruselském letišti na parkoviště u Parc du Cinquantenaire, kde bude stát každý den. Během přepravy má mobilní depo rozměry běžného nákladního automobilu (14 x 2,5 m). Po zaparkování se tahač automaticky rozevře na plnou velikost 14 x 6,5 m.

auto TNT mobilní depo Brusel Belgie

foto: TNT

, které nakládají a vykládají zásilky přímo v mobilním depu pomocí zdvihací plošiny, budou rozvážet balíky na adresy v okolních obvodech Schaerbeek, Etterbeek a Saint-Josse-ten-Noode.

Celý systém by měl urychlit doručování do obchodů a kanceláří v rušném a často jen těžce průjezdném centru města. Elektrické tříkolky provozuje cyklokurýrní služba Ecopostale. Projekt vznikl ve spolupráci s konsorciem Straightsol, které finančně podporuje Evropská komise.

První pražský elektromobil v barvách TNT Express

V Praze chce TNT Express od letošního léta zařadit do svého vozového parku první elektromobil. Jedná se o vůz značky Ford společnosti Smith Electric. Elektromobil bude jezdit v Praze 5, která byla záměrně vybrána kvůli velkému počtu dobíjecích stanic. Nová posila TNT Express ujede na jedno dobití až 125 km a jeho maximální rychlost je 80 km za hodinu.

Britská Firma Smith Electric je špičkou ve svém oboru. Jako jedna z mála vyrábí auta a baterie na míru, což je důvod, proč jsme si vybrali právě tuto společnost,“ říká Mike Silin, který dohlíží na celý projekt v rámci ČR. Přípravy na nákup – zatím stále ojedinělého vozu v České republice – nebyly nijak jednoduché.

Pořizovací hodnota elektromobilu je třikrát vyšší než hodnota téhož vozu ve standardní výbavě. Protože elektromobily fungují na našem trhu teprve rok, nikdo ani nedokáže přesně odhadnout zůstatkovou cenu vozu po pěti letech užívání. Museli jsme ale čelit i dalším výzvám. Například nám 6 týdnů trvalo dohodnout, jakou zásuvku to auto bude mít. Dovedete si tedy představit, že pořízení jednoho elektromobilu není jednoduché,“ dodává Mike.

auto TNT Express Ford elektromobil

Takto nějak by měl údajně vypadat i pražský elektromobil Ford firmy TNT Express. Ruku do ohně za to ale nedáme, viz. komentáře pod článkem.
foto: TNT
tisková zpráva

3 Comments on “TNT má v Praze první elektromobil”

Napsat komentář