Po Francii zavádí i Německo systémovou podporu pro solární energie v zemědělství, Česko má stále smůlu

Agrivoltaika je elegantním spojením zemědělství a energetiky. Vedle Francie ji nyní začne skrz energetické aukce podporovat i Německo. Česká vláda s jejím zavedením otálí.

Ve Francii byly nedávno podpořeny další projekty agrivoltaiky o celkovém instalovaném výkonu 40 MW.
foto: Pixabay

Koaliční strany CDU, CSU a SPD se včera v německém Bundestagu dohodly na důležitých změnách zákona o obnovitelné energii, známějšího pod zkratkou EEG. Patří mezi ně i zahrnutí agrivoltaiky a plovoucí fotovoltaiky do energetických aukcí podle § 39j zákona.

V aukcích soutěží zájemci o podporu a získávají ji ty s nejlevnější nabídkou. Německo zavedlo aukce pro nové solární elektrárny v roce 2015 jako vůbec první stát v Evropě. Díky soutěži snížilo cenu solární elektřiny dodané do sítě během pěti let na polovinu.

Novinkou jsou tzv. „inovativní aukce” (Innovationsausschreibungen), které jsou určeny pro specifické technologie: soutěží v nich jen unikátní řešení v podobě instalací solárních panelů na vodní hladině nebo nad plodinami při zachování původní zemědělské produkce.

Takové využití fotovoltaiky má řadu přínosů například v podobě snížení odparu vody nebo zvýšení produkce plodin, ale současně vyšší investiční nároky.

Pokud by soutěžily s nejlevnějším řešením v podobě pozemní fotovoltaiky, na podporu v aukcích by tak nedosáhly. Inovátoři jako Fraunhofer ISE nebo společnost Next4Sun dosud museli své pilotní instalace provozovat bez podpory.

Obdobné řešení zvolila už dříve Francie. Ve Francii se díky vhodně nastaveným aukcím mohly rozvinout desítky projektů solární energetiky existující v synergii se zemědělskou produkcí.

V jedné z posledních byly podpořeny instalace o celkovém instalovaném výkonu 40 MW. Mezi nimi projekty v řádu stovek kilowatt nebo jednotek megawatt kombinující fotovoltaiku s pěstováním vína a ovoce.

Důvody pro rozšíření nových forem využití solární energie v podobě agrivoltaiky a vodní fotovoltaiky jsou zřejmé. Jak upozorňovali i panelisté na nedávném webináři Aliance pro energetickou soběstačnost, agrivoltaika znamená pěstování zemědělských plodin pod nebo mezi řadami solárních panelů a umožňuje tak dvojí využití půdy.

Chrání tím také plodiny před extrémními teplotami, větrem a kroupami a panelům naopak vhodně umístěním zvyšuje účinnost. Podobné výhody má i vodní fotovoltaika, kde se panely volně vznášejí na hladině stojatých vod, jako jsou zatopené lomy, přehrady nebo jezera.

Zastínění části vodní hladiny snižuje odpar během parných letních dní nebo tvorbu řas a sinic. To jsou jen některé z výhod, které umožňují zvyšovat produkci levné elektřiny z obnovitelných zdrojů a přiblížit se tak evropským klimatickým cílům, které zároveň neomezují jiné využití zelených a vodních ploch.

Aliance pro energetickou soběstačnost společně se Solární asociací ocenila, že se tyto inovativní technologie objevily mezi podporovanými řešeními zmíněnými v návrhu podmínek Modernizačního fondu. Ovšem kvůli chybějícímu legislativnímu ukotvení však i přes příslib podpory nelze podobné projekty realizovat.

„Rozvoj agrivoltaiky v Česku naráží na fakt, že zákon o ochraně zemědělského půdního fondu, který kombinované využití zemědělské půdy vůbec nezná a jakoukoliv stavbu podmiňuje vyjmutím půdního bloku ze zemědělského půdního fondu. Také plovoucí fotovoltaika se dnes pohybuje v šedé zóně. Aby bylo možno nastartovat inovativní využití solární energie, potřebujeme urychleně změnit zákony,“ vysvětluje Martin Madej, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost.

Zájemci o vyzkoušení agrivoltaiky a plovoucí fotovoltaiky z řad obcí, inovativních start-upů a výzkumníků podle informací Aliance pro energetickou soběstačnost v České republice existují. Potřebují však jistotu, že se jejich projekty nedostanou do rozporu s právními předpisy, které dosud rozvoji těchto inovativních technologií brání.

tisková zpráva

42 Comments on “Po Francii zavádí i Německo systémovou podporu pro solární energie v zemědělství, Česko má stále smůlu”

    1. Uz se tesim az takove stanice budou i u nas. Jeste bych udelal
      Uz se tesim az takove stanice budou i u nas. Jeste bych udelal uplne uzavrenou halu, kam auta vjedou pres zaviraci branu. V zime by tam bylo prijemne teplo a nemuselo by se kazde auto vytapet. Oproti spalovakum je vjezd do uzavrenych prostor s EV uplne bezproblemovy. V lete by zustaly vrata samozrejme otevrene. A kdyz by byly nad nabijeckou byty, mohly by se teplem z nabijecek zadarmo vytapet. U malych nabijecek se zuzitkovani tepla nevyplati, ale u takovych velkych objektu by to bylo zajimave.

      1. Ten Vámi kritizovanej trar střechy parkoviště v JEDU tady
        Ten Vámi kritizovanej trar střechy parkoviště v JEDU tady mají stejný co?:::Pro zajištění dostatečného nabíjecího výkonu je stanice vybavena baterií s kapacitou 6 MWh. Ta zároveň slouží jako úložiště pro elektřinu vyrobenou ze solárních panelů umístěných na střeše nabíjecí stanice.

          1. Pochopitelně tvar, máte pravdu, poslední roky jsou u nás v
            Pochopitelně tvar, máte pravdu, poslední roky jsou u nás v lokalitách jako JEDU metrové přivaly sněhu.:::::Vložil/a Leodendula, St, 2020-10-21 14:55Strechy toho parkoviste budou fungovat skvele jako sklad snehu. Kdyz v prosinci napada snih, vydrzi na panelech az do dubna.
            Existuje rada uplne nesmyslnych staveb, ktere ale nikdo neresi. Pro Cez jsou to peanuts a vydaje za reklamu. Zda to bude nebude fungovat je jim jedno. Hlavne ze maji zelene PR.

            1. Priznam se, ze jsem hodnotil vic smysl teto stavby jako
              Priznam se, ze jsem hodnotil vic smysl teto stavby jako nabijeciho zazemi pro EV a nebral jsem tvar strechy jako smerodatnou info. Zasnil jsem se nad moznosti nabijeci haly se sikmou strechou. A vhodnou nadstavbou. Tvar strechy i v odkazu neni vhodny pro lokality s vyskytem snezeni.

              1. Naopak, ten tvar zabraňuje sjíždění sněhu před
                Naopak, ten tvar zabraňuje sjíždění sněhu před parkující auta, a na odstranění sněhu stačí „pár watů“na m2, je to levnější než to klasicky odhrnovat, a sníh je u nás poslední dobou vzácnej.Uvidíme tuto zimu, jestli se projeví celosvětové omezení dopravy a průmyslu.

                1. Ja teda musim mechanicky odstranovat napadly snih. Mam sklon
                  Ja teda musim mechanicky odstranovat napadly snih. Mam sklon 15 stupnu a kdyz nic neudelam, tak tam zustane i pres den kdy je nad nulou. Maximalne to trochu nataje a v noci primrzne a uz se to pak neda odstranit. Pochybuji, ze ma nekdo vytapene panely.
                  Pocasi se muze letos projevit vselijak, ale klima se nezmeni behem jednoho roku s mensi dopravou. Pocasi u nas je zavisle na smeru proudeni. Z jihozapadu teplo, ze severozapadu chladno, ze severu a vychodu ruska zima. To s globalnim klima souvisi jen castecne.

                2. Někde jsem četl, že se používá elektrický ohřev (chod
                  Někde jsem četl, že se používá elektrický ohřev (chod nakrátko), detaily ale neznám.

                3. Mozne by bylo pripojit v serii s panelem jiny zdroj DC napeti
                  Mozne by bylo pripojit v serii s panelem jiny zdroj DC napeti a ten by vytvoril proud i pres vysoky odpor clanku. Jelikoz vetsina fve pracuje v serii 10-25 panelu, bylo by potreba nejaky zdroj s vyssim napetim aby se vubec nejaky efekt ukazal. Zaroven by bylo riziko vytvareni tzv. hotspotu v mistech, ktere by nebyly dostatecne studene. Teoreticky to mozne je, ale zda se to bezne pouziva, to nevim. Co na to rika solarni profik e-Luky?

    1. To není až taková novinka, v EU to spalovny odpadu a
      To není až taková novinka, v EU to spalovny odpadu a cementárny dělají už dlouho. Tady je totiž podstatně „normálnější“ legislativa ohledně nakládání z odpady.
      A pozor, tohle není recyklace, tohle je energetické využití odpadu. Je to ovšem fajn, na závěr svého života, potom, co natočily desítky tisíc MWh, ještě jednou naposled vytlačí lopatky větrných turbín uhlí z kšeftu.

  1. off
    Jednoduchý způsob jak čistit zanedbané a

    off
    Jednoduchý způsob jak čistit zanedbané a znečištěné rybníčky, jezera a mokřady během několika dní a umožnit návrat ptáků a vodních živočichů do čisté vody. Ale zřejmě to není levný.
    Microbublinky ode dna co cestou posbiraj vše špatné a vynesou to k hladině + nějaký keramický filtry.
    https://brightvibes.com/1236/en/discover-how-one-man-cleaned-a-contaminated-lake-in-peru-using-nano-bubbles

    1. To je evoluce – napřed je revolucionář považován za
      To je evoluce – napřed je revolucionář považován za teroristu, pak za spasitele a nakonec se stane diktátorem a tvůrcem náboženství – jako v Rusku, Německu mezi 1925 – 1945 a na Kubě… ekologismus není o nic lepší než komunismus. fa..ismus, na…ismus… jakmile je to ismus, je to průšvih

        1. Já se obávám, že rozum radši odchází a je nahražen
          Já se obávám, že rozum radši odchází a je nahražen PRismem..dneska už není ani politika spojená s myšlenkou (levice, pravice…), ale prostě jen s PR – po nás potopa, ale my si to PR užijeme. Klidně pokrejou pole půlky Evropy FVE panely a na dotaz, kde se vezme produkt na poli pěstovaný, nebo jak zabezpečí chod fabriky v noci pokrčí rameny a to nakoupíme, hlavně, že to nebude kouřit…jenže ono k nákupu jsou potřeba jaksi další položky – za co a od koho.

          1. Jo bohužel máte pravdu, vzpomínám jak se začátkem
            Jo bohužel máte pravdu, vzpomínám jak se začátkem devadesátých let projednávala podpora pro včelaře, a razila se myšlenka nač podporovat „nějaký spolek“ vždyť si ten med dovezeme, nějaké opylování plodin nebylo důležité.Už za M.Terezie se mohl včelař volně pohybovat, a umísťovat úly po panství bez povolení, a jako bonus neplatil daně. Albert Einstein: „Pokud by zmizely na zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.“ Rozhodně to není přehnané tvrzení.

            1. Já si v souvislosti nedávné diskuse na Alberta také
              Já si v souvislosti nedávné diskuse na Alberta také vzpomněl a to s citátem: „jen dvě věci na světě jsou nekonečné vesmír a lidská hloupost, o nekonečnosti prvního pochybuju.“ Je to zcela v duchu těch včel..a byla to diskuse o vlhkosti doma, neskutečné co lidi vymyslí, aby nemuseli otevřít okno.

                1. Z vašich příspěvků by se dalo velmi často usoudit, že
                  Z vašich příspěvků by se dalo velmi často usoudit, že podporujete Einsteinovu definici nekonečna

                2. Souhlasim s A.A., ze lidska blbost je nekonecna. Mam nekolik
                  Souhlasim s A.A., ze lidska blbost je nekonecna. Mam nekolik kategorii pro zdejsi diskutery a hadejte v ktere kategorii se nachazite.

                3. Jelikož mám pro většinu místních velmi kontroverzní
                  Jelikož mám pro většinu místních velmi kontroverzní názory, tak minimálně Troll 😀

                1. Jojo…za max pár desítek let plachetnice zažijí renesanci
                  Jojo…za max pár desítek let plachetnice zažijí renesanci a lidi se znovu naučí chodit pěšky

    1. Naše zemědělství jede celý na dotaci a zelený naftě,
      Naše zemědělství jede celý na dotaci a zelený naftě, nebo snad ne? Takže jak je to s tím křivením?

      A co dotace uhelek do kterej se rvou desítky miliard na ekologizaci místo aby se zrušili a rovnou postavili ekologičtější lynovky?!?
      A co dotace, či spíš tunel, na dostavbu jaderek, které nejsou rentabilní a tak to akciovka ČEZ hodila na stát ať to zaplatí z našich kapes? To je dotace jako prase.

      1. Je to masakr. A s tím jak lidstvo hloupne bude těch pár
        Je to masakr. A s tím jak lidstvo hloupne bude těch pár chytráků nahoře už ovládat úplně vše …

        Doporučuji film Idiocracy (Absurdistán) těm, kteří si zatím neumí představit co nás čeká. Happy end jako ve filmu tu ale nanestane.

Napsat komentář