Toyota a Mitsubishi budou vyrábět vodík z hnoje a odpadu 

Japonské společnosti Toyota, Toyota Tsusho a Mitsubishi Kakoki letos na podzim v Thajsku představí zařízení na výrobu vodíku na bázi bioplynu. Vyrábět budou vodík z kuřecího hnoje a potravinového odpadu.

Samotné zařízení dodá Mitsubishi Kakoki. Toyota a Toyota Tsusho budou spolupracovat na vytvoření systému pro kompresi, skladování a přepravu bioplynu a vodíku a také na operačním systému. Všechny tři firmy budou také řešit optimalizaci návrhu pro místní podmínky.

SOUVISEJÍCÍ: Toyota bude mít v městě budoucnosti i molekulární stravu

Toyota a Mitsubishi chtějí využívat japonské technologie související s vodíkem k podpoře čisté energie přizpůsobené každé zemi a regionu. Budou proto spolupracovat i s různými dalšími zúčastněnými stranami, aby dosáhly uhlíkové neutrality. 

Toyota je na poli vodíkové mobility a energetiky velmi aktivní. Vedle prvního sériového vodíkového vozu Toyota Mirai se účastní projektů na vývoj vodíkových nákladních aut, vlaků či lodí. Podílí se také na projektech výroby a distribuce vodíku a testuje jeho využití v rámci experimentálního města Wowen City.

zdroj: tisková zpráva

10 Comments on “Toyota a Mitsubishi budou vyrábět vodík z hnoje a odpadu ”

  1. Vidím několik problémů s vodíkem:
    1) V současné době pro jeho výrobu není přebytečná energie. V současnosti stále běží uhelky a plynovky i v době, kdy nejvíc svítí a fouká. Na tom se následujích minimálně 5 let nic nezmění. Lidi si navíc pořizují FVE s baterkami, takže tím se přetoky snižují.
    2) Drahé elektrolyzéry, které aby se vyplatily tak musí mít co nejvyšší vytížení. Rok má celkem 8760 hodin a pro 1000 hodin se elektrolyzér nevyplatí ani kdyby v tuto dobu bral energii zadarmo.
    3) Śpatná skladovatelnost vodíku, možnost výbuchu, nádrž v autě je těžká – váží cca 100 kg.

  2. Kuřecí hnůj – to je zase drůbeží nápad…
    Konzumace masa, respektive živočišná výroba má katastrofální dopady na životní prostředí, horší než průmysl, energetika, doprava….
    Úkolem lidstva -pokud nechceme být posledníma generacema- je opustit konzumaci masa, nebo aspoň maso vyrábět efektivně= v bioreaktoru…
    To by mě zajímalo, kde třeba za 100 let vemou slepičák 😃
    Když se chtějí zabývat hovnem, ať je to opičí trus. Toho bude vždycky nasráno 😁

Napsat komentář