Čeští vědci vyrábí z odpadů alternativu zemního plynu

Čeští vědci vyvinuli unikátní zařízení Purgaz, které dokáže vyrobit z odpadů plyn, na který lze jezdit nebo na něm vařit. Biometan, plyn podobný zemnímu plynu (), vzniká z čistírenských kalů, zbytků jídel i z živočišného odpadu.

Základním produktem, z něhož se biometan získává, je surový bioplyn – směs, který vzniká při rozkladu organické hmoty.
foto: Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.

Principem separace plynů je rozdílná rozpustnost jednotlivých složek ve vodě. Proti dosavadním technologiím má Purgaz mnoho výhod – je jednoduchá, levná, jednokroková a flexibilní. Vznikla jako výsledek základního výzkumu v Ústavu chemických procesů AV ČR v Praze.

Technologie má velmi jednoduchou koncepci – bioplyn je natlakován na cca 5,5 baru, dovlhčen a případně temperován na potřebnou teplotu, a pak přechází na separační jednotku.

>>> ČÍST CELÝ ČLÁNEK <<<

10 Comments on “Čeští vědci vyrábí z odpadů alternativu zemního plynu”

      1. Nebude, spočítej si kolik
        Nebude, spočítej si kolik 4 členná domácnost vyrobí odpadu (nezapoměň v práci chodíš na velkou nešetřís si to nadoma), nedokážeš vyrobit dost odpadu na samostatnost.

        Je to řešení pro obce, které tím sníží energetické vstupy, s konbinací i jiných technologií, ale pro domácnost jak naznačujete vy, je to nepoužitelné.

        1. To zavisi od toho, aka je ta
          To zavisi od toho, aka je ta domacnost velka. Netreba pocitat len s …, ale aj s roznou inou „fermentovatelnou“ biomasou, napr. opadane ovocie, odpad zo zberu zeleniny, obcas nejake pomyje opadane listie. To by malo stacit s bioplynom minimalne na varenie, plus ako zalohu krb na pevne palivo na prekrytie zimneho obdobia. Mozna tiez nejaky slnecny kolektor skombinovany so solarnymi panelmi.

    1. nič netreba vyvíjať,
      nič netreba vyvíjať, také jednotky vyrábali Číňania už dávno, v podstate to nie je nič zložité. inforse.dk/europe/fae/OEZ/biomasa/bioplyncina.jpg
      Tu ide o to, že vzniknutý bioplyn má nízku kvalitu, veľa sírovodíka, teda sa nedá miešať s kvalitným metánom – zemným plynom a ani jednoducho spaľovať v kogeneračných jednotkách, musí najskôr prejsť úpravou a táto nová metóda slúži práve na úpravu bioplynu. Pokiaľ však chcete tento bioplyn používať len pre vlastné spaľovanie v horáku nieje treba ho upravovať.

Napsat komentář