Biopaliva z moře?

Biopaliva dnes v českých i světových médiích přijdou na přetřes alespoň jednou týdně. Jsou výhodná, nejsou výhodná? Otázka, na kterou mají ekologové a lobbisté zcela opačné názory, by se mohla jednou provždy vyřešit překvapivě snadno. Existují totiž projekty, které navrhují pěstování mořských řas v oceánech. Tyto řasy by se pak přeměnily na biopaliva.

Vysoké ceny ropy a jiných fosilních paliv a extrémní zatížení zemědělské půdy, která by se jinak dala využívat pro potravinářské produkty, hovoří jedině pro pěstování obrovských mas mořských řas. Odhaduje se, že jedná gigantická farma mořských řas o rozloze Severního moře by nahradila veškerá fosilní paliva. První projekty mají odstartovat v roce 2010. Z mořských řas lze rafinací vytvořit benzin, naftu, palivo pro letadla a další užitečné látky. Navíc je lze zpracovávat v již existujících ropných rafineriích a vyrábět z nich v podstatě to samé, co z ropy. Podobnými projekty už se zabývají společnosti jako Solix Biofuels nebo LiveBiofuels.

Hawaii ze satelitu

Samotné pěstování mořských řas navíc pomůže bojovat proti globálnímu oteplování. Jsou tedy mořské řasy nadějí do budoucna? Podle mnohých odborníků a vizionářů jsou jednou z nejperspektivnějších rostlin budoucnosti. Jak vidíte možnosti jejich využití vy?

technologyreview

5 Comments on “Biopaliva z moře?”

  1. Měl bych 2 zásadní
    Měl bych 2 zásadní připomínky:

    1. „ekologové a lobbisté“ – takže „diskuse“ se zúčastňují jen vystudovaní ekologové a „lobbisté“? Co to je za blábol? Autor by měl znát základní pojmy a jejich význam a nepsat jako ekofašista. Ubližuje tak tomuto dosud výbronému webu.

    2. „Samotné pěstování mořských řas navíc pomůže bojovat proti globálnímu oteplování.“ Tak to je neuvěřitelně silný výrok. Autor snad ví, proč tu je GO? Tak to je na nobelovku, protože vědci zatím žádnou pořádnou teorii nemají. Jen neověřené hypotézy…

Napsat komentář