Nejmenší elektromobil ve vesmíru

Tým nadšenců z řad Klubu elektromobilů o.s., inspirován soutěží „Postavte si elektromobil“, se rozhodl postavit nejmenší na světě, ne-li dokonce v celém vesmíru. Stavba byla původně plánována tak, aby funkční vzorek byl zprovozněn na konci druhé pětiletky tohoto milénia, což se podařilo opravdu „za minutu 12“. Bohužel se to nepodařilo do začátku výše uvedené soutěže, přestože byl původní termín odložen.   


Díky kontaktům předsedy klubu se po delším jednání podařilo získat potřebné komponenty – motor a akumulátor ze zahraničí. Ostatní části podvozku jsou z domácích zdrojů. Nosníky pocházejí z VŠ Liberec, kde jsou již poměrně daleko s výrobou .

Největší problémy nastaly při zajišťování kol, protože jak jistě každý ví, i ty nejmenší krystaly jsou mnohoúhelné a nikoliv kulaté. V laboratoři potomka pana Křižíka, kde ing. Čestmír Bárta dlouhodobě tahá monokrystaly pro kosmický , se podařilo zdánlivě nemožné.

Byly vypěstovány kulaté monokrystaly potřebných rozměrů, které bylo možné použít na kola tohoto unikátního vozidla. Vyrobený elektromobil nelze provozovat na žádné z běžných vozovek a i speciálně vybraná mikroskopovací sklíčka mají tak nerovný povrch, že použitá kola o průměru 13 femtometru vykazují zatím velmi špatné jízdní vlastnosti.

Zajímavé je nabíjení, které trvá neměřitelně krátkou dobu vzhledem ke kapacitě akumulátoru, který pojme maximálně 18,6 elektronu. Vzdálenost ujetá na toto množství energie dosahovala 32- 43 mikrometru. V současné době ve sdružení pracují na možnosti napájet akumulátory z tenkovstvých FV článků tvořících přímo střechu vozidla.

Věříme, že tento unikátní projekt pomůže , a že i náš průmysl dokáže využít získaných zkušeností. Pokud někdo ze čtenářů bude mít zájem se podílet na dalším vývoji, nechť se přihlásí u místopředsedy výše jmenovaného sdružení.

O autorovi:

Jaromír Vegr působí již několik desetiletí jako předseda Občanského sdružení elektromobily o.s. neboli českého klubu elektromobilistů. Dlouhodobě se zasazuje o rozvoj elektromobility v .

4 Comments on “Nejmenší elektromobil ve vesmíru”

Napsat komentář