Monotracer aneb dálník

Na ženevském autosalonu se kromě mnoha dalších zajímavých modelů představila také novinka švýcarské firmy Peraves s názvem Monotracer. Jedná se o jednostopé vozidlo, které v češtině známe pod pojmem „dálník“.
Jedná se o nástupce předchozího modelu Ecomobil. Opět připomíná něco mezi malinkatým automobilem, motocyklem a pilotní kabinou. Kabina je zhotovena z uhlíkových vláken, při zastavení například na křižovatce se z karoserie vysunou dvě malá podpůrná kolečka. Jako pohonná jednotka slouží vozítku Monotracer čtyřválcový motocyklový motor BMW 1.2 s výkonem 130 k. Hmotnost Monotracer je pouhých 460 kg, takže dosahuje vynikajícího zrychlení i rychlosti. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne za 5,7 sekundy a maximální rychlost je přes 250 km/h. Přitom průměrná spotřeba se pohybuje kolem 4,5 litru na 100 kilometrů. Cena dálníku Monotracer začíná na 52 500 euro.
Pokud vás dálník zajímavá více, prokněte se na oficinální stránky Monotracer. Případně na oficiálního českého dovozce BOHEMIA MOBIL. Testování Monotraceru probíhalo mimo jiné také na brněnském okruhu.

Kompletní galerie Monotracer.

Mimochodem, historie dálníků začala v Československu. Otcem dálníku je konstruktér Jan Anderle (1900-1982), kromě jiného také tovární pilot firmy Aero. Už na počátku 2. světové války například Anderle přišel s dnes tolik oblíbenými minimotocykly. První dálník se objevil v průběhu 30. let.

One Comment on “Monotracer aneb dálník”

Napsat komentář