2020: 3 miliony plug-in hybridů a 2,5 milionu elektromobilů

Německý Bosch patří mezi největší výrobce automobilových komponent na světě. Není divu, že firemní analytici se snaží předpovědět jak bude vypadat nejbližší budoucnost automobilového průmyslu. A předpověd zní skvěle!

Bosch zároveň s novou studií globálního automobilového trhu pro rok 2020 vydal také aktuální přehlednou mapu na které je jasně vidět tržní rozdělení jednotlivých paliv v různých světových regionech. (ZVĚTŠIT MAPU)
foto: Bosch

Každé páté prodané auto v Japonsku je dnes hybrid. V jsou to zatím pouze 3 % a v Evropě méně než 2 %.

Boch očekává, že v roce 2020 se celosvětově prodá 113 mil. nových aut. Z toho 6,5 milionu budou podle studie Bosch plné hybridy, 3 miliony budou plug-in hybridy a 2,5 milionu elektromobily.

Zásadní růst zažije dieselový pohon ve Spojených státech, a to až na 10 % celkového podílu. Z toho budou zásadně profitovat zejména evropské automobilky jako Volkswagen a Daimler, což je ostatně vidět už dnes. Diesel poroste také v Jižní Koreji.

V Evropě se naopak začíná od dieselu v osobních automobilech upouštět. Aktuálně například francouzský ministerský předseda prohlásil, že dieselová auta byla omyl. Zásadní růst už dnes zažívá a bude růst i nadále.

Bosch se samozřejmě musí novým trendům přizpůsobit. Už dnes například nabízí kompletní systémy pro CNG a vyvíjí hybridní systémy pro plug-in hybridy a pohonné systémy pro elektromobily. Navíc pracuje také na „levných“ hybridních systémech založených na 48V systémech.

Nedávno oznámil Bosch, že s japonskou společností GS Yuasa pracuje na vývoji nových li-ion baterií.

Bosch

9 Comments on “2020: 3 miliony plug-in hybridů a 2,5 milionu elektromobilů”

  1. Rozvoj úsporných
    Rozvoj úsporných technologií a alternativ k ropě je limitován cenou ropy a růstem světového HDP , pokud bude silný růst světového HDP , pak budou ceny ropy vyšší bude po ropě vyšší poptávka a bude i silný rozvoj alternativ k ropě , podíl ropy na světovém energetickém mixu se bude citelně snižovat. Pokud bude růst světové ekonomiky pomalý cena ropy poklesne , tím se zadusí rozvoj alternativ , ropa bude jen pomalu ztrácet podíl na energetickém mixu.
    Budoucnost tedy leží velmi pravděpodobně někde mezi těmito mantinely.

  2. Už jsem psal jinde.
    Už jsem psal jinde. Myslím, že se elektromobilita bude prosazovat mnohem rychleji. Pokud chce Tesla vyrábět v roce 2020 500000 elektrických aut ročně (pokud se nepletu), tak by tu boschovskou „kvótu“ o pár let později by hravě zvládl Nissan + Tesla dohromady. Osobně se domnívám, že pokud přijde očekávaná vlna zvýšeného zájmu, tak se v roce 2020 prodá jen EV minimálně 4x tolik. Kdesi jsem uvedl, že čekám kolem roku 2035 (za 20 let) podíl elektrických vozů na trhu někde úrovni 50-70%. 🙂

Napsat komentář