Porsche 911 jezdí na elektřinu!

Nejedná se o originál z dílny Porsche, ale o německé společnosti Ruf Automobile, která se úpravami vozů značky Porsche zabývá již pěknou řádku let. V minulosti bylo žádoucí dostat z vozu co nejvyšší výkon. Nyní nastupuje nový trend. Elektrické Porsche na sebe proto nenechalo dlouho čekat.  

Nápad na vývoj E-Ruf, jak se koncept postavený na základu Porsche 997 (novější verze 911) nazývá, přišel před dvěma lety. Alois Ruf mladší uzavřel partnerství s firmou Calmotors of Camarillo a pustili se do práce. Jako pohonnou jednotku si vybrali elektromotor od americké společnosti UQM Technologies o výkonu 204 koní a točivém momentu 650 Nm.

E-Ruf - Porsche 911 elektromobil

S výše uvedeným agregátem dosáhne téměř dvoutunový elektromobil rychlosti 100 km/h za méně než 7 s, což je stále cca dvojnásobek oproti konvenčnímu příbuznému. Maximální rychlost se však už mnoho neliší. 225 km/h se nejezdí každý den. Co na tom, že benzínová verze uhání o 60 km/h rychleji.

E-Ruf - Porsche 911 elektromobil

Jako zdroj energie slouží LiFePo baterie (96 ks po 3,3 V) s celkovou kapacitou 50,72 kWh od britské firmy Axeon. Půl tuny baterií se nabije za 10 hodin a vozidlu by měly podle oficiální zprávy poskytnou dojezd 150 – 200 km. O stylu jízdy však není nikde ani zmínka. Jistý je ovšem fakt, že zvýšení dojezdu pomáhá rekuperace.

E-Ruf - Porsche 911 elektromobil

Nutno podotknout, že se jedná zatím o E-Ruf s označením „Koncept model A“, který čeká na další úpravy a vylepšení. Tisková zpráva naznačuje, že by měla být nahrazena hlavně šestistupňová převodovka pocházející z originálu. Od tohoto zásahu si slibují v Ruf Automobile další vylepšení parametrů.

E-Ruf - Porsche 911 elektromobil

Ale i tak. Pěkný počin, nemyslíte?

roadandtrack.com, www.ruf-automobile.de

7 Comments on “Porsche 911 jezdí na elektřinu!”

Napsat komentář