Data z měřidel pro dálkový odečet hlídají Praze náklady na energie

Městská společnost Operátor ICT (OICT) zajistí pro Prahu pokračování provozu technologie vzdáleného odečtu spotřeby tepla, elektřiny, plynu a vody. Praha tak získává průběžný přehled o spotřebě energií a vody. Data z měřidel bude OICT současně sbírat a spravovat za účelem jejich analýzy, která odhalí odchylky ve spotřebě oproti standardu. Vyplývá to ze smlouvy, kterou na pondělním zasedání schválili pražští radní.  

Poskytování služeb vzdáleného odečtu spotřeby energií a vody navazuje na dvouletý pilotní projekt „Komplexní řízení energetiky v budovách HMP s využitím energetického managementu“. Ten byl letos na jaře ukončen a úspěšně ověřil využívání technologie vzdáleného odečtu v podmínkách magistrátních budov. V průběhu projektu bylo na vzorku dvou desítek objektů zjištěno mimo jiné hned několik příležitostí k úpravám zasmluvněných energetických parametrů, které ve výsledku vedly k celkové roční úspoře takřka 700 tisíc korun.   

OICT bude dále zabezpečovat sběr dat z instalovaných měřidel, provoz databáze a analýzu dat. Díky tomu bude mít jak vedení města, tak hlavně správci budov průběžnou kontrolu nad spotřebou energie a vody. Výstupy z měření bude moci hlavní město Praha využít pro další rozvoj zavádění energetického managementu ve svých budovách a své know-how v této oblasti poskytnout v případě zájmu městským částem. 

OICT má s projekty zaměřenými na energetický management bohaté zkušenosti a poznatky z jejich realizace sdílí. Provozem technologie dálkového odečtu spotřeby energie a vody jsou získávány velmi kvalitní podklady. Na jejich základě lze pak objektivně upravit spotřebitelské chování a šetřit náklady na energie, což je v době energokrize jedním z klíčových opatření. Pravidelné sledování spotřeb energie a vody a následné řízení spotřeby, tedy provádění energetického managementu usnadní přehledné a názorné grafické výstupy, které jsme nad datovou databází vytvořili. Odchylky od běžného stavu budou vidět na první pohled,“ uvádí generální ředitel OICT Tomáš Barczi. 

Správci budov mohou sledovat hodinové grafy spotřeby energie a vody, aby mohli přesně posoudit, proč dochází ke konkrétním spotřebám energie, a analyzovat anomálie oproti běžnému stavu. „Takřka ihned mohou identifikovat možné úniky vody, optimalizovat spotřebu elektřiny a účinnost výroby tepla pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody. Pravidelné vyhodnocování spotřeby energie a vody, obzvláště v současné době, je rovněž příležitostí k úpravám zasmluvněných energetických parametrů jako je například denní rezervovaná kapacita plynu, distribuční sazba, rezervovaná kapacita elektřiny,” upřesňuje Stanislav Krňák, který se v OICT věnuje projektům energetického managementu. 

Již nyní technologie pro dálkový sběr dat z fakturačních a podružných měřidel spotřeby energie a vody a také technologie pro sběr dat o teplotě funguje v jedenadvaceti nemovitostech deseti organizací, které zřizuje HMP: SŠ automobilní a informatiky, Weilova; Gymnázium Na Vítězné pláni; Hudební škola hl.m. Prahy; Jedličkův ústav a Mateřská škola a Základní škola a Střední škola v Praze 2; Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, Muzeum hl.m. Prahy; Domov pro seniory Elišky Purkyňové; Domov pro seniory Malešice; Domov pro seniory Chodov. 

zdroj: tisková zpráva

21 Comments on “Data z měřidel pro dálkový odečet hlídají Praze náklady na energie”

        1. Jistě, krach Ruska se zrychluje. Akorát že vydělávají víc, než kdy dříve.

          htxxs://energyandcleanair.org/publication/financing-putins-war-fossil-fuel-exports-from-russia-in-the-first-six-months-of-the-invasion-of-ukraine/

          Zatímco co Macron vysvětluje chudákům Francouzům že je po hostině, alespoň že Čechům se vede lépe než kdy dříve.
          Nebo že by se pětina ocitla v těžkých problémech?

          hxxps://www.novinky.cz/clanek/finance-vice-nez-milion-cechu-zije-na-pokraji-chudoby-petina-z-nich-nema-na-zakladni-zivotni-potreby-40407203

          To jsou čísla, věštící jediné – politický převrat.

            1. HDP per capita v paritě kupní síly:
              Čína – 17602.70 $
              Slovensko 31498.13 $
              Bulharsko 26705.40 $
              Rusko 27969.68 $
              Ukrajina 12943.61 $

              Z uvedeného je naprosto zřejmé, že Rusové jsem na tom srovnatelně s východo a středoevropskými státy EU. Číňané jsou hodně pozadu a Ukrajinci jsou proti Rusům v podstatě žebráci. Přesto se najdou blbouni nejapní, co věří propagandě o loupežích splachovacích záchodů.

              A důležitý je ještě jeden parametr. Zatímco růst HDP v EU je fiktivní a je tvořen pouze růstem dluhu, Ruské HDP rostlo reálně a dluh snižovali. A to je dost podstatný rozdíl.

              1. ruzzaci maji jachty, palace a letadla na francouzske riviere, v Dubaji a vsude po svete. To samozrejme zveda hdp. Samozrejme ze to prepocitavate na kazdeho muzika. Akorat to muzici nevedi. ruzzky obycejni lide jsou chudy jako kostelni mysi. kluci aby si vydelali aspon trochu penez, jezdi se nechat zabit na UA.

                1. Rusové mají jachty, obyvatelé říše dluhy. Každý má něco.
                  Akorát že dnes ECB zvedne úrokové sazby, tak je otázka, jak je zaplatíme.

                2. czk pujde dolu a cnb bude muset zvysit sazbu aby czk neztratila hodnotu. to se nam ta czk vyplati. skoda auto a mnoho dalsich prechazi na Euro. czk budou mit jen pro vyplaceni mezd. nakupovat od dodavatelu budou jen v Eurech. takze czk bude sockomena. ale hrdost je hrdost i kdyby nemelo byt na chleba.

                3. patriarch kiril je byvali kgb dustojnik a nakradl si 4 miliardy usd. ma take yachtu apod. a ted nabada ruske oligarchy aby se podelili, nebo at jdou do pekla. tak jsem zvedavej kdy se kiril bude smazit.

                4. Jestli se něco vyplatí nebo nevyplatí bych teď rozhodně neuzavíral. Itálie ani Řecko si nemohou dovolit obsluhu dluhu při sazbách nad 2%, při 1,5% jen s velkými problémy. Sazba nad 2% znamená problémy i pro Francii. Takže se teprve uvidí, jesli bude příští rok Euro taková výhra.

                5. czk je takovy pejsek ktery je na voditku eura. cely cesky prumysl visi na eurozone a nejaka czk je jen na obtiz. asi jako kdyby jsme nemeli metricky system a byli hrdy na nejake lokty, kopy a jine archaismy. czk nam vse jen zdrazuje a spekulanti na tom vydelavaji. kdo ma informace o prichozich platbach z Bruselu predem, ten nemusi pracovat. jednoduse vi predem jakym smerem pujde kurz a veksluje jako za bolsevika. ted ale miliony. pujde li euro do kolen, pujde czk jeste rychleji do kytek.

            2. Jo abychom nezapomněli na tu Francii, tak ta má HDP per capita v paritě kupní síly 45187.45$.
              Ovšem dluh činí 41472.04$ per capita.

              Od roku 2010 vyrost francouzský dluh o pětinu, zatímco HDP o pouhých 5%.

              Skutečné francouzské HDP se tedy reálně za 12 let snížilo o 15%.

              EU občané jsou proti Rusům zadlužení žebráci vytloukající půčku půjčkou.

      1. Tesla z roku 2019 proti novym modelum. Porovnejme model 2022. Ten ma jiny HW a parkuje uplne v pohode. Zase se nekdo chtel ukazat. Ani bych se nedivil, kdyby zalepili senzory nejakou poloprusvitnou paskou. To je takovy oblibeny trik.
        Ja bych toho asistenta nepouzival. To toceni volantem u stojiciho auta hobluje neskutecne pneu. Ja tocim volantem az kdyz se auto aspon trochu pohybuje. Moje zena to dela take kdyz se auto nehybe. To fakt nemam rad.

        1. Tak to se omlouvam, tady sem naletel. Myslim s tim ze to je starsi model. Jinak s tim hoblovanim kol si myslim to same. Jinak aby bylo jasno, myslim ze Tesla jednou s FSD uspeje ale obcas mi prijde jejich marketink, prodej slibu atd trosku pres caru. Ale zase dneska kdo chce informace si najde a nemusi to kupovat.
          V Japonsku je ted takova zvlastni situace v tom ze na delsi trasy se rozumne neda pouzit nic nez Tesla, protoze jen ta ma rozumnou (a pokryti se zlepsuje), rychlou a vicestojanovou nabijeci infrastrukturu. Takze i kdyz si clovek koupi Taycan, stejne bude nabijet 50kW nebo max 90kW. Parada co? Ted jeden udelal 1000km s Teslou za 10:01 coz je fantastickej vykon protoze v Japonsku nejsou SCH na dalnici ale tak 1-4km od ni takze se musi sjet. Presto stacilo myslim asi 40 min. nabijeni. Ostatni nabijeli od 2:30 vyse. Pak se divi ze Nissan Aria se prodava asi 70 kusu mesicne. Kdo by to kupoval za drahy prachy a pak nabijel pomalu a silene draze (plati se tu za cas), treba i 3x vic nez hybrid?? V tomhle Tesla kraluje protoze si nejdriv promysleli co je nutne aby ta auta lidi kupovali.
          Ted jeste jak mi vynada dlazdic 🙂

Napsat komentář