Velká jarní cyklojízda 2010

Kromě toho, že dnes začíná Týden pražské elektromobility, slaví v tento Den země svátek také všichni cyklisté. Právě dnes totiž v Praze proběhne Velká jarní cyklojízda 2010, a to od 18:00 z nám. Jiřího z Poděbrad. A nebude to jen tak ledajaká cyklojízda. Tahle totiž bude „nákladní“. Pojízdná čajovna, hudební aparát, tahač jachty nebo prostě velký přepravní vozík. Všemožně upravená jízdní kola můžete spatřit v ulicích hlavního města. V rámci akce je možné vidět také výstavu jízdních kol pro městskou cyklistiku.

Organizátoři chtějí ukázat, že kolo není jen sportovním náčiním a dopravním prostředkem, ale také pomocníkem pro přepravu nákladů a při podnikání. Jízdy se zúčastní dánský velvyslanec, podpoří ji také Fórum 50 % a Česká ženská lobby. Po jízdě čeká účastníky kulturní program v libeňské Hale C.

„Kolo se skvěle hodí pro velké nákupy, převážení dětí nebo i menší stěhování. Pokud nechcete tahat těžké věci na zádech ani se obtěžovat s autem, jsou městská a nákladní kola ideální alternativou,“ říká Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat. „Praze s jejími permanentními dopravními zácpami by určitě pomohlo, kdyby někteří živnostníci používali kola namísto aut. Již dnes jsou nejrychlejšími kurýry v Praze poslíčkové na kolech,“ uvažuje Křivohlávek.

Jarní nákladní cyklojízda se koná ve spolupráci s Velvyslanectvím Dánského království v ČR. Dánsko má co nabídnout. Speciální modely nákladních kol z Kodaně a jiných měst jsou vyhlášené a lidé je běžně používají. Řada z těchto kol se představí i na cyklojízdě. Zúčastní se jí i dánský velvyslanec, a to na tříkolce Christiania Bike s nákladem dánského chleba.

Napsat komentář