Elektrokola a skládačky: trendy roku 2010 v cyklistice

Po výjimečné zimě se doufejme opět dočkáme klidných jarních a letních měsíců. Hledáte-li stále nějakou dopravní alternativu a ještě jste si nevyhlédli elektromobil nebo hybrid, možná stojí za to se zamyslet nad běžnými koly. Nebo ještě lépe elektrokoly. Jsou čím dál kvalitnější, lehčí a dojedou dál.  


Popularita elektrokol v České republice rok od roku stoupá. Stavíme sice nejdražší cyklostezky v Evropě, ale co. Alespoň se něco děje.

Výrobci a dovozi elektrokol se samozřejmě na zvýšený zájem připravují. Společnost Ekolo.cz například nedávno otevřela novou prodejnu nedaleko Veletržního paláce v Praze. Městská cyklistika zajímá i další dovozce.

elektrokolo Dahon IOS XL - iPhone

„Dříve byly skládačky těžkopádné a jen velmi těžko složitelné. Oproti tomu je dnes možné je složit za 10 vteřin a snadno je pak uložit doma nebo v kanceláři,“ upozorňuje Jan Galla ze společnosti AZUB Bike, známé svým aktivním přístupem k alternativám. Elektrické skládačky se podle Jakuba Ditricha z Ekolo.cz dělí o pozornost zákazníků rovným dílem s elektrokoly do města.

Přední výrobce skládacích kol Dahon například nabízí plnohodnotný model IOS, který nabízí cyklistům možnost přes konektor nabíjet mobilní telefon jako třeba iPhone, GPS navigaci či MP3 přehrávač. V letošním roce má být také představena kompaktní skládačka německého výrobce Riese und Müller. Tchajwanský výrobce JD představil minulý rok elektrické kolo Eagle, které je určené pro mladé obyvatele měst. Využívá lithium-polymerovou baterii zabudovanou přímo do rámu.

Kola byla v posledních letech doménou především cyklistických nadšenců, kteří víkend co víkend vyráželi za sportovním zážitkem mimo město. V současnosti se však stále častěji vrací ke své původní funkci – každodennímu dopravnímu prostředku. Na kola jsou tak kladeny úplně nové nároky, především skladnost a pohodlí.

tisková zpráva Azub Bike, vlastní

Napsat komentář