Elektromobil Think City ve výrobě, chystá expanzi do USA

Už před Vánocemi začal Think znovu vyrábět své elektromobily Think City, a to ve finské továrně společnosti Valmet Automotive ve městě Uusikaupunki. Jde o stejnou továrnu, která vyrábí plug-in hybrid Fisker Karma, anebo třeba Porsche Boxster a Cayman. Teď chystá Think expanzi do USA, kde chce vyrábět až 20 000 elektromobilů ročně! pokračování…

Do konce minulého roku měl Think asi 2300 předobjednávek na své vozy. První dodávky začaly už před Vánocemi. Thinku se tak podařilo vyhrabat z finančních problémů, kdy mu hrozil dokonce krach, a nyní se připravuje na expanzi.

Nejprve se bude snažit nabídnout své elektromobily na co nejvíce evropských trzích. Spekulovalo se dokonce i o České republice, o distribuci elektromobilů Think City zde má zájem více subjektů.
Think City
Think si pochvaluje spolupráci s Valmetem, který patří k nejspolehlivějším výrobcům v Evropě. Navíc kuje pikle také s Japonskem, a to ve spolupráci s Ener1, dodavatelem svých baterií.

Richard Canny, šéf Thinku, to komentoval slovy: „Japonsko se rychle stává jednou z nejvíce napřed přemýšlejících zemí světa co se týká elektrických aut.“ Elektromobily tam začíná využívat například pošta. V norském městě Trondheim už jezdí dva elektromobily Think City jako taxi.

Zatím poslední zprávy Thinku hovoří o expanzi do Spojených států. Zbrusu nová továrna má vyrůst v Elkhart County ve státě Indiana. Think plánuje investovat 43,5 mil. dolarů a první elektrická auta by měla vyjet v roce 2011. Celkem má vyjet až 20 000 vozů ročně.

Menší problém může tkvět v tom, že v roce 2009 se v USA prodalo o 4 miliony aut méně než o rok předtím. Zájem Američanů o nová auta rapidně klesá, ekonomická krize pořád ještě není u konce.

Think

4 Comments on “Elektromobil Think City ve výrobě, chystá expanzi do USA”

Napsat komentář