Toyota chystá solární dobíjecí stanice pro elektrická auta

Toyota Prius plug-in hybrid se začíná testovat už letos. Běžní zákazníci si zatím mohou koupit pouze třetí generaci Priusu, která dobíjení ze zásuvky prozatím neumožňuje. Plug-in verze Priusu se má začít prodávat příští nebo přespříští rok. Toyota už nyní připravuje vlastní solární dobíjecí stanice. V Japonsku jich do dubna vyroste 21 a budou dobíjet testovací flotilu.  

Dobíjecí stanici s fotovoltaickou střechou vyvinula společnost Toyota Industries Corp. Je určena pro dobíjení elektromobilů a plug-in hybridů. V Tokiu v prefektuře Aichi bude do dubna vybudováno 21 těchto stanic na veřejně přístupných místech – vlakových stanicích, u městského úřadu atd.

Celkový výkon solárních panelů je 1,9 kW, kapacita baterie, do které se energie ukládá, je 8,4 kWh. Maximální výkon konvertoru je 3,2 kW pokud je stanice připojena k síti, 1,5 kVA pokud funguje samostatně. V případě, že se ve stanici nedobíjí žádný Prius, může být generovaná energie prodávna do rozvodné sítě.

Podle TIC mohou stanice sloužit například v případě živelných katastrof a výpadku elektřiny. Placení za elektřinu může probíhat jednoduše platební kartou.

Toyota zaujímá komplexní přístup, chce vyrábět jak auta na elektřinu, tak i dobíjecí stanice pro ně. To znamená kompletní, nebo alespoň částečnou nezávislost na dodavatelích energií.

greencarcongress via tech.on, obrázek: Toyota

11 Comments on “Toyota chystá solární dobíjecí stanice pro elektrická auta”

  1. Podle mě je tohle správná
    Podle mě je tohle správná cesta. Dnešní panely sice nejsou nejvýkonější (aspoň ty „levnější“) a sluníčka např. u nás není zase tolik, ale přece jenom jsme na začátku, za 20 let to může bejt s panelama uplně jinak, ale dokud se nezačnou masově používat, vývoj tak rychle nepůjde… A o tom jak je příjemný parkovat pod střechou v létě i v zimě není třeba mluvit. 🙂

  2. Tohle se mi líbí. Hlavně
    Tohle se mi líbí. Hlavně v oblastech s intenzivním slunečním svitem to bude mít dvojí účinek, vyšší výkon při dobíjení a zároveň stínění aut před sluncem, ušetří energie na klimatizaci.
    S tím mne napadá, jak bude nebo je řešeno topení/klimatizace v elektromobilech? Přeci jen jsou to žrouti.

          1. No právě, v zimě si umím
            No právě, v zimě si umím představit třeba plynové, ethanolové nebo podobné topení, ale v létě? Vždyť klimatizace by akumulátor dost zatěžovala, a dojezd 160 Km by mohl být ani ne poloviční…nevím, nikde se o řešení vytápění/klimatizace nepíše.

Napsat komentář