General Motors, Chrysler i Ford slibují elektromobily i hybridy

Americkým automobilkám teče do bot tak jako snad nikdy v historii. Odhodlávají se proto ke krokům, které by v minulosti byly takřka nemyslitelné a ani teď nevrhají na vedení firem právě dobré světlo. V podstatě obě automobilky dnes čelí rychle přicházejícímu bankrotu, a tak u amerického Kongresu žadoní o levné půjčky. Výměnou za to slibují, že se urychleně zaměření na úsporné technologie a alternativní paliva. Například Chrysler požaduje kapitál v hodnotě 7 mld. dolarů a slibuje, že už behem roku 2009 začne firemním zákazníkům dodávat elektromobily, které pak v roce 2010 uvede i na běžném trhu pro koncové spotřebitele. Není vůbec jasné, o jaké modely elektromobilů by mělo jít, ale nejspíš budou postaveny na narychlo „upečené“ trojici nedávno představených modelů. Už v roce 2013 pak Chrysler chce vyrábět ročně 500 000 takových automobilů. Celkem chce Chrysler uvést 24 nových produktů – různých typů elektromobilů (městských, „sousedských“), hybridních automobilů, elektromobilů s rozšířeným dojezdem a dalším.
General Motors je o něco náročnější. Chce se zaměřit na své klíčové značky Chevrolet, Buick, GMC a Cadillac. Plánuje prodat značky Saab a Hummer, zcela uzavřít značku Saturn. Pontiac se stane omezeným zbožím. Připravuje propouštění, z 96 000 zaměstnanců zbude 65-75 000. Aby tohle všechno největší automobilka světa zvládla, žádá půjčku ve výši 18 mld. dolarů. Do roku 2012 má být polovina vozů od GM schopná jezdit na flex-fuel paliva, případně půjde o elektromobily vybavené vodíkovými palivovými články (!). V roce 2010 má přijít na trh přelomový Chevrolet Volt se svým pohonným systémem E-Flex, který pak bude zamontován i do řady dalších modelů.
Podobné plány má také Ford. Ten požaduje 9 mld. dolarů na agresivní restrukturalizaci a urychlení vývoje nových produktů. Samozřejmě se chystá masivně snižovat spotřebu u všech svých modelů, a to až o 36% v roce 2015. Zároveň ale chystá mnoho v oblasti elektrifikace. V roce 2012 chce na trh uvést rodinu hybridů, plug-in hybridů a elektromobilů. Včetně například elektrického vanu či sedanu.

2 Comments on “General Motors, Chrysler i Ford slibují elektromobily i hybridy”

Napsat komentář