Robotické auto na vodík existuje. Bude jezdit na Měsíci

Průzkum blízkého i vzdálenějšího vesmíru nabírá v posledních letech znovu na obrátkách. Částečně je to i dílem stále pokročilejších technologií. NASA se znovu chystá také na Měsíc. Chce tam vyslat unikátní vozidlo nazvané ATHLETE. Jde o autonomního robota poháněného vodíkem.

ATHLETE vypadá jako obří pavouk. Na zádech může nosit cokoliv – třeba i obyvatelné kontejnery.
foto: NASA

NASA si znovu užívá své chvíle slávy. Mimo jiné i díky unikátnímu manévru, díky němuž se sonda Curiosity dostala na planetu Mars. Na zemi ovšem vědci a vývojáři pracují na stále nových technologiích. Jednou z nich je i unikátní auto-robot ATHLETE.

Jde vlastně o vozítko určené pro pohyb po cizích tělesech – jako je povrch Marsu, Měsíce a dalších. ATHLETE je unikátní v tom, že má šest pavoučích, ohebných nohou. Každé z nich je zakončeno kolem. To aby se ATHLETE mohl pohybovat v kterémkoliv terénu a překážky, které nelze přejet prostě překročil.

auto elektromobil NASA ATHLETE

foto: NASA

Novou je celkem šest. Tři pro každou stranu robota. ATHLETE je však výjimečný v tom, že se dokáže rozdvojit! Jeho dvě části, každá se třema nohama, pak dokáže fungovat nezávisle na sobě. Ještě lepší ale je, když fungují společně.

Potom totiž dokážou sloužit jako transportér nejrůznějších nákladů. ATHLETE je také vybaven 48 stereo kamerami, které snímají 3D video záběry pro operátory na povrchu. Robota pohánějí vodíkové palivové články.

V budoucnu by teoreticky mohlo být možné tyto články znovu plnit ze solární stanice přímo na Měsíci. Další zajímavost: pneumatiky, které “atlet” nelze píchnout. Více už řeknou videa z NASA Jet Propulsion Laboratory.

One Comment on “Robotické auto na vodík existuje. Bude jezdit na Měsíci”

  1. Nezlobte se, že kritizuju,
    Nezlobte se, že kritizuju, ale přečtěte si ten článek po sobě. Tolik chyb z nepozornosti v tak krátkém článku… Také by bylo dobré věnovat se některým věcem podrobněji. Třeba proč není možné „pneumatiky“ píchnout. Jasně, že ve zdrojovém článku moc informací nebylo, ale co se podívat i jinde, třeba na nasa.gov ! Bývají u vás lepší články.

Napsat komentář