Jak vypadá doprava v eko-městě Masdar + VIDEO

Projekt , ekologického města vybudovaného uprostřed pouště (!) emirátu ve , postupuje kupředu. Aktuálně se objevilo které ukazuje jak bude v tomto městě fungovat automatizovan bezemisní doprava.   

Parta zahraničních novinářů aktuálně dostala možnost se po porozhlédnout. Průvodkyní jim byla projektová manažerka Masdaru, Maha Matraji.

„Náš den začal projížďkou v tom čemu říkají první osobní dopravní systém na světě (PRT). Byla to sranda. Nastoupili jsme do malých čtyřmístných bublin, zmáčkli tlačítko a teoreticky nás měly zavézt kamkoliv bychom si přáli. V současné době ale mini-auta pendlují mezi dvěma zastávkami vzdálenými asi 800 metrů,“ popsal svou zkušenost Marc Gunther.

Miniaturní automatizované dopravní prostředky vyrobila holandská společnost 2GetThere. Fungují jako bezdrátový autodrom, jsou naváděny s pomocí magnetů a optických vláken. Původně měly fungovat pod povrchem Masdaru, nicméně se ukázalo, že náklady na vybudování města na 7,5 metru vysokých platformách jsou příliš vysoké.

Výstavba Masdar City postupuje zdárně kupředu. Město už má k dispozici 10MW , největší na středním východě. Polovina energie je vyráběna s pomocí od First Solar, druhá polovina z konvenčních čínského výrobce Suntech.

Kromě toho je součástí komplexu také malá , prozatím spíše v experimentálním stádiu vývoje. Jedinými obyvateli města je prozatím 167 studentů, kteří zkoumají nejrůznější oblasti . Na projektu spolupracuje také americká univerzita .

V konečné fázi má mít Masdar až 40 000 obyvatel.

3 Comments on “Jak vypadá doprava v eko-městě Masdar + VIDEO”

Napsat komentář