Podíl zelené elektřiny se v Česku za loňský rok snížil

Podle dnes publikovaných dat Energetickým regulačním úřadem se podíl vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů meziročně snížil o 0,31 %, klesnul tedy na 12,72 %.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky.
foto: Svaz moderní energetiky

Hlavní propad se odehrál v produkci vodních elektráren, bioplynových stanic
a u zdrojů spalujících biomasu. Naopak se dařilo solární energetice. Paradoxně i přes pokles instalovaného výkonu o přibližně 30 MW vyrobily solární panely meziročně o 146 GWh více.

Narostla také výroba elektřiny z větru o zhruba 3 %. Nicméně potenciál obnovitelných zdrojů pro Českou republiku může být mnohem větší. Rozvoji moderní energetiky brání česká vláda, která má v plánu do roku 2030 navýšit podíl obnovitelných zdrojů o pouhé jedno procento.

Pokles výroby elektřiny v obnovitelných zdrojích má podle Svazu moderní energetiky několik důvodů. “Mezi hlavní faktory patří stagnace rozvoje větrných nebo solárních elektráren v posledních pěti letech. Loni se k zastavenému růstu přidalo také sucho, tedy efekt změn klimatu, ke kterým přispívají české vysoké emise skleníkových plynů,” komentuje pokles výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

“Česku několik let ujíždí vlak v rozvoji moderní energetiky. Pokud nechceme zažít ještě větší propad, musí dát vláda jasný signál, že stojí o nové projekty obnovitelných zdrojů. Změna klimatu bude přinášet stále více sucha, a Česko by k tomu mělo přizpůsobit svou strategii v energetice. Nedostatek vody do budoucna totiž neohrožuje pouze vodní elektrárny, ale také klasické zdroje, které jsou závislé na dostatečném množství vody ke chlazení,” připomíná Martin Sedlák důsledky změn klimatu.

Loňské výsledky v zelené energetice tak mají být podle Svazu moderní energetiky důrazným signálem pro českou vládu. Ta totiž dlouhodobě pomíjí možnosti rozvoje solární energetiky, která má však potenciál stát se u nás hlavním obnovitelným zdrojem energie.

Vzhledem ke klimatickým změnám se jedná o ideální zdroj energie, který není závislý na vodě. Vláda však začátkem letošního roku připravila Národní klimaticko-energetický plán, který navrhuje zvýšit podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030 v oblasti výroby elektřiny o pouhé jedno procento.

“Česko potřebuje sebevědomý plán, který nám zajistí postupnou nezávislost na spalování fosilních paliv. Právě moderní energetika je klíčem k čisté, dostupné a levné energii. Během příští dekády může podíl zelené složky elektřiny vyrůst na celou jednu čtvrtinu, a to díky produkci nových solárních panelů, větrných turbín, kotlů na biomasu nebo bioplynových stanic,” vyjmenovává možnosti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v příští dekádě Martin Sedlák.

Cílem upozornit na možnosti proměny domácí energetiky má za cíl kampaň Nová energie Česka, kterou připravil právě Svaz moderní energetiky. Vedle rozvoje obnovitelných zdrojů patří mezi hlavní cíle kampaně podpora čisté mobility a rozvoj aktivních spotřebitelů energie ve městech nebo v domácnostech a firmách.

tisková zpráva

51 Comments on “Podíl zelené elektřiny se v Česku za loňský rok snížil”

          1. Ne, nechápete. Jsem pro nejlepší energetickou koncepci pro
            Ne, nechápete. Jsem pro nejlepší energetickou koncepci pro ČR a proti handrkování se tu jak malý děcka jestli je větší bezmozkovec ten s názorem A nebo s názorem B, proto se snažím vycházet z dostupných dat a ne si něco tendenčně přibarvovat podle toho, na které jsem straně.
            Na vašem výpočtu je špatně to, že si prostě jen tak plácnete nějakou cenu 700 miliard za dostavbu, která je absolutně nepodložená, jen nějaký vymyšlený koeficient předražení. Žádný projekt, ani ty nejproblémovější, se ani zdaleka nepřiblížil této ceně. No a proti tomu postavíte cenu FVE rovnou nejnižším cenám za FV panel, když jistě víte, že není ani nejvyšší položkou v celkových nákladech.
            Mimochodem pro FVE je potřeba 10 km2/TWh/rok. Neřekl bych, že máme tolik vhodného místa, abychom se dostali nějak vysoko nad 10 TWh/rok.

            1. Diky za reakci a vytky.
              Kolik si myslite, ze bude stat vystvba

              Diky za reakci a vytky.
              Kolik si myslite, ze bude stat vystvba dvou bloku, ktera zacne nejdrive za 6 (?) let a jak dlouho bude trvat? Bude financovana prubezne, nebo se bdue brat uver a kolik bude stat? Jak tedy dle Vas dopadla Flamanville a Olkiluoto? Kolik % navic stala vystavba a uz dobehla? A nezapomente, ze Finsko a Francie nejsou tak zkorumpovane jak CR. A ma cena byla vypoctena jako prave to zdrazeni vuci vysoutezene cene. Uvedte klidne jinou Evropskou vystavbu JE a zprumerujeme zdrazeni.
              Cenu FVE jsme pocital z jineho clanku tady na Hybridu. Ano, je to ta dnesni nejsnizsi za komplet a predpokladam, ze za 5 – 15 let na ni FVE budou, navic p[ri tom objemu by jiste byly nozstevni slevy. Nebo si myslite, clanek nebyl pravdivy a taky neni pravdivy predpoklad, ze cena za FVE bude (mirne) klesat?
              Povezte mi, kolik plochy se rocne vyuziva pro pridavky do biopaliv a pro prvoplanove pestovani pro bioplynky. Nadale se mi zdaji vhodne nezastinene jizni (JV, JZ) svahy na Vysocine ci horach a spousta a spousta zabetonovanych (zastavenych) ploch a brownfieldu?
              No a snad posledni dotaz. Doted jsme se bavili o prvoplanove investici, u ktere stale verim, ze bude radove stejna, dokud me nepresvedcite o opaku. Kolik stoji provoz FVE, VE a JE na vyrobenou jednotku elektriny?

              1. Cena by měla být okolo 150 miliard za „hardware“ a 100
                Cena by měla být okolo 150 miliard za „hardware“ a 100 miliard všechno okolo. Můj odhad je nakonec 2x dražší to ostatní, tedy celkem 350 miliard max (a to se dostáváme na jednu z nejdražších JE tohoto typu v Evropě). Dostavba cca 2035. Ale to jsem si teď vycucal z prstu stejně jako vy těch 700 miliard, takže to vůbec není relevantní.
                Ze článku, na který zde odkazujete, kde se chlubí prvním projektem bez dotací, kde vycházejí z ceny obdobného projektu v Německu za 19 mil. Kč/668 kWp = 28,5 Kč/Wp, tedy zhruba 6x více, než vámi uváděných $0,2/kWp. Souhlasím, že ceny budou mírně klesat, ale vzhledem k tomu, jak je cena panelu už teď zlomková to jistě nebude pod 20 % současných cen. Myslím, že jsme již teď velice blízko dna.
                A stále opakuji, jenom opravuji manipulativně udávaná čísla, neporovnávám výhodnost jednoho nebo druhého, třeba i s těmito to vyjde výhodněji pro FVE, nevím (a nikdo neví, těch proměnných je příliš mnoho).
                Můj osobní názor je, že by bylo OK 1/3 vyrobené elektřiny z JE a 1/2 z OZE s ohledem na zprávu BP, že OZE začnou převažovat ve výrobě po roce 2040, tzn. u nás v zapadákově nejdřív o 15-20 let později a na 2/3 se přinejlepším dostaneme v roce 2075 čili minimálně do té doby považuji za rozumné mít 1/3 zdrojů z JE.

                1. Diky. K te cene bych jeste pripocital uroky z uveru a korupci
                  Diky. K te cene bych jeste pripocital uroky z uveru a korupci 🙂
                  Jeste jedna drobnost, vsiml sjme si, ze za psolednich 10 let nejenze klesla cena za panel, ale i vzrostl vykon z jednoho panelu. S cenou $0,2 kWp se chlibil tento clanek. Cena strdacu klesat uz nemuze?
                  Plne souhlasim s tim udrzovat JEDU a JETE, dokud to bude financne unosne.

                2. Jistě, bude klesat, ale už ne zdaleka tak jako doposud, teď
                  Jistě, bude klesat, ale už ne zdaleka tak jako doposud, teď půjde maximálně o menší jednotky procent ročně za hardware a cena práce/pozemků bude spíše růst. Nicméně jak vidíte, i přesto všechno tam vidím výhled na 2/3 výroby OZE.
                  A co když i přes všechny snahy prostě nepůjde prodloužit životnost za rok 2035, co budeme dělat potom? V roce 2030 se nedostaneme s OZE přes 15 % podle současných prognóz. To budeme tedy mít 85 % mix uhlí a plynu?
                  Mimo to reaktory gen. III+ jsou mnohem bezpečnější (pasivní bezpečnost), s polovičním množstvím odpadu, vyšším výkonem a kratšími odstávkami, což v případě Temelínu může znamenat i ke 20 TWh/rok. Z tohoto ohledu jsem tedy spíše pro výměnu než extrémní prodlužování životnosti. Samozřejmě ty peníze jsou velký otázník, ale při zisku 1 Kč/kWh to nevidím zase tak tragicky, rozhodně ne něco, za co by nás proklínaly naše děti.
                  Úložiště odpadu musíme řešit tak jako tak, i kdybychom odstavili obě jaderky dneska (mimo to nezanedbatelné množství jde i z jiných zdrojů, třeba zdravotnictví) a navíc to vypadá, že budeme mít společné se Slovenskem, takže z tohoto pohledu také nevidím moc velký rozdíl. Ještě pak tedy ta likvidace celé JE, to asi bude trochu problémek, to uznávám :).

                3. V roce 2036 nebude u nas fungovat zadny novy blok JE, to se s
                  V roce 2036 nebude u nas fungovat zadny novy blok JE, to se s Vama vsadim o cokoliv. Bud se zacnou stavet nove zdroje drive (na coz budeme potrebovat asi zlepsit legislativu), nebo pak nakupovat. Osobne jsme pro maximalni vyuziti OZE a venovani se vyzkumu ukladani energie a levne nakupovat, draho prodavat (a pozdrazovat platby snad nebdue potreba).

                  Myslite si, z eu nas je planovana generace III+? Uz nejaka takova beha? Jake mela zpozdeni a prodrazeni vuci planu? 🙂 Cena silove elektriny je nyni cca 1,5 kc/kWh. To ma JE provozni a udrzbove naklady jen 50 ha/kWh? Myslel jsem, ze to bude horsi. Muj odhad je, ze z OZE dosahnou urciteho bodu, bude elektrina lacinejsi jak dnes a toho se bojim v souvislosti se stavbou novych bloku.

                4. Sázím se rád, ale tady je to moc nejistý a na dlouho,
                  Sázím se rád, ale tady je to moc nejistý a na dlouho, takže z toho nic nebude :).
                  Ano, u nás se uvažuje o gerenaci III+, první už jsou myslím v provozu, dalších několik se staví, tak by bylo hodně smutný mít gen. III za 15+ let (rozdíly tam jsou dost značné).
                  ČEZ má provozní zisk 60 mld. ročně ze 70 TWh, celkově je to skoro koruna na kWh ze všech zdrojů, přičemž Dukovany se považují za nejlevnější zdroj, takže tam bude zisk mírně vyšší, provozní náklady jsou opravdu takto nízké (třeba palivo je z toho přibližně jen 0,1 Kč/kWh).
                  Nezapomínejte také, že vycházíte z bodu, který dává současná vláda, tj. zvýšení výroby z OZE o 1 % do roku 2030. Tzn. startovní bod 13-14 % v roce 2030, i kdyby v tu dobu byly FV panely zadarmo, tak nemáme šanci se dostat na nějaké značné procento dříve než se odstaví obě současné jaderky, takže jedinou možností v tu dobu by bylo výrazné zvýšení výroby z uhlí a plynu a to je rozhodně větší zlo (i finančně).

                5. Ve skole jsme se ucil (slajd 88 a nize), ze JE ma zivotni
                  Ve skole jsme se ucil (slajd 88 a nize), ze JE ma zivotni cyklus vyssi splodiny SO2 a i dokonce celkove externality jak plynova elektrarna. U plynove s emi strasne moc libi moznost kogenerace a malych vyroben, tam, kde je potreba teplo. V lete by mohly byt odstavene kvuli vyrobe z FVE. A jeste tak nejak doufam, ze Nemci jednou budou mit vice VE, nez je jejich rocni spotreba a jestli se nepletu, nejvice fouka na podzim a v zime.
                  Mne se proste zda, ze JE je krok do diry a budeme jen doufat, z eje tam neviditelny most. Jenze s ebojim, z enebudeme mit stejne stesti jak Indiana Jones.
                  Nepocita se do toho provozniho zisku i zisk za distribuci (neni vyssi jak za silovou elektrinu?) a dost miliard i za vyrovnavani site pomoci Dlouhych Strani?

                6. Právě ty reaktory nejnovější generace by měli řešit
                  Právě ty reaktory nejnovější generace by měli řešit spoustu z těchto věcí díky větší účinnosti, ale nějak podrobně jsem to nestudoval. Plynové zas vycházejí na provoz nejdráž ze všeho.
                  S tím Německem mě to taky napadlo a myslím, že ČR je ideální na investice do bateriových úložišť. Trošku to kazí fakt, že už zlaté časy OZE v Německu skončily a nevypadá to na brzké oživení, viz třeba článek na oenergetice.cz
                  Přenosová soustava a distribuce by se měla komplet počítat do zisků ČEPS. Ne všecho je velkoobchodní cena, vemte si kolik lidí platí přímo ČEZu 5 Kč/kWh. Pak to klidně v průměru tu korunu za kWh zisk může dát.

                7. Reaktoru III+ generace muze byt v provozu 6-8. Nejstarsi je v
                  Reaktoru III+ generace muze byt v provozu 6-8. Nejstarsi je v Rusku dodava el. od roku 2016. Zpozdeni a prodrazeni neni jednoduche dohledat. Je rozdil i v cene dle regionu, China stavi za 80, Rusko za 100, vyspele zeme za dejme tomu 150 miliard korun. Velice zalezi i na zpusobu financovani. Cina je schopna elektrarnu postavit cca za 5 let i se spustenim. Nevetsi zpozdeni je myslim ve Finsku 11 let.

                8. Mluvíte o 700 mld vycucaných z prstu, ale kde jste prosím
                  Mluvíte o 700 mld vycucaných z prstu, ale kde jste prosím vycucal těch vašich 150 a 100 miliard?
                  Pak napíšete, že váš odhad je 2x dražší dáte cenu 350 mld. A tato cena není vycucaná z prstu?

                  Nikdo z nás teď přeci nemůže odhadnou kolik to ve výsledku bude stát.

                  Já žádný odhad nemám, to nechávám na jiných expertech. Na úložiště tomu dávají 111 mld:
                  https://m.tzb-info.cz/115998-naklady-na-hlubinne-uloziste-jadra-maji-byt-asi-111-miliard-korun

                  Na JE se to mění jak cvičky na noze. Jednou je to 200-300 mld za 2 bloky:

                  https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cez-tendr-temelin-dostavba-paces.A140608_140703_ekonomika_aha

                  Jednou je to 300 mld za oba bloky v Temelíně:
                  https://www.denik.cz/z_domova/jsme-pro-jaderne-elektrarny-kde-vzit-stamiliardy-politici-neresi-20170913.html

                  A naposled to je „jen“ 200 mld za jeden blok v Dukovanech:
                  http://ceskapozice.lidovky.cz/cez-narazil-plan-vystavby-novych-jadernych-bloku-se-odklada-pq9-/tema.aspx?c=A180525_094537_pozice-tema_houd

                  Takže se to každým rokem zvyšuje. No uvidíme jak to bude příští rok….

                  A to do toho ještě nikdo nepočítá náklady např. za:
                  https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tezba-uranu-otravila-vodu-stat-ted-shani-31-miliard/r~i:article:718069/?redirected=1556649773

                  A co teprve udělá až to bouchne. Protože není otázka jestli to bouchne, ale kdy.
                  Nic není dokonalé a 100%-ní. Letadla jsou také každým rokem „bezpečnější“ a bezpečnější a přesto padají i ta nejnovější. Proč? Protože se stanou v jeden okamžik ty nejméně pravděpodobné věci. Když se člověk podívá na některé letecké nehody, tak žasne co je to za náhody že to letadlo spadlo. Někdy tomu fakt člověk nevěří, že takové věci mohli vést k nehodě a že se mohli vůbec stát. Jinak ty letadla jsou fakt bezpečná, jsou už vychytaná a já osobně se létat nebojím, ale je také fakt, že prostě padají. Protože 100% není nic.

                  Stejné je to u JE. Bezpečnost se každým rokem zvyšuje, protože se dělají opatření z různých nehod, co se po světě stanou. A že se jich stává! Jen o nich normální lidi neví.
                  A je jen otázkou času, kdy se stane něco jako ve Fukušimě. Nebo v USA. Černobyl byl extrém, ukázka diktatorské ignorance. Ve vyspělých zemí se stanou asi jen něcojako ta Fukušima, nebo USA. Ale stáva se to a stávat se to bude.

                  Možná si myslíte, že jsme na tom nějak lépe než Japonsko, nebo USA, žem áme „lepší“ zabezpečení, nebo máme snad lepsí elektrárny?

                  Jestli si to myslíte, tak se mýlíte. Nejsme na tom o nic líp.
                  Nechci malovat čerta na zeď, ale stane se to i u nás. Je jen otázka kdy a jak velké to bude. Bohužel. A pravdu mít nechci to mi věřte. A také doufám, že se toho nedožiju.

                9. 250 miliard byla taková průměrná odhadovaná cena (jak
                  250 miliard byla taková průměrná odhadovaná cena (jak píšete 200-300 miliard). Četl o nákupní ceně 70 miliard za jeden jaderný blok, tedy 140 mld. za dva a zbytek tedy vychází na stavbu a vše okolo. A kdybyste četl pořádně, píšu sám, že si to cucám z prstu stejně jako těch 700 miliard :). Ostatní náklady jak jsem psal nebudou o moc větší, protože jaderný odpad už máme teď a úložiště budeme stavět tak jako tak.
                  Jinak naše diskuze směřovala k co nejobjektivnějšímu porovnání nákladů JE a OZE, což se nám s Pavlem myslím docela daří a vy se to snažíte stočit přesně tam, kam jsem nechtěl, proto druhou část nechám raději úplně bez reakce.

                10. Nekde jsem cetl, ze zadna (do)stavba JE v Evrope se nevlezla
                  Nekde jsem cetl, ze zadna (do)stavba JE v Evrope se nevlezla do rozpoctu. Nevim, jak to je s casovym harmonogramem, ale i tam nejsme optimista. Tech 700 mld bylo proto, z ejsme nasel pripady, kdy se cena vysplhala na dvojnasobek a pouzil jsem uverove financovani. Nevim, zda jsem pocital spravne, ale vyslo mi, ze pokud je uver na 20 let s 2%, tak pujcenych 480 je vracenych 699. No a 500 mld za dva bloky JE v CR (!!!) uz nezni moc nerealne, ne?
                  Zato u tak malych projektu, jako jsou OZE, by snad rozdil nemel byt tak dramaticky. Znate nekdo pripad, kdy instalovali FVE a pak dostali vyssi nez nasmlouvanou cenu? Navic pri dobrych podminkach pro OZE se do toho vrhne soukromy sektor a stat to mimo legislativu a dohled nemusi resit. I tam je prostor pro korupci, ale dle meho mensi.

                11. Jen tak pro zajimavost, kolik jadernych elektraren bezi a
                  Jen tak pro zajimavost, kolik jadernych elektraren bezi a kolik z nich skutecne bouchlo? At vidime, jak moc je podlozene tvrzeni „Protože není otázka jestli to bouchne, ale kdy.“

          2. Pekny vypocet, tech 700 mld za JE je dost ale taky si myslim
            Pekny vypocet, tech 700 mld za JE je dost ale taky si myslim ze realna cena by nebyla daleko. Kdyz zohlednim neustale snizovani cen fve a zdrazovani JE, u ktere se taky nesmi zapominat, ze se bude neustale zdrazovat i jeji provoz, tak za 20 let uz bude mit fotovoltaika i s baterii jasne navrch. Nejdriv fve na vsechny strechy, parkoviste a fabriky a sklady, prodlouzit zivotnost stavajicich JE kam to pujde a pripadne nove bloky resit az nakonec.

      1. Tak ten solární tunel vytvořilo „bratrstvo kočičí
        Tak ten solární tunel vytvořilo „bratrstvo kočičí pracky“ v čele s Romanem (tehdejším ředitelem ČEZu a nyní šéf správní rady soukromých škol), takže klidně to zrušení nebo tunel do školství ještě může v jeho podání klidně přijít, tak moc nesejčkuj!

  1. Česko potřebuje střízlivý přístup spočívající v
    Česko potřebuje střízlivý přístup spočívající v likvidaci solárních elektráren na zemědělské půdě, zákaz stavby větráku ve volné krajině, přípravu projektu dostavby jaderné elektrárny, revizi zemědělské politiky s omezením pěstování průmyslových monokultur, strategii rozvoje bezpečné hromadné dopravy, snížení spotřebních daní na PHM, zavedení emisních daní podle skutečné spotřeby pro všechna vozidla včetně elektromobilů apod.

    1. a akú kompenzáciu navrhujete za zlikvidovanie? iba cenu,
      a akú kompenzáciu navrhujete za zlikvidovanie? iba cenu, ušlý zisk, …
      vetráky kde inde ako VOĽNEJ krajine? medzipanelákmi?
      aj obilie je monokultúra. alebo myslíte podsiať obilie ďatelinou?
      na slovensku sa na modernizovanej železničnej trati odpočítavaln čas do vianoc horiacimi rušňami, minulý týždeň rýchliku „macejko IC“ sa na spiatočnej ceste z otváracieho ceremoniálu hokeja ten rušeň opäť pokazil, mnohé som ani nezachytil.
      emisné dane podľa čoho? čo je skutočná spotreba, ak certifikačná autorita napíše čo si zaplatíte?

    2. Likvidace solárních elektráren ničemu neprospěje.
      Likvidace solárních elektráren ničemu neprospěje. Budoucnost je právě v OZE už s ohledem na budoucí problémy s vodou. Smutné je, že si to lidé začínají uvědomovat teprve až jim přestane téct nebo její spotřebu musí drasticky omezit. Místo investic do vývoje směrovaného do záložních kapacit elektrické energie ( ukládání elektřiny ), budeme koketovat s rozšířením jaderné energetiky. Plánované obří investice a garance Čezu budou opět překročeny ( jak je dobrým zvykem ). Tyto dotace lidem nevadí, protože nejsou vyčísleny na jejich fakturách za elekřinu, proto se stále navážejí do OZE. Sklad jadeného paliva však za barákem nikdo nechce, přesto že za jádro ohnivě bojují!!! Ve finále budeme elekřinu zase vyvážet a dividendy Čezu opět panstvo ve státním rozpočtu neefektivně přerozdělí, jako úplatek svým voličům.

    3. myslím že specialně solární elektrárny na zemědělské
      myslím že specialně solární elektrárny na zemědělské půdě ji de fakto zachovávají pro budoucí generace využitelnou a nejspíš i v lepší kvalitě, stačí se podívat jakou poušt vytváří moderní zemědělství, nebo že by ty plochy připravovali pro stavbu solárů 😀
      půda na níž stojí solární elektrárna je půda ve ketré muže přežívat půdní mikroflora protože je maximalně sečená lehkou technikou
      travní hmota je po pokosení na ni rozptýlena jako hnojivo, max místo sekačky je na trávník nahnaná ovce co ji spase a pohnojí
      půda pod „odborným “ obděláním je uvalena těžkou technikou do nepropustna, oře se jen horních 5 cm aby se snadno vsákl chemický kokteil hnojiv a vyselo semeno kukuřice, hořčice či pšenice
      tato půda hlubokou orbu nezná, nezná odpočinek s vysetím vojtěšky či hrachu, nezná normální hnuj jako hnojivo s obsahem organiky, proto je na polích spraš co při dešti teče jak krupičná kaše, takže takový solár na poli je pro půdu vlastně vysvobození a její záchrana pro další generace

      1. Souhlas se rtep2019 i romhorem. Lépe nechat solární mega
        Souhlas se rtep2019 i romhorem. Lépe nechat solární mega parky sloužit dokud můžou, než půdu devastovat řepkou, Placení výpalného solárním baronům se mi nelíbí, ale dokud necháme jejich kámoše u vesla, nic se nezmění. A u dalšími zloději protlačovaných JE se krom faktické nemožnosti likvidace reaktorů (jak jsem psal před dvěma dny po exkurzi v Dukovanech) zapomíná na dnes velmi aktuální spotřebu vody tuším 2000 litrů každou sekundu. To je 172 800m3 denně!!! Teď se dívám na vodárensrvi.cz prý je to 43mil m3 ročně, tedy 117t denně a 1360l/ sec. No i tak šílené čísla v době hrozby nedostatku body v krajině.

        1. No hlavně že, většina multimiliardových nákladů v
          No hlavně že, většina multimiliardových nákladů v Česku na vodu se vyhazuje na čištění a vypouštění většiny vody úplně zdarma do ciziny.
          Takže výpar v našich jaderkách je daleko užitečnější a zvyšuje v okolí vlhkost, rosu a trochu i deště.

    4. Zakaz, narizeni, zakaz. Chapu spravne, ze te byrokracie mate
      Zakaz, narizeni, zakaz. Chapu spravne, ze te byrokracie mate dnes malo a potrebujete dalsi?

      V cem jsou skodlive FVE na polich? JE jsou treba svym provozem, stavbou a likvidaci, protoze i tam vznika SO2 a CO2 vyssi jak u OZE. SO2 dokonce vyssi jak u plynove elektrarny. Co budete delat s JE, ktera pri dostavbe bude mit vyssi cenu elektricke energie nez nakup OZE z Nemecka (obecne Baltu) a budou levne technologie na P2G2P? Nedavno tu byl clanek, kde psali, ze uz dnes se vyplati FVE bez dotaci. Jak to bude v roce (2042?), kdy se dostavi JEDU? Nebylo vby lepsi pouzivat modernejsi technologie?

      Jaky je rozdil mezi spotrebni dani na litr paliva a emisni dani dle spotreby paliva? Kdyz mam auto, co zere 4 litry, zaplatim polovicku jako u auta, ktere zere 8 litru uz ted, ne? A nemela by emisni dan byt dle (celkovych nejen provoznich) emisi skodlivin nez dle spotreby?

    5. 1) FV el. na zemědělské půdě dávají 10x více energie
      1) FV el. na zemědělské půdě dávají 10x více energie než uměle pěstovaná biomasa nebo les.
      2) pěstování průmyslových monokultur je nutné protože bez toho nemůže fungovat moderní zemědělstí, musíte mít velké lány jedné plodiny a průmyslové plodiny jako je řepka nebo brambory na výrobu lihu zatím prostě na současné ploše potřebujeme.
      3) Daně na PHM jsou daně podle skutečné spotřeby čím více PHM tím větší spotřeba a tím větší daň. Zavedení daně na EV je zatím nežádoucí, protože je třeba lidi nalákat na koupi drahého vozu a teprve pak jim ho zdanit. Stejně tak FV el. na střechách domů zdanění musí dojít až si to pořídí více lidí, protože cílem státu je, aby lidé dávali peníze do toho co stát chce a teprve až to tam dají pak je to třeba zdanit tyto postupy nelze otočit…

      4) Nejlepší energetická koncepce pro ČR je podle mého názoru prolomení limitů hnědého uhlí, dostavba 4 jaderných bloků. Doplnění všech plynových kotlů tepelnými čerpadly, dotace na rozvoj centrálního zásobování teplem z uhelných a jaderných zdrojů a postupných přechod na elektromobilitu.
      Co se týče péče o krajinu:
      Stavba nových přehrad a změny v územním plánování ve prospěch růstu výšky staveb. Podpora GMO potravin a jejich přednostní pěstování v ČR. zrušení dotací do zěmědělství na kopích a ve vyšších nadmořských výškách a podpora zalesnění pro pozemky na kterých není dotována zemědělská činnost. Zrušení národního parku Šumava a navrácení ochránci zničeného lesa zpět lesníkům s cílem pokusit se o jeho záchranu a uvedení do původního stavu v jakém byl před vznikem národního parku. Postupný zákaz provozu kotlů 3 (2025 ) a 4 třídy (2030) dále pak zrušení prodeje tříděného uhlí a briket domácnostem (2035). OD roku 2040 zákaz používání tuhých paliv pro malé zdroje bez čištění spalin jako hlavního zdroje pro vytápění budov. Tímto uvolněné palivové dřevo bude použito pro teplárny a bude jím nahrazena část uhlí.
      S touto koncepcí by ČR vydržela zhruba do roku 2100. Během tohoto období by bylo nutno pouze stavět jaderné zdroje podle růstu spotřeby el. energie a úbytku uhelných zdrojů. Po roce 2100 dojde ke kompletní likvidaci uhelných zdrojů a nebude ani pro teplárny. Část CZT, která by nebyla napojena na jaderné zdroje spalovny odpadu nebo biomasu by musela být nahrazena tepelnými čerpadly nebo malými jadernými bloky. Zhruba od roku 2050 by ČR pravděpodobně vypouštěla méně CO2 než kolik ho na 1 obyvatele zachytí oceány.

      pak by došlo uhlí pro teplárny

      1. Ad 2 To je pitomost. Poslechněte si rozhovor, který
        Ad 2 To je pitomost. Poslechněte si rozhovor, který odkazoval na oenergetice pan Veselý oenergetice. cz/evropska-unie/juncker-nutne-aktivne-se-venovat-cilum-rok-2030-nesoustredit-se-jen-cile-rok-2050/ Viděl jsem kombajn točit se na poli 6x20m, to je extrém, ale pole o rozloze třeba 1-5ha nejsou pro techniku problém. Pokud máte velké monokulturní lány a ne třeba prostřídané pruhy ječmen, řepka, brambory žito, řepa, dýně, úhor, vše o pár hektarech, tak se tam zákonitě objeví škůdci, jejichž výskyt by jinak byl výrazně omezený. Proč? Protože tu platí klasický vztah zajíců a lišek a příroda se snaží to nějak vrátit do rovnováhy. Dá se tomu samozřejmě bránit chemicky, ale se všemi důsledky z toho plynoucími.

        Ad 3 Když si to všichni tady budeme kolektivně opakovat, tak to tak bude. Stát není nějaké cosi z boží vůle, ale něco co je dáno lidmi a bez jejich souhlasu, kterým je i apatie a nečinnost, se nehne. jasně, pokud vládne apatie, tak si pár lidí ten stát zprivatizuje, že ano…, a pak to tak skutečně je.

        Jsou ale jenom dvě věci co se s tím dá dělat, ideálně v kombinaci, redukovat maximálně stát a nedovolit tomu aby se zprivatizoval. Nehledě na to Vestfálský systém v sobě má zárodky svého zániku a pro lidskou společnost je nepřirozený, stejně jako hromada v posledním století kodifikovaných věcí o kterých lidé mají obecnou představu jak mají být, ale zákon je násilně stanovuje jinak.

        Vzhledem k tomu že stát, i úředníci, reprezentace, je dána lidmi – voliči, je jenom obrazem společnosti, proto je třeba si to hlídat a donutit je k oslabení jejich pozic a tomu aby se chovali snesitelně. A nebo si můžete zvolit, což by bylo lepší, do pozice symbolu nějaký rod a tam je nějaká šance na to že budete mít relativně kvalitní hlavy státu, byť s minimální mocí. Jenže…

        Pokud lidé státu nedovolí, a stalo se to i u nás třeba s platbami za jistič, dělat ptákoviny a danit kde co, tak si ani neškrtne, politik chce být u moci.

        Ad 4 Prolomení limitů je pitomost, 4 bloky také. Proč? Peníze a cena. Ostravské koksovny si vozí kvalitnější uhlí levněji z Austrálie, než aby se to těžilo u nás. JE se prodraží minimálně na dvojnásobek, 4 JE jsou pak 1.2 bilion (!) korun. Dát to na spořicí účet s výnosem 1% p.a. máte za to ročně 7.6TWh na rozdání, jen za úroky. Nebo za to máte až 120km dvojkolejné železnice, do deseti let 12% celkové délky všech tratí v zemi. Nebo za tu sumu můžete vyrobit 769TWh, spotřebu na 10 let i s exportem. Naopak stavba JE bude představovat nutnost přeplatit těch 1200mld o dalších asi 240, pokud budeme mít úrok 2% což je reálnější, jsme na 385mld k ceně a to jenom za předpokladu že máme z čeho tu JE platit, pokud se bude čekat až na spuštění, jenom samotné úroky napáchají gigantickou sekeru. Navíc máte omezené množství investorů. Lépe tu vyjdou jiné kombinace.

        Stavby přehrad jsou problém, více se hodí rybníky a dále neřeší problém, viz rozhovor. Kde chcete zadržet v krajině 4 mld kubíků co chybí? Ještě tak aby se to dalo k něčemu použít (hádám že do jam po uhlí bychom tak miliardu nacpali a na Berounce by se vlezla v maximální variantě další, ale to je nám na nic) jestli dělat nějaké nové hydroelektrárny, tak jedině modifikacemi těch existujících, vzhledem ke zcela novým možnostem získávání energie se nabízí třeba více akcentovat přečerpávání a tomu uzpůsobit přehrady na Vltavě. Také je možné sáhnout do archivních šuplíků a modifikovat a oživit staré plány.

        Například máte plán na 2. přivaděč do Rozkoše z Metuje, to dá nějaké MW navíc. Byly plány využití celého spádu Dyje od Vranova do Znojma. Původní plán neprojde, ale můžete zřídit přivaděč až z Vranova a pak máte k dispozici elektrárnu s celým spádem poníženým o asi 10m, ale to je jedno a nezatopíte hektar navíc. U Dyje je to navýšení výkonu až asi 3x. Něco výkonu vyčarujete i jinde derivačními elektrárnami, ale myslíte že stavba 3km dlouhého tunelu z Lipna II jenom pro výrobu 3.7MW za to stojí?

        Ano, daly by se obnovit staré plavební kanály, historické vodní díla, to by smysl mělo, na Šumavě jsou kanály, klauzury, stejně jako všude možně po republice, ale to neřeší problém s vodou.

        Jestli chcete pomocí GMO udělat severní mrazuvzdorné citrusy, eliminovat velký díl spotřeby vody, to klidně dělejte, ale bohužel GMO je až moc často používáno ke zvýšení rezistence na postřiky, to je špatně a takové plodiny si nechte, nehledě na to že za 3 roky můžete to dělat znovu na vyšší dávku, protože ty mrchy škůdci a plevele si vybudují odolnost. Navíc, jak jsem psal, napadení škůdcem je obraná reakce ekosystému a mnohdy poslední zoufalý pokus o sjednání nápravy, pak to samozřejmě může dojít až do stavu vzniku kalamity.

        Vrátit Šumavu lesníkům znamená to dát těm největším škůdcům v zemi, ti co udělají z lesa, to je neskutečné. Uvádět ji do „původního“ stavu je pitomost, minimálně celé 19. století sloužila jako plantáž na pěstování rychle rostoucího smrku. to nemá cenu obnovovat, možná pro turisty to je lákavé, ale jinak je to nic. Naopak, udělat takový zákon, který takovou zvrácenost jednou pro vždy ze Šumavy, Krkonoš a Jeseníků vyžene. Najděte si fotky třeba právě z Jeseníků jak vypadá postupné přirozené zalesnění údolí Bílé Opavy.

        Když jsme u lesníků, tak jim zrušit tu pitomost jménem oplocenky a omezit používání plastových protiokusových obalů, že jim stromky ničí přemnožená zvěř, to ať si lesy vyříkají s myslivci. To že rozdělujete les na menší kusy bude spíš dělat další problémy, budete koncentrovat zvěř do menšího a menšího, pak to dělá problémy na polích kam odchází. O to by se elegantně postarali predátoři, ale to by se nesměli orli trávit karbofuranem, shazovat jim hnízda a první řešení při problému s vlky (nepotvrzených) být požadavek na vystřílení. Psy – vlky – jsme si domestikovali, nebo oni spíš nás tedy (vesmir. cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2017/cislo-4/o-vlkovi-postdivocine-evoluci.html), z důvodu ochrany. Vlci/psi se nebudou navzájem konfrontovat a lézt si do revíru, pokud má pastevec venku ovce a nemá ochranu, tak je to jeho problém a dožadovat se vystřílení zvěře, která tu byla někdy do 18. století, je pitomost a příklad arogance.

    6. Česká republika se potřebuje vykašlat na model energetiky
      Česká republika se potřebuje vykašlat na model energetiky RVHP a vyházet tu bandu jaderných dědků, jinak tu bude energetický skanzen.

      Z pohledu krajiny jsou OZE to nejmenší zlo, mnohem horší je současné průmyslové zemědělství a jenom pro zajímavost pro plné pokrytí spotřeby elektřiny v ČR jen z FVE a P2X technologie by bylo třeba asi 2 % celkové plochy, řepka roste asi na 3%

Napsat komentář