Autonomní robot usnadňuje zaměstnancům Fordu práci

Na autonomní vozy značky Ford si ještě pár let počkáme. Jistý robot však již teď naznačuje, co lze v tomto směru dokázat.

V jedné z továren Fordu rozváží materiál na místo určení robot, vybavený autonomním řízením
foto: Ford

Robot má přezdívku „Survival“ (přežití), protože se dokáže přizpůsobovat svému okolí. V jednom z výrobních závodů Fordu rozváží materiál a vyhýbá se přitom nečekaným překážkám. Sám zastaví, kdykoliv je potřeba, a svoji trasu upravuje podle potřeby.

Robot vyvinutý zcela v režii Fordu reprezentuje první takové zařízení nasazené v evropských provozech automobilky. „Naprogramovali jsme do něj celý půdorys továrny, což v kombinaci se senzory znamená, že nevyžaduje žádné externí řízení,“ řekl García Magraner, technický vedoucí v moderní karosárně a lisovně Fordu ve španělské Valencii.

„Ze začátku bylo vidět, že si zaměstnanci připadají jako v nějakém sci-fi filmu. Zastavovali se a sledovali ho, když jel okolo. Teď prostě pokračují ve své práci. Vědí, že robot je dost chytrý na to, aby se jim vyhnul.“

Robot Survival, který pomáhá lidem v továrně Ford

Robot Survival, který pomáhá lidem v továrně Ford
foto: Ford

Rozvážení dílů a svařovacího materiálu na různá stanoviště po celé továrně patří k nezbytným předpokladům plynulé výroby modelů Kuga, Mondeo a S-MAX.

Pro zaměstnance to však znamená činnost časově náročnou a poměrně jednotvárnou. Robot žádné zaměstnance nenahrazuje. Ušetří jim denně až 40 člověkohodin, díky němu se mohou věnovat složitějším úkonům.

Robot disponuje automatizovaným přepravním modulem se sedmnácti přihrádkami na předměty o různé velikosti a hmotnosti. Přihrádky se otevírají i zavírají automaticky. Operátoři na konkrétním stanovišti tedy mají přístup pouze k materiálu, určenému přímo pro ně.

Robot ušetří zaměstnancům desítky hodin

Robot ušetří zaměstnancům desítky hodin
foto: Ford

„Zkušební nasazení běží už téměř rok a zatím probíhá bezchybně. Robot se stal cenným členem týmu,“ řekl García Magraner. „Zanedlouho ho snad uvedeme do plného provozu a uplatníme ho i v dalších továrnách Fordu.“

Robot sleduje své okolí prostřednictvím technologie LiDAR, na niž spoléhají také prototypy autonomních vozů Ford. Vedle „Survivalu“ využívá společnost na svých evropských pracovištích také například testovací „Robutt“ nebo kolaborativní roboty.

tisková zpráva

3 Comments on “Autonomní robot usnadňuje zaměstnancům Fordu práci”

Napsat komentář