Elektromobil Tesla Model S sám od sebe vzplanul v šanghajských garážích

Videokamery v podzemní garáži zachytily samovolné vznícení a výbuch Tesla Model S. Příčiny incidentu se prozatím vyšetřují.

Samovolné vznícení vozu Tesla Model S je potřeba důkladně prošetřit.
foto: Mashable.com

Představte si, že se ráno chystáte do práce, ale jediné, co najdete na místě, kde jste večer zaparkovali svou Teslu, je ohořelý vrak. Něco takového se před několika dny stalo v jedné z šanghajských podzemních garáží. Kamery zde zachytily samovolné vznícení elektromobilu Tesla Model S první generace.

Ze záběrů je patrné, že do auta nikdo nenarazil a nic ani nenasvědčuje tomu, že by byl vůz zrovna nabíjen. I proto některé informace hovoří o žhářství, což prozatím nebylo potvrzeno. Tesla v reakci na incident okamžitě vyslala na místo svůj vyšetřovací tým, který v současné době hledá příčiny vzniku požáru.

Ten se začal šířit ze spodní části vozu, kde je uložena baterie. Požár následně zničil celý vůz a také automobily, které stály v jeho blízkosti. Podle videa se celá situace stala velice rychle a nebylo možné jí předejít. Najít příčinu však bude v tomto případě velmi důležité, protože samovolné vzplanutí není nic, co by mělo nechat Teslu klidnou.

Zda jsou elektromobily náchylnější ke vznícení, je předmětem debat již několik let a prozatím studie dokazují, že šance na požár elektromobilu jsou nižší než u konvenčních vozů. Problémem však je samotné hašení požáru elektromobilu, které je díky bateriovým článkům uložených ve vozech mnohem nebezpečnější a technicky komplikovanější.

51 Comments on “Elektromobil Tesla Model S sám od sebe vzplanul v šanghajských garážích”

    1. To je dost velka ztrata. Ted to zatim jeste jde. Pokud ma
      To je dost velka ztrata. Ted to zatim jeste jde. Pokud ma pravdu Elon a bylo to zpusobene zimnim obdobim a problemy v dodavkach do zamori, dostanou se z toho. Pokud je to ale zpusobene nezajmem zakazniku jak tvrdi Tesla hejtri, a pujde to takto dal, za chvili Tesle dojdou chechtaky. A pak se budou chechtat shorteri.

                1. Snad si to KUK přečte. MUSÍ se odpojovat !!!
                  Snad si to KUK přečte. MUSÍ se odpojovat !!!

                2. To viš že jo, ostražitý zlehčovač speták už je zase na
                  To viš že jo, ostražitý zlehčovač speták už je zase na stráži. 🙂

                3. Já zase kdykoli jdu do lednice zjistím, že tam někdo
                  Já zase kdykoli jdu do lednice zjistím, že tam někdo nechal svítit.

                4. Schovej se v lednici a počkej si na toho parchanta !
                  Schovej se v lednici a počkej si na toho parchanta !

                1. O lednici slyším poprvé, ale kamarád byl v kuchyni, když
                  O lednici slyším poprvé, ale kamarád byl v kuchyni, když mu před očima vzplála rychlovarná konvice. Z toho je třeba mít opravdu strach a určitě odpojovat.

                2. kamarádovi od ledničky shořel celej karavan, než došli od
                  kamarádovi od ledničky shořel celej karavan, než došli od moře byli celá rodina turisti-bezdomovci a z karavanu nezbyla ani kostra.
                  Já si před týdnem koupil rychlovarku, skleněnou co při vaření barevně svítí do vody, v Lidlu za 400 Kč. Asi by to chtělo i dobrou pojistku. To budou barvičky a světýlka až mi zase bude hořet barák.

                3. I ty virtuální masochisto !!!
                  I ty virtuální masochisto !!!

            1. Kamarádovi začala hořet lednice v noci. Šel na záchod,
              Kamarádovi začala hořet lednice v noci. Šel na záchod, přes skleněné dveře na chodbu si myslel, že někdo nechal rozsvíceno v kuchyni a ona mu tam hořele lednice. 🙂 Naštěstí má sílu, takže ji dokázal došoupat k oknu a přes parapet ji vyhodit do dvora.

              1. Tak to netuším kolik bere a nepozoroval jsem, že by sa ta
                Tak to netuším kolik bere a nepozoroval jsem, že by sa ta záśuvka hřála. Ale každopádně si to ověřím, pokud budou k dispozici údaje, teď tady nemám manuál. Jinak je to kombinopvaná pračka/sušička Bosch, cca. 7 let stáří, úsporná.

      1. bláhově jsem si myslel že baterie do elektrokola je na
        bláhově jsem si myslel že baterie do elektrokola je na otřesy stavěná, doufal jsem, že články jsou zalitý nějakým gelem, ale když jsem viděl, že izolaci dělají ty nejlevnější bužírky a postahovaný je to izolepou tak jsem zase nachvíli ztratil víru v čínskou kvalitu.

      1. v Londýně řádí gang kradoucí katalyzátory na výkup
        v Londýně řádí gang kradoucí katalyzátory na výkup surovina platina/paladium. V Práglu řádí už několik let v několika vlnách právě že taky, takže bacha na to. Policajti jich pár rozprášili… víc gůgl 😉

          1. tak to bud rád, replikovaný katyl není nikdy
            tak to bud rád, replikovaný katyl není nikdy origo

            auto.tn.nova.cz/clanek/novinky/na-vyhode-cech-radi-gang-zlodeju-odrezavaji-z-aut-katalyzatory.html

            novinky.cz/krimi/501942-rodina-utekla-z-horiciho-auta-na-d1-na-posledni-chvili.html

  1. Zatím to vypadá, že riziko požárů baterií bylo velice
    Zatím to vypadá, že riziko požárů baterií bylo velice sníženo s použitím článků 2170.
    Model 3 je již na silnicích početnější než esko, najetých kilometrů má nejspíše také více.
    Prodělal i hodně závažných nehod, při jedné byl dokonce rozpůlen.
    Dosud ale nebyl hlášen ani jediný požár Modelu 3.

  2. Jeden známý případ samovolného vznícení Tesly z roku
    Jeden známý případ samovolného vznícení Tesly z roku 2014, kdy údajně sama blafla majiteli pod zadkem, když si jí zrovna vezl novou z prodejny domů skončil zjištěním, že její majitel nebo někdo prostřelil podlahu a tím i baterku z prostoru kabiny… Majitel samozřejmě okamžitě podal žalobu na Teslu. Jak jinak 😀 Jsem zvědav co to bude teď?

    https://electrek.co/2018/12/16/tesla-fire-bullet-battery/

    1. Přesně tak, zvlášť u Číny bych byl opatrný: Bylo dost
      Přesně tak, zvlášť u Číny bych byl opatrný: Bylo dost případů úmyslných totálek kvůli vyplacení pojišťovnou od naštvaných čínských majitelů po razantním zlevnění Tesel začátkem roku.
      Takže než hned dělat unáhlené závěry už v nadpisu, tak bych počkal na závěr vyšetřování. Neříkám, že to tak není (přeci jen se jednalo o jednu z úplně původních Tesel v Číně myslím z roku 2015), ale už teď je tam dost zvláštních skutečností – natáčení mobilem, nikde není originální záznam, detailní analýza ukázala sekundové přeskoky ve videu, tedy možnou manipulaci s videem, pak nějaký náznak exploze a kouř 40 sekund později…
      Vidím to opravdu 50 na 50 a počkám si na oficiální závěr.

        1. Divné je hlavne to, že je vidieť iba záznam, kde už
          Divné je hlavne to, že je vidieť iba záznam, kde už niečo dymí zpod auta. Ak to natáčala priemyselná kamera, tak to bude na nejakom DVR a bude tam aj okamih, ako to tam niekto zaparkoval…
          Čínancom sa nedá veriť nič.
          Niečo mi na tom nesedí.

Napsat komentář