T-Mobile spustil webovou aplikaci pro Chytré auto

Chytré auto je služba od T-Mobile, která umí díky speciálnímu zařízení do OBD portu každé auto proměnit v chytré.

Zákazníci získali díky webové aplikaci Chytré auto pohodlnější přístup k informacím
foto: T-Mobile

Zařízení nově posílá informace o voze nejenom do aplikace v telefonu, ale zákazníkovi jsou nyní k dispozici také na webu. Nemusí si přitom nic navíc instalovat, ani později aktualizovat. Potřebuje pouze webový prohlížeč. Všechny informace jsou uchovávány a zálohovány na serveru a zákazník se k nim dostane po přihlášení z jakéhokoliv počítače.

T-Mobile spuštěním webové aplikace reaguje na přání samotných zákazníků. Vítají ho především ti firemní, kterých je mezi uživateli Chytrého auta již několik tisíc. Oborem podnikání se nejedná jen o logistické firmy, jak by se mohlo zdát, ale zastoupeny jsou firmy různého zaměření, od stavebnictví přes úklidové firmy až po cestovní ruch.

„Potřeba snadnějšího a pohodlnějšího přístupu k informacím z pohodlí kanceláře – to byla nejčastější zpětná vazba našich zákazníků,“ říká Otakar Mráz, senior manažer Consumer IoT HUB, jehož tým řídí zavádění produktu v celé Evropě, a dodává:

„Především firemní zákazníci nyní oceňují, že na monitoru počítače nově vidí, kde se v jeden moment nachází všechny vozy jejich vozového parku, kolik kilometrů ujely, kde se nachází a podobně.“ Zákazník si může pohodlně exportovat detaily o jednotlivých jízdách, včetně rozdělení na firemní a soukromé, jako podklad pro knihu jízd.

Registrace do aplikace a také přidání vozu je i nadále možné pouze přes mobilní aplikaci Chytré auto. Zákazníci se na web přihlásí přímo ze stránky www.t-mobile.cz/chytreauto, přičemž přihlašovací jméno a heslo je stejné jako do aplikace. Webová aplikace je dostupná na prohlížečích Chrome, Firefox a Safari.

Zákazníci mají se službou Chytré auto na území Evropské unie pod kontrolou celou řadu věcí, jako je: lokalizace vozu, styl jízdy a základní statistiky, stav baterie
, orientační diagnostika poruch, upozornění o odtahu, otřesech, vyjmutí zařízení, výjezdu z vyznačené oblasti nebo rychlostním limitu, bezplatnou asistenční službu.

Službu Chytré auto vyvinula společnost T-Mobile Czech Republic ve spolupráci s partnerem Mojio a v současné době již úspěšně funguje nejenom v Česku, ale také na americkém, německém, rakouském a polském trhu.

tisková zpráva

7 Comments on “T-Mobile spustil webovou aplikaci pro Chytré auto”

  1. Mám to už téměř dva roky (novinka to tedy rozhodně
    Mám to už téměř dva roky (novinka to tedy rozhodně není). Splácím adaptér se SIM kartou, platím měsíční poplatek. Používám v telefonu Android a mohu zodpovědně říct, že na horší aplikaci, než tato od Mojio, jsem za život nenarazil (možná jsem měl dosud jen štěstí na appky?). Připomínky jsem psal už před více než rokem (a stejně tak i mnozí další uživatelé), ale žádná pozdější aktualizace to nevyřešila. Když pomínu, že údaj o napětí baterie je hausnumero +/- 0,3 Voltu, že za nízký stav baterie považuje 11,3V (=baterie už se nevratně poškozuje), a že po každém vytažení adaptéru musíte zřídit nový profil jako pro nové auto (a netuším, jak s ním propojit data z původních profilů), tak hlášení této aplikace brzy vedla k tomu, že jsem všechna oznámení vypnul. Pokud si se svým telefonem sednu do svého auta, tak nechci dostávat hlášení typu „vaše vozidlo zahájilo jízdu“ nebo „vaše vozidlo ukončilo jízdu“. Čekal bych, že telefon takové hlášení odfiltruje, pokud se pohybuje spolu s vozidlem. Nikoliv. Stejně tak nepotřebujete dostávat hlášení 3 minuty po odchodu od auta, že „vozidlo zaznamenalo otřesy“ nebo „je pravděpodobně odtahováno“, zejména pokud je to POKAŽDÉ, když ho zaparkujete. Pominu hlášení neustálá hlášení ohledně chyb motoru, o kterých ví jen toto zařízení, ale nikoliv moje vlastní OBD diagnostika. Závažná chyba (DTC, jedna zavodněná svíčka), která byla vyřešena a kterou už ani auto nezobrazuje, vyskakuje při každém startu jako aktuální. Pokud chcete využívat historii pohybu vozu, brzy zjistíte, že na tenhle program nemáte nervy. Každé vypnutí motoru totiž znamená zavedení nové cesty!!! Vadí mi to, i když nemám start/stop. Co teprve, kdybych ho v autě měl?:-) Na aplikaci mi přijde užitečné asi jen to, že vám ukazuje aktuální polohu vozu. Nicméně jakmile vyndáte adaptér z OBD, signál zmizí. Přitom jsem se ptal, zda má zařízení svou baterii a funguje i po odpojení palubní sítě. Zjevně ne. K čemu to potom je? Každý zloděj ví, že musí odpojit takovéhle bazmeky, pokud chce někam dojet. A tohle čouhá z OBD zásuvky přímo u stanoviště řidiče (kdybych neměl svůj adaptér OBD s kabelem, tak bych ani neměl místo pro levou nohu:-). Rozhraní aplikace je taky kapitola sama pro sebe. Je to jako kdyby to dělal nějaký puberťák. Většina appek na google play je rozhraním úplně jinde. Pokud chcete moje doporučení – tuto službu si rozhodně nepořizujte. Pořiďte si vlastní GPS adaptér s rozumnější aplikací, i když si do něj budete muset pořídit vlastní SIM s datovým tarifem. Tohle je korporátní paskvil non plus ultra, kde zřejmě vývojová podpora skončila dnem uvedení na trh…?

Napsat komentář