Rozšířená realita pomáhá ve Škoda Auto v logistice při plnění palet

V CKD centru Škoda Auto v Mladé Boleslavi pomáhá rozšířená realita pracovníkům v oblasti logistiky. V rámci praktických testů podporují videomappingové projekce zaměstnance při plnění palet, do kterých se balí sady dílů určené pro export.

Promítání rozšířené reality podporuje v logistice balení sad dílů MKD (Medium Knocked Down) pro exportní trhy. Laserové projekce určují správnou polohu dílu na paletě, texty, obrázky a videa vysvětlují jednotlivé pracovní kroky.
foto: Škoda

Laserové projekce určují správnou polohu dílu na paletě. Texty, obrázky a videa názorně vysvětlují a ukazují, jak se mají komponenty optimálně upevnit a chránit. Systém rozpozná, pokud je některý z dílů umístěný špatně a pomáhá pracovníkům při uvedení na správné místo.

Pojem videomapping popisuje postup, pomocí kterého je možné promítat obraz přesně a bez zkreslení na jakýkoliv povrch. V CKD centru společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi se tato technologie využívá v rámci pilotního projektu, když zobrazuje pokyny na určitém díle, na nosiči dílu nebo na podlaze haly centra.

Systém podporuje pracovníky v reálném čase, analyzuje navíc automaticky proces balení a navrhuje možnosti další optimalizace.

Systém podporuje pracovníky v reálném čase, analyzuje navíc automaticky proces balení a navrhuje možnosti další optimalizace.
foto: Škoda Auto

Člen představenstva společnosti Škoda za oblast Výroby a logistiky Michael Oeljeklaus vysvětluje: „Technologie videomappingu nám otevírají zcela nové možnosti v oblasti logistiky. Tato technologie z oblasti Průmyslu 4.0 podporuje naše pracovníky při přípravě expedice našich sad dílů na některé exportní trhy. Rozšířená realita tímto způsobem minimalizuje chybovost při balení sad dílů MKD na velkých exportních paletách a zvyšuje navíc bezpečnost pracovního prostředí.“

Systém videomappingu se skládá z laserového projektoru s ultra vysokým rozlišením a z HD kamery. Jako první systém rozšířené reality použitý ve Škoda Auto již nepotřebuje 3D-brýle pro pracovníky. V současnosti se technologie komplexně testuje a dále rozvíjí. Výzvou je přizpůsobení kamer intenzitě osvětlení v hale, aby přístroje spolehlivě zajistily projekci a rovněž snímaly své okolí také za těchto podmínek.

Během procesu balení se sada dílů MKD nejprve dopraví manipulační technikou na balicí pracoviště. Zde je připravena velká paleta, tzv. „rack“. Jakmile pracovník načte pomocí skeneru čárový kód dílu, osvítí laserové projektory přesně dané místo na paletě, kam se má tento díl umístit.

Projekce obrazu a textů na podlaze haly poskytuje navíc vysvětlení, jak se musí díly upevnit a chránit. Systém rozpozná, když se naskenuje a umístí špatný díl a v tomto případě vydá odpovídající zpětné hlášení.

Použití rozšířené reality poskytuje podporu i na dalším místě: Jelikož se v průběhu procesu již nemusí tisknout žádné dokumenty, ušetří CKD centrum tímto opatřením množství papíru a realizuje tak strategii „Green Future“ zaměřenou na udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí.

Digitalizace a řešení Průmyslu 4.0 se jako pilíř Strategie 2025 dotýká všech oblastí podniku Škoda Auto, počínaje logistikou přes vývoj vozu až po vzdělávání a zvyšování kvalifikace pomocí moderních technologií virtuální reality a 3D.

Jako další hlavní oblast Strategie 2025 definovala Škoda AUto navíc vstup do elektromobility. Ještě v tomto roce představí český automobilový výrobce vůz Superb s plug-in hybridním pohonem, jakož i čistě bateriovou elektrickou verzi modelu Citigo.

tisková zpráva

6 Comments on “Rozšířená realita pomáhá ve Škoda Auto v logistice při plnění palet”

Napsat komentář