Blíží se finále ankety o nejhorší elektromobilní počin roku 2018

E-kozel je studentský projekt, který vznikl u nabíječky. Při nabíjení jsme s elektromobilisty probírali, co nás na té elektromobilitě všechno trápí.

V anketě e-kozel.cz hlasují elektromobilisté o nejhorší elektromobilní počin za rok 2018.
foto: Duke-Energy.com

autor: Mirek Matyáš

To bylo ale nápadů, ještě že to nabíjení trvá tak krátce. Jinak bychom tam stáli dodnes. Ani zde nemohu napsat, co všechno říkal Lojza. Lojza je zlatý člověk, co na srdci, to na jazyku. Nápadů – a jejich rychlých řešení byla spousta. Neshodli jsme se ale, co nás nejvíc trápí. Že tedy uděláme průzkum – na to opět Lojza.

„Jako sociologický?“ zaznělo z davu. „Ne,“ řekl Lojza, „Zjistíme, co si lidi myslí.“ Těmi lidmi myslel elektromobilisty. „No, a pak se společnými silami zasadíme o to, aby se to začalo hýbat. Když jeden chce toto a druhý něco jiného, tak není divu, že nic nezměníme.“

Lojzu nejvíc trápí, že když je mimo pracovní dobu, tak se nedovoláte na HOT LINE distributora elektrické energie, co má na starosti některé nabíječky. „Je v tom pěkný nepořádek,“ řekl Lojza. Petra zase trápí cena nabíjení (Petr je velký šetřílek). Františka špinavé ovzduší v Ostravě… a mohli bychom pokračovat. Nu což, vymyslíme anketu a zeptáme se lidí.

Jestli tedy nechcete pouze nadávat u nabíječek, ale požadujete, aby se něco pohnulo, hlasujte. Členové týmu e-kozla, se pak za vás zeptají na odpovědných místech na nejpalčivější problémy. A budou zatvrzele vyžadovat odpověď.

V druhém kole můžete vybírat z těch témat, které byly nejfrekventovanější v prvním kole. Výsledky ankety zveřejníme po skončení veletrhu Amper 2019. Jaký je cíl tohoto projektu? Zjišťovat a upozorňovat na to, co brzdí elektromobilitu v ČR. Vyvracet fámy a pověry.

Prstem ukazovat na škodiče elektromobility, kteří klamou ostatní. Někteří to dělají nevědomky, ale myslíme si, že jsou i tací, co to dělají za peníze. Naším záměrem je také monitorovat trolly na internetových diskuzích – víme, že tam jsou!

Máte nějaký nápad, který by náš vznikající tým měl realizovat? Chcete nám pomoci? Přispět radou, nápadem či jinak? Trápí vás něco ohledně elektromobility? Sem s tím!

vlastní

43 Comments on “Blíží se finále ankety o nejhorší elektromobilní počin roku 2018”

    1. eUp má u Car4Way zónu právě jen v Corso Court Karlín,
      eUp má u Car4Way zónu právě jen v Corso Court Karlín, takže v tom areálu se vyzvedává i vrací. Navíc teď s novým ceníkem je v kategorii elektro, tedy 9 Kč/min., nesmí se vrátit vybitý pod tuším 30 % a když se dá do nabíječky, tak se pronájem neúčtuje.
      Dejte si tohle všechno dohromady a vyjde vám, že si to může půjčit tak jeden člověk za měsíc jen tak na vyzkoušení na čtvrt hoďky, pak ho dá do nabíječky, odhlásí se a odejde (přeci nebude za ty prachy ještě čekat na nabití a přeparkovávat) a bude tam, než si ho půjčí někdo další. Jo, tohle se Car4Way fakt nepovedlo.

  1. Nejhorší počin v oblasti elektromobility je ten, že je
    Nejhorší počin v oblasti elektromobility je ten, že je tlačena po politické linii a ne po linii praktické a podle toho, co by lidi chtěli. Podle toho to lidem nařídíme hlava nehlava a je to. Ukazujeme jaké vymoženosti elektroauta mají a přitom tyto mají také klasická auta, alespoň ta dražší. Dotace na elektromobily, nabíjecí stanice, parkování zdarma a podobně zase zaplatí ti, kteří mají hluboko do kapsy a musí ze svých daní dotovat bohatší část lidí. Pokud jsou ty elektroauta tak dobrá a výhodná proč je dotovat. Běžní spotřebitelé by měli výrobcům utrhat ruce aby si jej mohli pořídit. Tak a teď se do mne s vervou pusťte. Jo a provozuji auta na LPG.

    1. Stacilo by zakazat vse co ma vyfuk a komin. Proc se mam
      Stacilo by zakazat vse co ma vyfuk a komin. Proc se mam nechavat zabijet dobrovolne zplodinama, coz prokazane uz davno je. 🙂
      Pak se prakticka linie taknejak najde sama… nic jineho nez vodik(vyfuk je odtokova hadicka na vodu – ale nevim co na to silnicari v zime:-) a EV, pripadne pohon na stlaceny vzduch ;p

    2. Ak yrusit dotacie tak na vsetko-vratane taybz ropz,
      Ak yrusit dotacie tak na vsetko-vratane taybz ropz, distribucie, danove yvzhodnenia pod. A to uy bz si nejazdil spalovakom alebo na LPG. Rocne ide celosvetovo o stovky miliard eur. Nehovoriac o zavedeni dani za znecistovanie ovzdusia a za naklady na liecbu respiracnych ochoreni a nahrady za ekonomicku stratu lebo ludia umieraju skor. Ak si to cele zratame spalovak nie je vobec ekonomickz vyhodny.

    3. Je zajímavé, že do doby masivní masáže proti
      Je zajímavé, že do doby masivní masáže proti spalovákům byli všichni ticho. A najednou otočily o 100%. Jo, vymývání mozků funguje, fungovalo a fungovat bude. A to je smutné. Takový elektroauto nabíjené energií uhelných elektráren, to jsou panečku nulové emise.

      1. Srovnejte si jenom uhelnej kotel tridy 1-2 (ktere budou od
        Srovnejte si jenom uhelnej kotel tridy 1-2 (ktere budou od r.2020 tusim zakazane, nebo uz jsou a trida 3 bude od 2021) vs co jde z uhelne elektrarny a jak je obydlene okoli uhelne elektrarny – vetsinou jsou tam kilometrove diry kolem – to je jedna vec. V zime se neda ani v okoli prahy vetrat nebo dychat, jak vsichni pali uhli a drevo (v lepsim pripade). Druhak ten naslednej smog pote co maji vsichni doma teplo. Myslite si ze masivne pribyvajici astmatici maji vymyte mozky, proto jsou nemocni? 🙂

        Jo a vubec, malem bych zapomel: https://www.xpari.cz/2018/01/auta-na-elektriku-jsou-nesmysl.html

        1. Bavil jsem se s kamarádem, ohledně cigaret. Prý dost
          Bavil jsem se s kamarádem, ohledně cigaret. Prý dost přispívá do zdravotnictví, tak ať mu do toho nikdo nekecá.

          Tak jsme to ze srandy spočítali. Vyšlo to tehdy, že když onemocní v 60, tak si „předplatil“ onkologickou léčbu na cca 50 dní. Zajímavé..

          Podobný výpočet by se dal určitě udělat i pro výfukové zplodiny…

          1. Stát ročně narve do zdravotnictví 300 mld kč, z čehož
            Stát ročně narve do zdravotnictví 300 mld kč, z čehož celejch 60 mld jde na nemoci spojené se znečistěním životního prostředí. Na prodeji pohonejch hmot stát vybere 90 mld.

            Stat bude rád až se spalování sajrajtu zbaví. Ne tak lobbysti a ropáci.

      2. Vymytej mozek máš akorát ty. Ty si fakt myslíš že
        Vymytej mozek máš akorát ty. Ty si fakt myslíš že benzín padá rovnou z nebe a chytá se do kyblů? Nejdřív si zjisti kolik elektrický energie sežerou ropný rafinérie a pak začni žvatlat něco vo nulovejch emisích ty rozumbrado. A taky si zjisti kolik produkce uhelek a jaderek jsme ještě navrch za posledních 20 let vyvezli za pakatel a tobě to bylo úplně šumák. Tvůj bojler, telka i mražák maj taky vejfuk v uhelný elektrárně.

        1. To, že jste primitiv co všem tyká, na to jsem si zvykl. Co
          To, že jste primitiv co všem tyká, na to jsem si zvykl. Co mě zaujalo, je enormní projev debility.

          Sekám a vysávám na baterky.

          Teda já sekám a vysekávám na kabel. Tak nezasírám prostředí při výrobě baterií, neztrácím energii při nabíjení a vybíjení. Njn, prostě Kuk, co dodat, kdo nemá v hlavě …

          1. Ja pouzivam vsade kde to ide bateriove stroje vela rokov,
            Ja pouzivam vsade kde to ide bateriove stroje vela rokov, pretoze tym podporujem vyvoj a vyrobu baterii, aby boli cim skor konkurencie schopne fosilnym strojom v co najvecsom mnozstve strojov a vozidiel.
            Tiez sa tym urychlia procesy recyklacie baterii.
            Co sa tyka spotreby pochybujem o tom, ze kosacky a podobne stroje na 230V s rozbehovou fazou a mechanickou brzdou maju mensiu spotrebu elektriny ako moderne invertorove (teda vnutorne trojfazove) motory s elektronickou brzdou.
            Navyse bezpecnost pouzivania nizkeho napetia v bateriovych strojoch oproti strojom na sietove napetie je na nezaplatenie.
            A komfort pouzivania bez kabla ani nemusim zdoraznovat.

    4. Mohu vědět jaký konkrétní politický tlak na sebe
      Mohu vědět jaký konkrétní politický tlak na sebe cítíte? Myšleno samozřejmě v souvislosti s EV.

      Myslím, že lidi taky nechtějí dobrovolně platit za drahé emisní systémy u spalováků, ale zaplať pánbůh za ně.

      Nebo nejste snad rád tomu, že Váš soused nemůže pálit v kotli běžný komunální odpad i když mu to možná přijde praktické a třeba by to i chtěl?

      1. Politický tlak = zločinci = okrádání občanů.
        1.

        Politický tlak = zločinci = okrádání občanů.

        1. Fotovoltaika
        2. Řepka
        3. Bioethanol
        4. Dotace všeho možného druhu, kotlíkové a ostatní.
        5. Energetické štítky budovy
        6. A superprůser: Omezení osobní svobody, možnost úředníka narušit domovní svobodu bez soudního rozhodnutí.

        1. Fotovoltaika neokrádá lidi, okrádá je rozhodnutí
          Fotovoltaika neokrádá lidi, okrádá je rozhodnutí bývalých politiků a jejich kámošů. 2 roky to mohli změnit jako to udělali v německu, ale pěkně se na to vykašlali. Jim se to moc hodí, že jsou teď křupani naštvaný na solární panely a ne na ně.

    5. A proč stát dotuje Škodu, Hjůdaj, BMW a jiné víc než
      A proč stát dotuje Škodu, Hjůdaj, BMW a jiné víc než zdravé firmy milijardovejma pobídkama? Jaký přínos mají do budoucna ty spalovací popelnice co vyráběj? Naprosto žádnej! Navíc tam zaměstnaj cizince protože tu máme totální přezaměstnanost. Stát milijardama podplácí bohaté megaúspěsné megafirmy a tu se to oháníš nějakejma populistickejma kecama o chudejch. To je na palici. Mimochodem největším plátcem daní v republice je taky Škodovka nejenom ti chudí pracující. Možná by se mohli taky ozvat, že nechtěj aby se z jejich daní přispívalo na elektroauta cizích značek :))))

        1. Co to vykládáš na jakým začátku? Začátku čeho?
          Co to vykládáš na jakým začátku? Začátku čeho? Pobídky se dávaj furt pryč jak na běžícím pásu.

          BMW dostane od Česka půl miliardy. Na bývalém lomu postaví moderní testovací polygon
          https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/bmw-ziska-investicni-pobidku-529-mil-kc-schvalila-to-vlada/r~afef29aeeca211e8b9390cc47ab5f122/?redirected=1553915892

          Třeba Škoda dostala 2017 pobídku 2 miliardy Kč.
          https://www.czechinvest.org/getattachment/Sluzby-pro-investory/Investicni-pobidky/Udelene-investicni-pobidky-k-31-12-2018.xls

          No ty si dobrej, ještě aby neplatily daně to by tak hrálo. A nechceš jim rovnou utírat zadek, aby si nemuseli špinit ručičky?

  2. fosilní teroristi dělají co můžou, aby nabíječky nebyly
    fosilní teroristi dělají co můžou, aby nabíječky nebyly v praxi použitelné, proto vše krom Tesly kupují jen blbečci, co se nechali napálit, díky tomu i s EV Jaguarem můžou auto používat jen jako vozítko do města 😀

    1. Doména 150
      Webový prostor 230
      Programátor 490
      Dvě lahve

      Doména 150
      Webový prostor 230
      Programátor 490
      Dvě lahve vína pro studenty.
      Seminární práce udělají studenti zdarma.
      Výsledky a shromážděné informace jsou úplně super.
      Dokážete si spočítat tu efektivitu?
      Jen tak mimochodem – u kterého gigantu děláte?

    1. Údajně zatím nemá k dispozici back-endový ICT systém,
      Údajně zatím nemá k dispozici back-endový ICT systém, který by roaming umožnil. PRE a E.ON už ho podle našich informací mají a minimálně E.ON se toho brzy chystá chytře využít – sjednotí své nabíjení v celé Evropě.

  3. Tak jak čtu ty otázky, tak největší problém jsou tihle
    Tak jak čtu ty otázky, tak největší problém jsou tihle zpovykani smradi. Ten pocit, že na všechno mají nárok, z toho přímo stříká. Zástupné blbosti a neproblémy (“žádný problém” volba není), auta a tarify jsou “předražené” (ne prostě drahé protože baterie, ale zlí kapitalisti je predrazuji) atd. apod.

    Ach jo.

    Nominují e-kozla.

    1. A jen pro zajimavost, proc te to tak dere? Nevim, jak v tvem
      A jen pro zajimavost, proc te to tak dere? Nevim, jak v tvem oboru, ale u nas (vyvoj sw) se vesmes s chybami, na ktere si nikdo nestezuje, nic neudela (proste nedostanou prioritu).
      A uprimne, to, ze tesla je to nejlepsi, co se da v long-range EV koupit ku*va neznamena, ze nemaji co zlepsovat.

Napsat komentář