Toyota a Suzuki budou sdílet technologie hybridního pohonu, možná i elektromobilů

Společnosti Toyota a Suzuki oznámily uzavření dohody o zvážení konkrétní spolupráce v nových oblastech.

Suzuki je doma v Japonsku lídrem v oblasti nejmenších aut, tzv. Kei cars
foto: Suzuki

Obě firmy mají v úmyslu spojit silné stránky Toyoty v oblasti technologií elektrifikace se silnými stránkami Suzuki na poli kompaktních vozidel. Kromě toho obě společnosti zvažují další rozvoj v nových oblastech, například při společné výrobě a masové popularizaci elektrifikovaných vozidel.

Celosvětově se uvažuje o tom, že Toyota dodá systém pohonu THS (Toyota Hybrid System) automobilce Suzuki. Pro Indii pak má připraveno masové šíření technologií hybridních aut s využitím systémů, motorů a baterií od místních dodavatelů.

Chystají se také dodávky typu OEM dvou nových elektrifikovaných vozidel na podvozkových platformách od Toyoty (RAV4, Corolla Wagon) automobilce Suzuki v Evropě, jinými slovy hybrid Toyota pod značkou Suzuki. Výměnou za to dodá Suzuki Toyotě dvě kompaktní vozidla postavená na podvozkových platformách Suzuki (Ciaz a Ertiga) v Indii.

Toyota převezme nově vyvinuté motory Suzuki pro kompaktní vozidla. Uvedené motory budou vznikat za podpory společností Denso a Toyota; jejich výrobu zajistí závod Toyota Motor Manufacturing Poland. Připraveny jsou také dodávky typu OEM vozidel Suzuki určených pro africké trhy a vyráběných v Indii (Baleno, Vitara Brezza, Ciaz, Ertiga) automobilce Toyota.

Tisková zpráva na závěr upozorňuje, že „Toyota a Suzuki zůstávají konkurenty, ale společně chtějí přispět k udržitelné mobilní společnosti“. Zajímavé je zaměření primárně na Indii, kam se aktuálně s masivní investicí obratily i jihokorejské značky Hyundai a Kia.

„Co se týče elektrifikace vozidel, u níž lze očekávat další posilování, je role hybridních technologií vnímána na mnoha trzích jako klíčová. Mají-li elektrifikovaná vozidla přispět ke zlepšení životního prostředí na Zemi, je nezbytné jejich masové přijetí. Prostřednictvím naší nové dohody očekáváme širší využití hybridních technologií, nejen v Indii a Evropě, ale po celém světě. Současně věříme, že rozšíření naší obchodní partnerské spolupráce se Suzuki nám napomůže získat konkurenční výhodu, kterou budeme potřebovat k prosazení se v tomto období hluboké transformace, která nastává jednou za století. Máme v úmyslu posílit konkurenceschopnost obou našich společností prostřednictvím našich silných stránek a učením se jeden od druhého,“ říká Akio Toyoda, prezident automobilky Toyota.

„Loni v květnu, kdy jsme oznámili rozsah naší spolupráce, jsem říkal, že budeme usilovat o celosvětový úspěch. Mezitím naše partnerská spolupráce prodělala další posun, a tak dnes mohu s potěšením oznámit stav naší partnerské spolupráce v celosvětovém měřítku, včetně Evropy a Afriky. Kromě toho oceňujeme laskavou nabídku ze strany Toyoty, která nám umožní využívat jejich hybridní technologii. Budeme i nadále postupovat s maximálním nasazením,“ říká Osamu Suzuki, předseda představenstva automobilky Suzuki.

tisková zpráva

2 Comments on “Toyota a Suzuki budou sdílet technologie hybridního pohonu, možná i elektromobilů”

  1. Poslední jmenovaná Honda začala spolupracovat s
    Poslední jmenovaná Honda začala spolupracovat s CATL
    cleantechnica.com/2019/02/11/catl-honda-sign-56-gwh-battery-cooperation-agreement-for-evs-hybrids/

    A předtím ještě v 2018 ohlásila spolupráci s GM
    hybrid.cz/gm-honda-budou-vyvijet-novou-generaci-pokrocilych-baterii

Napsat komentář