Nové módy pro elektromobily Tesla se postarají o bezpečnost mazlíčků i samotného auta

Automobilka Tesla přišla s dvojicí nových módů pro své elektromobily s názvy Dog Mode a Sentry Mode. První jmenovaný se stará o psí mazlíčky zavřené uvnitř vozu, druhý pak chrání automobil proti zlodějům.

Elektromobil Tesla Model 3, pohled na panoramatickou střechu
foto: Tesla

Krádeží vozů Tesla přibývá a reakcí Tesly je kromě vydaných bezpečnostních tipů také Sentry Mode. Ten má za úkol chránit samotný automobil před vloupáním či krádeží pomocí kamer a senzorů vozu v rozsahu 360 °.

V momentě, kdy systém zaznamená, že se o automobil někdo opírá, zapne se obrazovka vozu s varováním, že automobil zahájil záznam na kamery vozu. Na obrazovce se zobrazí obrázek, který připomíná HAL 9000, tedy umělou inteligenci z filmu 2001: Vesmírná odysea.

Pokud vůz zaznamená, že se dotyčný nadále snaží jakýmkoliv způsobem dostat do vozu, například rozbitím okénka, je aktivován alarm vozu, zvýší se jas centrálního displeje, aby osvětlil obličej pachatele, začne přehrávání hudby na maximální hlasitost a majiteli vozu na mobil přijde varovné oznámení.

Sentry Mode je momentálně dostupný všem majitelům Tesla Model 3. Pro Tesla Model S a Tesla Model X bude aktualizace uvolněna později.

Spolu se Sentry Mode byl vydán také Dog Mode. Jak už název napovídá, Dog Mode byl vytvořen speciálně pro všechny majitele vozů Tesla, kteří občas nechají svého psa uvnitř vozu. To může některé kolemjdoucí znervóznit, protože netuší, zda pes uvnitř nějakým způsobem nestrádá.

Díky novému softwarovému módu se na obrazovce vozu zobrazuje aktuální teplota v kabině vozu spolu s informací, že se páníček brzy vrátí. Ten, kdo by mohl mít o psa v kabině starost, je tak ujištěn, že se má pes příjemně a nic mu nechybí. Pokud klesne baterie vozu pod 20 %, je majiteli vozu odesláno oznámení skrze mobilní aplikaci.

Tento nový mód je doplňkem aktualizace z roku 2016, která přinesla ochranu kabiny před přehřátím, a tím chránila děti i mazlíčky zavřené uvnitř vozu.

38 Comments on “Nové módy pro elektromobily Tesla se postarají o bezpečnost mazlíčků i samotného auta”

  1. A co děti? Pomyslel někdo na děti?
    Ne teď vážně –

    A co děti? Pomyslel někdo na děti?

    Ne teď vážně – doprčic to lidi napadne první pes? Mnohem důležitější to vidím jako ochranu dětí. Navíc by to mohlo býti automatické: někdo v autě sedí – klimatizuji. Třeba pomocí vnitřní kamery by to zjistit šlo.
    Tohle je výhoda EV: nemusí to smrdět na parkplazu a přitom to může klimatizovat.

    1. Ale ved na deti to funguje tiez a uz davno, je to normalna
      Ale ved na deti to funguje tiez a uz davno, je to normalna funkcia na udrzanie stalej teploty vo vozidle. Tento specialny mod pre psy sa odlisuje iba tym, ze mate zapnuty ten velky display a je na nom ikona psa s napisom: „Som v bezpeci, majitel sa onedlho vrati“, aby okoloiduci ludia nestresovali. Pre dieta by bol takyto rezim dost divny – ved kto by nechal v aute svoje dieta?

    2. Kdyby to bylo urcene pro deti, tak by se strhla lavina
      Kdyby to bylo urcene pro deti, tak by se strhla lavina kritiky, ze Tesla nabada aby rodice nechavali deti samotne v aute. Samozrejme ze ten dog modus funguje u deti, ale to se nemuze verejne rikat. Teslu by pak napadnul kdejaky pitomec. A mozna by nekdo hledal zaminku na vysouzeni milionu dolaru za ujmu ditete, ze ho nechali trpet opusteneho a kdovi co jeste. V Americe je opatrnost nade vse.

            1. V Americe se specializuji advokati na vyhledavani vhodnych
              V Americe se specializuji advokati na vyhledavani vhodnych sporu o odskodneni. Jelikoz si takovy spor malokdo muze financne dovolit, tak advokati si vezmou svuj podil jen v pripade vyhry a pak se ani nestydi. Kdyz spor nevyhrajou, tak klient nic neplati, nebo jen symbolicky.

Napsat komentář