Babiš chce skoro o polovinu zkrouhnout program Nová zelená úsporám

Jízdné zdarma pro seniory a studenty, zvyšování důchodů a další „dárky“ voličům od současné vlády premiéra Babiše nemohly vydržet dlouho. Nyní reálně hrozí omezení financí pro program Nová zelená úsporám.

Dosud velmi úspěšný program Zelená úsporám a Nová zelená úsporám reálně pomáhá českým domácnostem ke snižování energetické náročnosti a ekologizaci. Babiš mu chce sebrat finance.
foto: vlastní

O 2,7 miliardy by příští rok měla přijít Nová zelená úsporám, mezi veřejností velmi populární program, ze kterého se platí výměny špinavých zdrojů energie za čisté a opatření, která snižují spotřebu energie v budovách.

Snížení objemu dostupných peněz v Nové zelené úsporám je součástí návrhu úsporných opatření, který oznámil premiér Babiš. To je ten samý, který staví úplně novou dálnici v trase současné D1.

Snížení dostupných dotací o více než 40% v praxi bude znamenat, že 6 až 13 tisíc rodin příští rok nedostane podporu na výměnu špinavého kotle za kotel na biomasu, tepelné čerpadlo či na pořízení fotovoltaických a solárních panelů na výrobu vlastní, čisté energie a teplé vody.

Další tisíce domácností by nedostaly podporu na zateplování, výměnu oken a další opatření, která snižují spotřebu energie v budovách.

“Kdyby se nakonec stát rozhodl škrtnout víc než 40 % úspěšné Nové zelené úsporám, byla by to špatná zpráva pro tisíce domácností, klima i ovzduší, které dýcháme. Radovat by se naopak mohli těžaři uhlí a jaderné elektrárny na uran, který dovážíme z Ruska,” komentuje návrh Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

A dodává, že “Škrty ve výdajích pro lepší budoucnost celého Česka, ať už jde o výdaje na výzkum a vědu nebo na snížení znečištění z výroby energie, nepovažuji za rozumný krok, jak zalátat díry ve státním rozpočtu.”

Nová zelená úsporám je podle něj unikát v celé střední a východní Evropě. „A slýcháme to i v Evropě. Je populární mezi veřejností díky své stabilitě, šířce záběru a jednoduchosti administrace. Tento program by si naopak zasloužil být jako jeden ze stěžejních nástrojů rozvoje čisté energetiky posilován i pro období do roku 2030. Zkušenosti ale ukazují, že každé výrazné škrty a změny zhoršují dlouho budovanou důvěru a snižují zájem žadatelů.”

vlastní, Komora OZE

46 Comments on “Babiš chce skoro o polovinu zkrouhnout program Nová zelená úsporám”

    1. Bezbolestně? Na mě už se hojí obec. Když začne i stát,
      Bezbolestně? Na mě už se hojí obec. Když začne i stát, tak budu celý rok šetřit jenom na daň.

      Kup si občane bydlení za své a nám pak plať výpalné. A při prodeji další. My si pak budeme do televize stěžovat, že se lidé nechtějí stěhovat za prací…

      Nebylo by raději lepší neutrácet za blbosti, jako jsou vlaky pro důchodce? To máme hned 6mld. doma.

      1. Ja myslim, ze prave „vlaky pro duchodce“ jsou (ze strany
        Ja myslim, ze prave „vlaky pro duchodce“ jsou (ze strany politiku) vyborny strategicky tah – je to obrovska (2.5-3mil) kategorie volicu a urcite netrivialni cast z nich si u voleb vzpomene ze ten ci onen politik pro ne „neco udelal“.

    1. to neni ten nejvaznejsi problem. problem je, ze nektere dotace
      to neni ten nejvaznejsi problem. problem je, ze nektere dotace jsou naproste nesmysly. od cele fotovoltaiky, ktere prinos je v risi fantazii, po dotaci na tepelna cerpadla v kombinaci se skvele zatelplenym barakem s rekuperaci. cim lepe zateplim barak, tim vic jsou penize na tepelne cerpadlo vyhozene do vzduchu. a nakonec pointa. hromada lidi bydli v panelacich, auta nemaji, ze zelene uspory nemaji sanci za svuj zivot ziskat nic. ale dane plati. takze krome toho, ze ekologicky prinos takovychto dotaci je v mnoha pripadech sporny, je to i antisocialni prerozdelovani. babise jsem nevolil, ani nebudu, ale tohle bych mu fakt za zle nemel.

      1. Zkuste si prosim otevrit prislusne stranky, dotace je urcena i
        Zkuste si prosim otevrit prislusne stranky, dotace je urcena i pro btove domy. Neni prave nejefektivnejsi zateplit dum, kde zije vice lidi a na vytapeni a pripravu TUV vyuzit TC? Rikate, ze TC nema vyznam, ale pokud byste nahradil veskere vytapeni za ne, tak se dle mych odhadu nezvysi spotreba elektricke energie, nespali se zadny plny a uhli (nebudeme produkovat smrady a ohrivat okoli). S kombinaci se zateplenim se dostaneme jeste na lepsi energetickou bilanci.

        1. > Neni prave nejefektivnejsi zateplit dum, kde zije vice lidi
          > Neni prave nejefektivnejsi zateplit dum, kde zije vice lidi a na vytapeni a pripravu TUV vyuzit TC?

          uplne presne to nerikam, ale ano. neni to nejefektivnejsi. dokonce casto ani nejekologictejsi.

          > Rikate, ze TC nema vyznam

          nerikam. prectete si prosim znovu co rikam.

          a ke zbytku, ja vam tu krasnou vizi neberu. kdyby vsechnu energii vyrabeli vrtule a solarni panely, vsichni jsme meli zateplene baraky topili tepelnym cerpadlem a jezdili v elektromobilech byl by svet nadherny. a treba se toho nekdy dozijeme. ale cesta do pekla byva vydlazdena dobrymi umysly, jak uz to tak chodi. a ja rikam, ze dotace jsou cesta do pekla.

          1. Co je efektivnejsi a co ekologictejsi u bytovek nez zatepleni
            Co je efektivnejsi a co ekologictejsi u bytovek nez zatepleni a ohrivat pomoci TC?
            Zrovna dotace na zatepleni a kotle jsou podle me spravne. Mne sousedi kouri uhlim na dvur a pri vetrani do domu z kotlu na uhli a neni to prijemne. Vam toto okoli nedela?

            1. Me to okoli nedela, kdyz vas tim soused stve, tak si to
              Me to okoli nedela, kdyz vas tim soused stve, tak si to vyreste se sousedem a netahejte do toho me jako danoveho poplatnika. ja bydlim ve meste, s cenovkou bytu urcite nizsi, nez je vas barak. proc vam mam prispivat na vas problem se sousedem?
              co se tyka zatepleni bytovky a otazky co je efektivnejsi a co je ekologictejsi nez zatepleni a tepelne cerpadlo. rikam, ze tahle kombinace je nestastna. cim kvalitneji zateplite, tim vic se straci smysl, navratnost i ekologicky prinos tepelneho cepradla. takze se lehce muze stat, ze vzhledem k energetickemu mixu je dobre zatepleny dum v kombinaci s plynovou kotelnou efektivnejsi a ekologictejsi varianta. nezapominejte, ze ta elektrina, kterou chcete pohanet tepelne cerpadla v cele zemi se z velke casty vyrabi prave z toho vaseho nenavideneho uhli.
              obecne ale moc nechci vest debaty co je ekologictejsi a co je ekonomictejsi, ale spise jaky prinos dotace maji. ja tvrdim, ze je to spatny nastroj v jakekoliv oblasti, nejenom v ekologii. pokud nam vadi, ze nekdo znecistuje prostredi (uhelna elektrarna, lokalni topeniste, dieselove motory) proste to znecistovani adekvatne zdanme. a nechcme na lidech jak se rozhodnou. nekdo bude mene pouzivat auto, nekdo si koupi ekologictejsi, nekdo si zatepli barak, nekdo namontuje regulacni ventily a treba prestane pretapet. jakou dotaci date tomu, co chodi radeji pesky? jakou dotaci date tomu, co nepretapi barak? to je ta pointa toho celeho. nemluve o tom, ze ve vetsine ekologickych dotaci chudi prispivaji bohatym. ale to uz jsem psal nekolikrat.

              1. Ma pointa je takova, ze ti sousede jsou tak chudi, ze nemaji
                Ma pointa je takova, ze ti sousede jsou tak chudi, ze nemaji na vymenu uhelneho kotle a uz vubec ne na kvalitni uhli. Nejsem proti vyssimu zdaneni pouzivani uhli, ale musi se to vykompenzovat prave tim prispevkem na ekologictejsi topeni, to ti chudsi prestanou topit uplne, nebo buduou vice brat na socialnich davkach?
                Tak jen tak ze srandy, kolik stoji Vas byt? U nas za m2 se dava 20 kc, muj dum, do ktereho jsem investoval cca 1,5 milionu bych prodal tak za pul 🙂 Ale mam tu mnohem cistsi prostredi jak Vy ve meste a to za to stoji.

                1. kdyz jsou sousede tak chudi, ze nemaji na vymenu kotle a uz
                  kdyz jsou sousede tak chudi, ze nemaji na vymenu kotle a uz vubec ne na kvalitni uhli, tak si muzete byt jisti, ze dotovana vymena kotle neni pro ne reseni, protoze nove palivo at je jakekoliv, bude drazsi. a pokud chcete aby meli nizsi naklady, tak tedy jim jakoze jeste zadotujeme zatepleni, to uz bude fajn, soused bude mit naklady na urovni kterou utahne, vam se bude dobre dychat, a ted mi vysvetlete jak k tomu prijdu ja, co mam byt na hypoteku a platim dane? nijak. zkratka cele tyhle dotace jsou na hlavu postavene. kdyz soused nema na to aby bydlel ve vlastnim dome, tak at si to resi. ja ve vlastnim taky nebydlim a ziju. anebo kdyz je vam jej lito, tak mu to zaplate, ale netahejte me do toho. takovy chudak nikdo z vas dvou neni abych vam na vase problemy musel prispivat.

                2. Jak k tomu prijdete Vy? Nebudetemit vzduch tak nasyceny SOx a
                  Jak k tomu prijdete Vy? Nebudetemit vzduch tak nasyceny SOx a NOx a to se vyplati. To si clovek vse uvedomi, az bude mit rakovinu plic, aniz by kdy kouril a bude umirat v bolestech. Tim chci rici, ze z techto dotaci ziskaji vsichni. Stajne jakoi dotace do skolstvi a vedy.

                3. to jsou manipulativni reci. protoze ַsamozrejme, ze chci mit
                  to jsou manipulativni reci. protoze ַsamozrejme, ze chci mit cisty vzduch nenasyceny sox a nox. a samozrejme, ze se to vyplati. jen stejnou vec jde dosahnout efektivneji, nez dotacema. skolstvi a vedu sem netahejte tam se nejedna o dotace v tomto smyslu.

                4. Povidejte, jak to lze za stejnou cenu dosahnout efektivneji?
                  A

                  Povidejte, jak to lze za stejnou cenu dosahnout efektivneji?
                  A jaky je rozdil mezi kotlikovejma dotacema a grantama na nejaky vedecky projekt ci prispevek do skolstvi ci na obedy deti (pokud nekdo nema deti, tak se mu to nevyplati)

                5. Jat to lze dosahnout jsem jiz naznacil, staci cist. Zdanme
                  Jat to lze dosahnout jsem jiz naznacil, staci cist. Zdanme znecisteni takou mirou jakou to ma pro nas cenu. Kdyz chceme, zavedme poskozenym kompenzace za znecisteni. Ferovych moznosti je spousta, ktere neberou vsem a nedavaji jednotlivcum bez ohledu na to, jestli to potrebuji. Nutme treba bohate chovat se ekologicky. Treba cim drazsi auto, tim mensi emise musi mit. Cim drazsi dum, tim hospodarnejsi. Moznosti na vyber je hodne. Ale nesnazme se nekomu vnucovat spravne reseni jeho problemu formou dotace jednoho vybraneho reseni. Prispevky na obedy deti ve skolach a vedecke granty jsou kazde jina vec. Zadne z toho tady neobhajuji a nemyslim, ze zrovna tohle je misto na tuto debatu.

  1. honem si pořidme virtuální baterii dokud se dotuje a
    honem si pořidme virtuální baterii dokud se dotuje a burešův žlutý sajrajt řepka výmldka se letos o 5% přidá do bývalýho NATURÁLU 5% a udělá z něho NATURÁL E10% burešových bijosraček! 😉 Není nad vlastní elektrořešení soudluzi 😉

    eon-solar.cz/

    kcc-hho.webnode.cz/business/cr/

  2. Je to levičák, naše země je levicová a tohle je další
    Je to levičák, naše země je levicová a tohle je další levicový krok. A naše země je levicová proto, že tu pravice dlouho nedokázala „zaúřadovat“. Kdežto Babiš jo. Kdo má mírně nadhled asi vidí a říkám to už dlouho, že i my pravičáci potřebujeme takového Babiše. Rázného energického pracovitého a trochu diktátorského politika. Naposled to byl asi Klaus.
    Omezení zelené úsporám je taky určitý odklon peněz od bohatších k nejchudším.

  3. Nechci zahajovat zbytečnou politickou roztržku, ale toto je
    Nechci zahajovat zbytečnou politickou roztržku, ale toto je už druhý titul, kde chce partička tohoto individua šetřit, o které se v rozmezí dvou dní dozvídám, opět na místě, které lidem pomáhá. Včera se rozhodli osekat peníze na vlakové spoje kategorie Os a Sp, které posílají krajům.

    Takže bych to viděl na to že zase po příštích volbách sice nastoupí pravice, doufejme, ale bohužel zase vletí do světové krize, takže budou za špatné.

    Nezodpovědnost posledních vlád a jejichnouzové kroky, přestože by k nim jinak nebyl důvod, je až zarážející, byť ne překvapivá.

  4. Zelená úsporám je jen tunel pro kamarády.
    To jsem si

    Zelená úsporám je jen tunel pro kamarády.

    To jsem si vyzkoušel na předchozí vlně, kdy jsem dodal všechno a dotaci nedali – takže mě to v reálu jen stálo prachy navíc.

    Tohle bude stejné – dotaci ve výši 10000 a k tomu musíte dodat autorizované posudky v ceně 5000. A ještě je to nenárokové, takže – tenhle člověk se na mě blbě podíval – nepřiznáme.

  5. Obecně jsem proti dotacím. Pokud se ale u nás obecně
    Obecně jsem proti dotacím. Pokud se ale u nás obecně dotace poskytují, pak toto je jedna z mála, která má své opodstatnění a měla by být zachována, ne-li ještě rozšiřována. Jak jinak chce stát zajistit plnění svých ekologických závazků?! Babiše nikdy volit nebudu!

    1. Obecně jsem proti dotacím. Pokud se ale poskytují, je to
      Obecně jsem proti dotacím. Pokud se ale poskytují, je to jedna z mála příležitostí vzít si něco zpět a necítit se jako oškubané kuře.

      Až na to že je pak člověk ve spárech vyděračského šimla a to si to člověk dvakrát rozmyslí.

        1. To, ze dnes dovazime spoustu enegie ve forme fosilnich paliv
          To, ze dnes dovazime spoustu enegie ve forme fosilnich paliv Vam nevadi? Ja bych presel na ekologickou energii s tim, ze by se pri nedostatku dovazela ze zemi, kde fouka od more a sviti a soustredil se na budovani precerpavacek (treba z uzavrenych dolu a Vlatvske kaskady) a vyzkum a vyvoj levneho uskladneni elektricke energie. Vyrobu bych nechal tem mene chytrym.

      1. Jak by se Vam libilo, kdyz by Vam nekdo zamoril studnu,
        Jak by se Vam libilo, kdyz by Vam nekdo zamoril studnu, protoze by vylejval napr. vyjetej olej ci fridex k plotu, ze by Vam soused topil plastama a nekvalitnim uhlim a sel by Vam kour na dcur a do oken? Kdyz by vedle pozemu vyrostla cerna skladka, kterou by obcas nekdo zapalil? Taky by Vam nekdo mohl nastartovat pod okny traktor a nechat hodiny vonet 🙂 Tohle je priklad drobnosti, kterych si vsimnete. Ve velkem a na urovni statu by se to taky nemelo dit (aby k nam slo znecisteni z okolnich zemi) a tomu se rika „ekologicke zavazky“ 🙂 Opravdu jste pro jejich zruseni?

      1. Nikoli. Buď lžeš, nebo v případě méně psychických
        Nikoli. Buď lžeš, nebo v případě méně psychických schopností pouze nevíš a meleš nesmysly. Program je na podporu snížení energetické náročnosti bydlení. Tedy výměnou kotlů za energeticky efektivnější řešení, dále omezení vývozu peletek do AU atd. Přesně opačně než píšeš. Ten kdo instaluje plynový kotel si za své budoucí vazalství může sám. Jaderek samozřejmě netřeba. Pořád vyvážíme kompletní spotřebu domácností ven. Klidně mohou Dukovany zavřít a budeme na nule. Co vyrobíme, to spotřebujeme.

    1. Nápodobně. My už sice bydlíme, ale do teď jsem měl
      Nápodobně. My už sice bydlíme, ale do teď jsem měl maličkou FVE jen na garáži pro nabíjení EV. Jsem s ní tak spokojen, že jsem plánoval buď letos (kdybych dokázal našetřit a napůjčovat pořizovací kapitál) a nebo příští rok (což je reálnější) ji nechat rozšířit na celou střechu baráku.
      Proto jsem se také zapojil do té hromadné objednávky časopisu D-Test https://www.chcislunecnienergii.cz/ a tohle mi to asi zhatí.

Napsat komentář