Porsche končí s diesely, zaměří se na elektromobilitu

Dozvuky skandálu dieselgate jsou dalekosáhlé. Porsche oznámilo, že definitivně končí s diesely.

Koncept elektromobilu Porsche Mission E Cross Turismo, odvozený od Porsche Taycan, by měl jít na trh brzy po něm.
foto: Porsche

Poptávka po dieselových autech v celé Evropě rapidně klesá. V roce 2017 to pro Porsche bylo celosvětově pouze 12 % prodejů. A už 63 % nově prodaných modelů Porsche Panamera je hybridních.

„Porsche nechce diesel démonizovat. Je a zůstane důležitou technologií pohonu. My, jakožto výrobce sportovních aut, pro kterého vždy diesel hrál sekundární roli, jsme shledali, že chceme, aby naše budoucnost byla bez dieselu,“ vysvětluje v tiskové zpráce Oliver Blume, šéf Porsche AG.

Do značné míry je zrušení budoucích dieselů také o přípravou na uvedení prvního elektromobilu Porsche Taycan v příštím roce. Porsche nemá v nabídce dieselový motor už od letošního února.

Do roku 2022 se Porsche chystá do elektromobility investovat 6 mld. eur. Do roku 2025 chce Porsche mít každé druhé prodané auto na elektřinu, ať už čistě elektrické, nebo hybridní.

tisková zpráva

11 Comments on “Porsche končí s diesely, zaměří se na elektromobilitu”

    1. Nerozumíte psanému textu? „“Porsche nechce diesel
      Nerozumíte psanému textu? „“Porsche nechce diesel démonizovat. Je a zůstane důležitou technologií pohonu. My, jakožto výrobce sportovních aut, pro kterého vždy diesel hrál sekundární roli, jsme shledali, že chceme, aby naše budoucnost byla bez dieselu,“

      Jinak přeloženo, diesel je stále důležitou technologií pohonu, ale do sportovních auťáků nepatří. Jelikož děláme sporťáky a podobné vozy, tak jsme diesel opustili, protože u nás hrál druhé housle a byl jen pro zákazníky, co byli zvyklí na diesel od konkurence.

      Stačí takhle?

        1. Protože je zvykem diskutovat nad vydaným článkem. Pokud
          Protože je zvykem diskutovat nad vydaným článkem. Pokud budete uvádět informace odjinud, bez udání zdroje, tak ostatní diskutující nemohou vědět, že diskutujete nad něčím, co není součástí uvedeného článku. Proto je pak slušností uvést zdroj, aby ostatní mohli být v obraze.

      1. Ale kdo se má prodírat tím prachem a čmoudem když se
        Ale kdo se má prodírat tím prachem a čmoudem když se nepodaří předjet všechny traktory! Rok od roku je ten čmoud černější a hustší. Už i Ochcávky čmoudí jako komín elektrárny za socialismu (nebo průmyslové revoluce – nadávku vyberte dle osobních preferencí každého soudruha)! Také se hlásím k hnutí zákazu vjezdu traktorů do měst.

    1. Tak Porsche produkuje i SUV Cayenne a Macan a v této třídě
      Tak Porsche produkuje i SUV Cayenne a Macan a v této třídě aut vždy převládal diesel. A Cayenne byl ve své době pro Porsche stěžejní model. Ale jak Ukazuje Lexus, i v této třídě to jde bez nafty. Myslím, že správné rozhodnutí.

Napsat komentář