Německé nadšení pro „zelenou“ elektřinu klesá

Obliba tarifů nabízejících takzvanou „zelenou“ elektřinu, jejichž výběrem mohou Němci z vlastní kapsy podporovat politiku své vlády zaměřenou na odchod země od jaderné a uhelné energetiky, klesá.

Větrná farma na pláži, ilustrační foto.
foto: sonnydelrosario, licence CC0 Creative Commons

Podle deníku Wirtschaftswoche v Německu v současné době roste počet lidí, kteří hledají nového dodavatele elektřiny, a stále víc se jich rozhoduje spíš podle ceny, než podle způsobu, jak byla elektřina vyrobena. Německé domácnosti totiž dnes platí za elektřinu nejvíc v celé Evropské unii (téměř dvakrát tolik co české domácnosti) a ceny dále rostou.

Spotřebitelská organizace Verifox upozorňuje, že zatímco v minulých letech se kolem 60 % zákazníků, kteří měnili dodavatele elektřiny, rozhodlo pro dražší ekologický tarif, nyní by až pětina dotázaných odběratelů naopak uvítala další využívání jaderné energie, kdyby díky tomu měli nižší účty za elektřinu.

Verifox zároveň varuje před různými ekologicky znějícími tarify, na které celá řada německých dodavatelů láká své zákazníky. Jako krytí pro takový tarif použijí např. certifikáty zelené elektřiny nakupované
z vodních elektráren v Rakousku nebo Norsku, ale zároveň obchodují i s proudem z německých uhelných
a jaderných elektráren.

Německo v současnosti vyrábí téměř 40 % elektřiny z uhlí a je největším producentem CO2 v Evropské unii. V důsledku toho je téměř jisté, že země nesplní svůj závazek snížit do roku 2020 emise tohoto skleníkového plynu o 40 % proti roku 1990.

Německá vláda proto nyní připravuje rušení nejen jaderných, ale i uhelných elektráren. Speciálně ustavená „uhelná komise“ by měla ještě letos předložit návrh, do kdy by bylo možné odstavit všechny německé uhelné elektrárny.

Podle poradenské společnosti Frontier Economics jsou reálné termíny 2040 nebo 2050. Přijetí toho bližšího by znamenalo zvýšení ceny elektřiny v Německu o 25 eur za megawatthodinu, u vzdálenějšího o 16 eur.

V obou případech ale Němci musí počítat také s dalšími náklady, které se odhadují až na téměř 30 miliard eur. Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW) ale tento týden přišel se studií podle které je odstavení všech uhelných elektráren, pro které se v Německu začíná používat výraz „kohleausstieg“, reálné už v roce 2030.

Podle DIW to neohrozí bezpečnost dodávek a dokonce i v extrémních situacích prý bude možné pokrýt poptávku po elektřině kombinací z dostupných konvenčních a obnovitelných elektráren, z úložišť energie a také díky evropské energetické burze.

Proti plánům na „kohleausstieg“ se kromě prakticky všech provozovatelů uhelných dolů v Německu staví i řada zaměstnavatelů v navazujících oborech, ale také odborové svazy a představitelé některých spolkových zemí, zejména Severního Porýní Vestfálska.

tisková zpráva

81 Comments on “Německé nadšení pro „zelenou“ elektřinu klesá”

  1. Energieende v praxi. Neoháněli se snad zelení komunisti
    Energieende v praxi. Neoháněli se snad zelení komunisti levnou a ekologickou enegií pro všechny? Nebo zas jen kecali, jako vždy a ve všem? Cena za kwh letí do nebes, emise co2 v DE stoupají úměrně se zavíráním jaderek a nahrazováním fosilními zdroji. Bravo. No kdo by to čekal, když fofrníky se soláry pustí do sítě bez zajištěné zálohy a ještě je za nestabilní výkyvy, místo pokut za neohlášenou odstávku, finančně zvýhodní a dotují. Pak se ať se nikdo nediví, že se nikomu nevyplatí v Evropě stavět a provozovat nové stabilní zdroje, natož postavit novou Jaderku.

          1. možná odtiaľ kde ste to tak nevyzerá, ale z najväčšieho
            možná odtiaľ kde ste to tak nevyzerá, ale z najväčšieho českého mesta v československu (trenčín – vojenský okruh a konštrukta) to tak vidíme. totižto praha je síce ľudnatejšia, no iba preto, že má veľa nemeckých turistov, slovenských ministrov a českú menšinu.
            ps – jedny technické podmienky ministerstvo vrátilo, lebo boli napísané (citujem) „pražským dialektem“.
            pps – pepík, pepa je „josef“, tuná máme jozefa, 19.03 štátny sviatok. srandu máme z iných (nepočetnejších) mien. taký george ‚ďuro“, čo je ***.

      1. A další českej anonym, co se ani neobtěžuje
        A další českej anonym, co se ani neobtěžuje podepsat…

        Je na každém vlastníkovi těchto OZE mega-elektráren, jaký zvolí zbůsob akumulace pro celodenní/celoroční provoz. Baterie, P2G, přečerpávačky, křeček v bubnu…? Jenže započítat do těch obřích lunaparků i náklady na akumulaci, tak to ani všechny dotace neudrží při životě. OZE mají smysl jen decentralizovaně na střeše domu, jako prostředek ke snižování eneretické závislosti domu. Tak jako někdo kupuje úsporné žárovky, někdo si hodí panel na střechu. To nikdo nikomu nemůže zakázat, snížit spotřebu. Ale je tam to velké ALE, velká část majitelů při nedostatku energie přejde zbaběle zpět na síť NN. Schválně kolik si jich troufne zrušit přípojku? Je ale rozdíl mezi 5-10 mil panelů rozložených na celém území státu, než na několika velkých energoparcích, pracujícími s nestabilním výkonem v ve stovkách kW bez zálohy. Zvlášť pri neexistenci vedení sever/jih Německa a přetěžováním naší sítě, aby jej sousedé nemuseli draze za své prachy řešit (PST trafa). A pokud se tváří jako náhrada za elektrárny pro základní zatížení, také by měli v tom režimu 24/7 pracovat a to i se všemi důsledky s neplánovanou odstávkou. A nebo v režimu špičkové elektrárny, dodávat do sítě jen kolik je momentálně třeba.

        1. +1 😀
          Tento komentář nemá chybu. Tento přístup, kdy já

          +1 😀

          Tento komentář nemá chybu. Tento přístup, kdy já nadělám problémy a nechám ostatní to řešit za jejich peníze je mi taky proti srsti.
          Takže ano – ať dodávají podle spotřeby a ne podle jejich výroby. A pokud to nezvládnou, ať si zaplatí kompenzační řešení.

          1. Pro toho koho to zajímá. Tak snad budu mluvit za nás
            Pro toho koho to zajímá. Tak snad budu mluvit za nás všechny provozovatele nehlášených mikro elektráren o pár stech W až jednotek kW, nahodím jednu výtku na stát. Za nás všechny co balancují na hraně legality s paralalelním zdrojem přpojeným k sítí. A musí hlídat a hlídat přetoky a přepínat sítě. Dost by pomohlo kdyby ERÚ umožnil každé domovní přípojce SLABÝ přetok za elektroměr i bez ohlášení. V řádu cca 0,5A na fázi by se snad taky se sítí nic nestalo. Protože hned všichni nepoběží a nebudou si hned montovat panely. A klidně grátis, ať si těch pár KČ klidně nechají. Dost by to zlevnilo a zjednodušilo instalaci FVE a bez přerušení dodávek el.en. Existuje jedno levné proudové relé na trhu s měřícím transformátorkem na 25A, což je dostačující proud pro většinu přípojek NN, ale bohužel nejnižší proud nakterý reaguje je 500mA. Pak už si každý průměrný elektrikář snad dokáže představit nějaké to schéma zapojení, aby nepřetekl nad dovolenou mez. Na vyšší vyráběné proudy samozdřejmě dál povolení + celé to kolečko s ohlášením.. Protože rvát několik kW bez ohlášení do sítě, nebo dokonce do jedné fáze rvát několik kW, z druhé fáze odebírat to samé a tvářit se, jak jsem výkonově „na nule“ je elektrikářská prasečina. Elektroměry dnes osazované, již stejně poznají a změří přetok, tak po překročení 500mA na fázi, si zapíší do registru délku a velikost přetoku+pokuta za nedovolenou dodávku nad 0,5A. To by pro OZE v ČR udělalo daleko víc než ty miliardy spláchlé do kanálu pro FVE barony.

            1. Franto neplakej a nestěžuj si na čez za jeho chytré
              Franto neplakej a nestěžuj si na čez za jeho chytré elektroměry co podporují rozvoj OZE v čezku, kup si wattrouter nebo greenbono nebo se přestěhuj k Helmutům, tam tě nebudou šikanovat za FVE pidielektrárničku o výkonu 500W, tam od tebe dokonce i elektřinu vykoupí,
              jo ale nestěžuj si že budeš platit za 1kWh 25centíků(6,25Kč) a nebudeš mít noční proud
              ale buď v klidu zase si to vykompenzuješ levnými potravinami, drogerií, oblečením, botami

              PS: nechápu lidi co rvou do jedné fáze čezu ZADARMO ekologicky vyrobenou elektřinu a ještě si za to nechají dát pokutu, čez tak vydělá vlastně 2x a to se už vyplatí, budou moc nakoupit více těch chytrých elektroměrů a postupně je osadit i do paneláků kdyby si náhodou někdo chtěl pověsit pár panelů na balkon nebo nedej bože na ty obrovské ploché střechy :-))))

              1. Hele anonym se nám osmělil. Neboj k helmutům se nehodlám
                Hele anonym se nám osmělil. Neboj k helmutům se nehodlám stěhovat, netoužím být kulturně obohacen. A místo předraženého wattrouteru si vystačím s prostým přepínačem sítí a nebo s tím že příkon je vyšší nez vyrobený výkon. Jen že by celá instalace šla udělat ješte jednodušeji a levněji.

        2. Tak ty vaše OZE mega-elektrárny jsou poněkud drobci v
          Tak ty vaše OZE mega-elektrárny jsou poněkud drobci v porovnání s plánovaným Temelínem, ovšem elektráren vzniká v jedné oblasti podstatně více, navíc se musí uvažovat že se rozhodli předělat síť z parních elektráren v místě spotřeby na elektrárny v místech zdrojů přírodní energie. V zásadě návrat k tomu proč se elektřina ve velkém začala používat.

          Pokud akumulace pracuje jen pro danou elektrárnu, tak se dá započítat, jinak ne. A jenom pro zajímavost FVE s 200MWp panely, 400MWh baterií a 100MW měniči na síť by měla produkovat za nějakých 82$ za MWh. Taková elektrárna navíc najede mnohem rychleji než kdyby měla 100MWp, produkce z panelů odpadá později a samotná produkce skončí ještě později. Pokud si to chcete vizualizovat, tak si vemte excel, hoďte tam denní koeficienty po hodinách, dejte tam konstantní čáru 100MW, pak křivky pro 100MWp a 200MWp panely a baterie na večer. Vypíše vám to tam obdélník od koeficientu 0,5 po moment než dojdou baterie. Takže klidně máte v období 9-18h 100% výkonu do sítě s tím že můžete pohodlně regulovat jako kterákoliv jiná elektrárna.

          Pokud ta akumulace je obecná, tak to do ceny přímo OZE nelze započítat, ale dejte to klidně do celkové ceny proudu, která ale bude lítat podle toho jak se majitelé kterých zdrojů namyslí.

          1. Bez akumulace by se FVE neměla ani dát připojit do sítě
            Bez akumulace by se FVE neměla ani dát připojit do sítě jako náhrada za zdroje základního zatížení. Jen dodám, tak aby jí „akumulátor“ zajistil režim, ve kterém má být schopna celoročně dodat do sítě předem garantovaný výkon po předem garantovanou dobu! Jinak pracuje v jakém si pseudo režimu špičkové elektrárny a podle toho by se do sítě měla přpojovat a odpojovat, jak je o energii zájem/nezájem.
            Co se právě stane v době mezi tou 18-9H, až zapadne slunce? A to podotýkam třeba po pošmourném lednovém dni. Bude za tu cenu 82$ za MWh i za těchto podmínek schopna také dodat svůj garantovaný výkon 24/7/365 do sítě? Akumulátor by měl být pevná součást každé FVE elektrárny co nahradí elektrárnu určenou pro základní zatížení. A jejich cena, to jsou všechno přímé náklady co by měly jít za touhle eko srandou. Buď si tu kapacitu u někoho nasmlouvá a nebo prostě vybuduje tvrdě za své. Protože pak tu vznikají strašlivé rozdíly mezi cenou energie den/noc-léto/zima. A do tohodle nestabilního „trhu“, se pak nikomu nechce investovat do výstavby nových elektráren.

            1. A kde jste, mimochodem, byl na tom že by FVE měly v
              A kde jste, mimochodem, byl na tom že by FVE měly v současné 1.-2. etapě Energiewnde plnit fci tzv. ZZ? (Kdy tedy termín ZZ považuji lehce za pitomost protože se to uměle navyšuje a kvůli velký parním elektrárnám různě čaruje s tarify) V prvních fázích by měly osekat denní špičky, pak by tu měla roli hrát i akumulace, jenže je to problém v tom že se to tak úplně třeba v Německu nedaří protože pro PVE mají velmi nešťastně nastavené podmínky. Přemýšlejte nad tím v jaké situaci a s jakými technickými prostředky ta Energiewende začala. Proto tam ta opatření o povinním výkupu jsou, v začátcích totiž dost zásadním způsobem hrozilo že to nikdo nebude stavět, protože to stejně vyšachují uhelné a podobné elektrárny. Takže co se jiného dalo udělat? Asi nic.

              1. Že se s tarify čaruje je celkem logická věc. Protože ty
                Že se s tarify čaruje je celkem logická věc. Protože ty velké elektrárny bohužel nejdou z fleku vypnout, nebo z fleku nenaběhnou a kdyby ano ovlivní to negativně jejich životnost, musí se rovnoměrnost odběru dohnat na různých tarifech. To snad nemusím takovou základní věc zmiňovat. Kde deficit je nahrazen z přečerpávaček a špičkovými elektrárnami a přebytek se maří v HDO a opět v přečerpávačce, která se ale teď „nabíjí“. A každá z elektráren základního zatížení (běžně používaný termín) má také se svými velkoodběrateli (VN) předem domluvený odběr a pod hrozbou sankcí je odběratel povinnen doržet odběr a nebo jej nepřekračovat. A totéž platí pro výrobce ale obráceně. Problém je když se do této vyvážené soustavy začnou míchat nestabilní zdroje, co měli dokonce přednostní právo dodat kdykoliv svůj plný výkon kdykoliv se jim zachtělo a naopak jej kdykoliv přerušit. A za to že nebyli schopni dále dodávat byli i finančne kompenzování a dotováni! Pak vznikly nesmyly ohledně záporných cen elektřiny na burze, jednoduše nadbytek nevyžádaného výkonu. Pokuď chtějí kdykoliv dodávat výkon do sítě, tak jako ty základní zdroje, měly by se na ně vztahovat i ty povinnosti. Nebo ať, jako ty špičkovky, jen ořezávají špičky. Dostanou platbu za regulaci sítě a to je vše. A pokuď nedokažou konkurovat „blbé“ uhelce, nebo jaderce nemají zatím právo existovat jako zdroj základního zatížení, ale jen jako „hračky“ pro nadšence.
                PS: není ta neštastně nastavená cena pro PVE v Německu, jen výsledek absence vedení sever/jih (suedLink)? Kde veškerý vyrobený výkon větrníků nemají kudy přenést na průmyslový jih a do toho si sobecky s Rakouskem, bez ohledu na ČR, uzavřeli i dohodu o Německo-Rakouské obchodní zóně a skladování přebytků v Rakouských přečerpávačkách, bohužel živených přes naše vedení a zdarma!

                1. Franto nechceš domluvit schůzku s energetiky od Helmutů?
                  Franto nechceš domluvit schůzku s energetiky od Helmutů? jistě by rádi uvítali tvé fundované rady ohledně řešení problémů s připojováním nestabilních OZE zdrojů do vyvážené energetické soustavy….
                  v čezké vyvážené energetické soustavě přeci nemůžou být problémy s 15% OZE
                  jen pro tvé info nestabilní OZE v Německu mají pořád přednostní přístup do sítě před smradlavými uhelkami a jaderkami
                  jinak jak píšeš – A za to že nebyli schopni dále dodávat byli i finančne kompenzování a dotováni! je holý nesmysl a blábol = jinými slovy LEŽ (vygůgluj si sám příslušný zákon a paragraf za jakých podmínek dostávají OZE v Německu náhradu za to, že nemůžou vyrábět na plný výkon, fakturu se zaplacenou náhradou ti opravdu skenovat nehodlám)
                  pokud nepodnikáš u Helmutů jako výrobce elektřiny z OZE tak se už raději nevyjadřuj k tématu
                  maximálně tu můžeš na Hybridu strašit čezké pepíky BLACKOUTEM

                2. Opravdu nedostávají větrníky kompenzaci za nemožnst dodat
                  Opravdu nedostávají větrníky kompenzaci za nemožnst dodat výkon do sítě?
                  No dobře citace z jednoho webu o energetice, jistě znáte:
                  Jaký osud čeká německé větrné elektrárny po ukončení podpory? Většině se další provoz nevyplatí.

                  ..předpisy německého zákona o energii z obnovitelných zdrojů energie (EEG) s výjimkou nároku na podporu nadále platí i po uplynutí 20 let od zahájení provozu. Zůstává tak nárok například na prioritní přístup k síti nebo kompenzace v případě omezení dodávky elektřiny do soustavy vlivem přetížení některých vedení.

                  Jinými slovy, za (ne)dodání výkonu vyššího, než je schopno pojmout přetížené vedení, dostanu ještě zaplaceno. Šílenost..
                  Měl jsem za to že jim přednostní výkup do sítě zatrhli, ale bohužel ne.

                3. Tak a teď načrtni způsob jak ekonomicky dosáhnout
                  Tak a teď načrtni způsob jak ekonomicky dosáhnout snížení vypouštění skleníkových plynů. (Ne opravdu je mi jedno co si kdo myslí o vypouštění CO2, to zde neřešíme. Je jasně daná dohoda o snížení vypouštění a mne zajímá způsob a ekonomika jak dosáhnout splnění závazků)

                4. Hmm chvíli se zamyslím, ..
                  …co třeba kombinace Jádra pro

                  Hmm chvíli se zamyslím, ..
                  …co třeba kombinace Jádra pro základní zatížení pro podniky a pak případně OZE jako doplňkový a ideálně decentralizovaný zdroj. Ale bez tohodle šíleného financování pro mega projekty, jen jako doplňkový zroj pro malé domácnosti na hladiě NN? S tím že primárně by elektřina, měla být rovnou spotřebována v místě výroby a na to nastavit i financování. A pro toho kdo bude chtít na hladině VN dodávat, tak připojovací podmínky jako standartní elektrárna. Ať si provozovatel rozmyslí, jestli si nasmlouvá/ postaví zálohu a pojede 24/7, s tím že si může i stanovit jiný stabilní výkon na léto a jiný na zimu. To je čistě na něm. Ale ten výkon se také zaváže 24/7 dodržet! Nebo ať si funguje v režimu pro špičkové elektrárny a dostáva zaplaceno za regulaci sítě.

                5. Souhlas. Jenom doplním, že minimální odebíraný příkon
                  Souhlas. Jenom doplním, že minimální odebíraný příkon pro celou ČR je 5,5 GW, to máme 2,5násobek výkonu Temelína a v ideálním případě s minimem odstávek 40 TWh/rok (=cca 57 % spotřeby), zbylých potřebných 30 TWh (43 %) by mohly dát OZE s akumulací. Takže je jasné, že bez JE by ten cíl byl posunutý o několik desetiletí.

                6. Vy asi veľmi neuznávate slobodu. Akonáhle niečo nie je
                  Vy asi veľmi neuznávate slobodu. Akonáhle niečo nie je 100% stabilné, konštantné, je to zlo? 🙂 Ako sa tak obzerám po svete, realita je dynamická a flexibilná.

        3. sory franto že jsem se hned nepodepsal
          jsem Franta III
          jinak

          sory franto že jsem se hned nepodepsal
          jsem Franta III

          jinak Franto proč řešíš stav v čezku (velké solární parky s výkupem za 13Kč) se stavem u Helmutů kde mají skutečně miliony FVE panelů instalovaných i v posledním zapadákově (asi tam nemají čez který by jim v žádosti o instalaci napsal nulová kapacita sítě nebo nedostatečný zkratový odpor)
          jinak nevěř všem bludům ohledně těch PST traf co vypouštěl do éteru čez a spol
          trošku si zagogluj na německém googlu a zjistíš toho víc
          nebo si myslíš že na německé straně ten kabel co vede na hranice chladí tekutým dusíkem a pouštěli tam 10x více šťávy než na české straně?

        4. A proč bych se jako měl odpojovat od sítě když je dnes
          A proč bych se jako měl odpojovat od sítě když je dnes tak levná (pokud z ní neodebírám? Najednou Ti vadí, že já odebírám kdy chci, ale pokud Ty si budeš vařit čaj kdy se Tobě chce, tak do toho nemá kdo co masírovat? Jste pokrytci. Prostě si budu dělat co chci JÁ a kdy se mi to zachce.A jestli s tím má distributor problém je jeho chyba. Zatím jsem byl v tomto ohledu vždy rychlejší než on, takže zvedám symbol „kalousku jsi jednička“. A nemíním v tom nic měnit. Takže ještě jednou – dokud to pro mne bude výhodné, budu se chovat tak aby to pro mne bylo výhodné.

  2. „zatímco v minulých letech se kolem 60 % zákazníků,
    „zatímco v minulých letech se kolem 60 % zákazníků, kteří měnili dodavatele elektřiny, rozhodlo pro dražší ekologický tarif, nyní by až pětina (čili 20%) dotázaných odběratelů naopak uvítala další využívání jaderné energie“ ….

    Nechápu. Takže jich je méně %, než bylo, ne?

    Co je to ten spolek Verifix … spolek „matematiků“? Nebo shorteři???

  3. Historie se bude opakovat. Stejne jako byla slepou ulickou
    Historie se bude opakovat. Stejne jako byla slepou ulickou solarni energie a biopaliva, tak je slepou ulickou i elektricky automobil v soucasne podobe. A stejne jak v tech prvnich svou pripadech nikdo z vas nadsencu neprizna ze se mylil a proto se to bude opakovat zas a zas.

  4. off
    Japonci tvdí že umí FV článek s 85% účinností
    Huge

    off

    Japonci tvdí že umí FV článek s 85% účinností

    Huge Improvements in Solar Energy Efficiency Reported Using Gold Nanoparticles
    Hokkaido University researchers built a photoelectrode that works over a broad range of wavelengths to gain an order of magnitude improvement over previous efforts.
    https://www.designnews.com/electronics-test/huge-improvements-solar-energy-efficiency-reported-using-gold-nanoparticles/44243934459470

    1. Článek je skutečně zajímavý … Takovéto skoky se
      Článek je skutečně zajímavý … Takovéto skoky se běžně nedějí. Podle článku standardní účinnost dnes 22% a u kosmických technologií 30% , přitom původním záměrem prý bylo vyvinout fotoelektrodu, která bude měnit vodu na vodík a kyslík… Zajímavé je, že ani použití nanočástic zlata by nemělo nějak šíleně zvednout výrobní náklady… Kdo ví. Kluci šikmoocí jsou holt borci

  5. Uzavřít funkční jaderky a místo toho dál pálit uhlí
    Uzavřít funkční jaderky a místo toho dál pálit uhlí může chtít leda idiot. Pokud přejdou masivně na obnov. zdroje a zdraží se výrazně elektřina, tj i podnikům, odnese to celá ekonomika, tj celá společnost zchudne, díky vyšším nákladům na energie a výrobu. Nejrozumnější by samozřejmě bylo nechat jaderky jet dál, plus obnov. zdroje, ale to by museli racionálně přemýšlet 🙂

      1. K tomu přesnému údaji „na každý třetí střeše soláry
        K tomu přesnému údaji „na každý třetí střeše soláry mají“, jste došel kde? Relevantní zdroj by byl?
        Schválně jsem si pustil gůgl mapy a poletoval nad Německem a střech se soláry bylo minimum. Třetina to rozhodně nemohla být.

          1. Pokud se nepletu, tak článek je o Německu jako
            Pokud se nepletu, tak článek je o Německu jako celku.
            Samozřejmě, když si vyberu nějakou konkrétní lokalitu která přesně podpoří nějaké mé tvrzení, doberu se jistě „zajímavých“ výsledků.
            Jako relevantní bych považoval informaci z nějakého jejich „stavebního úřadu“, kde by byla uvedena celková plocha střech v daném státě a kolik procent z nich je „zasolárováno“.

  6. Já být paní Merkelovou, tak rozhodnu taky tak. I když v
    Já být paní Merkelovou, tak rozhodnu taky tak. I když v první fázi bych uzavřel spíš ty uhelné elektrárny a nechal jaderné. A ve druhé fázi pak i jaderné. Samozřejmě ale tak, aby to ta energetika ustála.

    Paní Merkel je jinak jedním z posledních (ne-li úplně posledním) skutečných a moudrých vůdců svojí země tady v Evropě. Podle mě právě ona jedná bez ohledu na populismus, a to je moc dobře.

      1. Dejte prosim p[riklad vyrazne lepsiho vudce v oolnich statech
        Dejte prosim p[riklad vyrazne lepsiho vudce v oolnich statech a duvod, proc je.
        Take jsme rpesvedcen,z e Merkelova dela nepopularni kroky, kez bychom i my meli takovych Merkelovych a tim padem duchodovou reformu a elektronickou statni spravu a samospravu (vite kolik informaci musi obec dodavat estatu, ktere stejne od nekoho musi ziskat? Neuvolnena starostka a mistostarosta nad tim travi desitky hodin mesicne) a casem treba i mene uhelnych elektraren, mene zastaralych bio prisad do paliv a mohl bych pokracovat dal.
        Jeste jeden dle me nelgicky priklad. Modernizovala se trat (nevim zda cela) z Okrisek na Brno, dokonce byly vytrhane koleje, udelal se novy podklad, ale draty nikdo nenatahnul a ani rychlost se nezvysila o vic jak 10% (rychlik z Trebice do Brna s jednou zastavkou v Namesti z 1:12 na 1:06). Proc musi vsichni premyslet zastarale? A neni Merkelova nepopularni, ze premysli s hodne velkym predstihem?
        Proc se ptate nekoho, kdo nesdili Vas politicky nazor, na volebni pravo? Ostatnim lidem s jinou politickou preferenci volebni pravo vezmeme? Co mi to jen pripomina? Urcite ne povinnost politika lidi presvedcit.

        1. Jo jděte se zbavit dědka z Tetčic, drátifikace visí na
          Jo jděte se zbavit dědka z Tetčic, drátifikace visí na tom že si vymyslel „spolek“ o jednom členovi, který jí vytrvale brání. Traťová rychlost se zvýší na základě toho jaké jsou traťové poměry a bohužel tam asi jsou malé poloměry, které vyšší rychlost nedovolují a nikdo moc nepůjde do toho celou trať přestavět.

          1. S tim dedkem je to sila. Neznam ten pripad, ale cozpak
            S tim dedkem je to sila. Neznam ten pripad, ale cozpak vseobecne dobro ve forme snizeni hluku a smradu nemuze zvitezit?
            Uz driv jsem pri jezdeni v tom vlaku premyslel, proc je postavena stylem jeden oblouk doprava, druhy oblouk doleva a ne, ze se to povede rovne.
            I v praci nesnasim polovicate reseni a dost dubu na kolegy. Mam radeji kvalitu pred kvantitou. S takovou ty penize mohli narvat do jine lokalni trati, kterou by udelali aspon na 160 km/hod. Kamarad pred 15ti lety studoval v Amsterodamu a rikal, ze takovou rychlosti tam jezdi lokalky, proc u nas to nejde o tolik let pozdeji?
            Carlosi, Vase prispevky mam rad, maji hlavu, patu, jsou vecne, vzdy se neco dozvim, pokud pujdete do politiky, mate moji plnou podporu 😉 Vyvedte nas ze zaostalosti, prosim 🙂

            1. Ten případ si najděte, využívá u toho zcela legálních
              Ten případ si najděte, využívá u toho zcela legálních prostředků, které, pokud bychom odstranily, budou výrazně chybět a umožnily by svévolné rozhodování politiků a úřadů. Vím že by se to tu mnohým líbilo, bylo by to jako v dobách minulých, kdy se práva pošlapávala a na ekologii nedbalo, ale ty ochrany musí být. Nyní se pustil do ulice v Žabovřeské v Brně, třeba mu tak případná elektrizace proklouzne pod radarem.

              Tratě byly, až na pár výjimek, budovány za časů parních lokomotiv, typická lokomotiva té doby pro tyto tratě mohla mít 300-500kW při dvou až třech hnaných nápravách a únosnosti svršku <20t, možná dokonce <18t na nápravu, z toho plyne nízká adheze nízká tažná síla, aby se po té trati dalo něco rozumě tahat a nebyla to opravdu jen lokálka, tak se musel minimalizovat sklon, tedy se trať musí udělat co nejdelší, navíc se navrhovalo podle čáry konstantního odporu, takže kdy by podle hrubého odhadu stačilo takové "zkřivení" tratě, které mezi body výškově 10m od sebe udělá 1000m, musí být stoupání tratě zmenšeno o promile odpovídající konstantnímu odporu (dnes se to neřeší, mašiny mají dost výkonu, nebo se to nažene snížením rychlosti těžkého vlaku), při obloucích R~300m to je myslím 1.5 promile, potřebuje ve skutečnosti 1180m.

              Navíc došlo v určitý moment ke krachu Vídeňské burzy a to zásadním způsobem ovlivnilo železniční podnikání, nebyly prostředky na velké stavby, mosty, tunely, tratě se tak vedly co nejlevněji podle terénu a ten se v dané oblasti klikatí. Také nebyly peníze na výkupy, když se stavěla trať přes Břeclav, starý Salomon Mayer Rothschild utratil jmění protože místní nechtěli prodat, trať na Přerov mimochodem vede zcela jinak než měla původně, v situaci po krachu burzy, navíc u společností bez podpory slovutného rodu Rothschildů, prostě peníze nebyly, muselo se šetřit, takže se šlo jak to kdo prodal.

              Ta trať se dala postavit celá tak aby na ní mohlo dát dneska třeba 100-120km/h, ale šetřilo se a šetří se i na přestavbách, jinak by se musela v mnoha místech kompletně přetrasovat. Stavitelé si ušetřili 3km kolejí tím že ji táhli přes Rapotice, ušetřili si tunel prudkým stoupáním, místo toho aby to vzali po vrstevnici oklikou pře Ketkovice, ovšem oblouky by tam byly větší.

              Problém toho proč v Holandsku jde 160 na lokálkách a u nás ne, je prostě v tom že oni mají tratě jako je naše Ferdinandka, nebo tratě v polabí, kde jednoduchou výměnou ZZ můžete začít jezdit zítra přes 200., rovné jako když střelí, u nás je to samý oblouk, hrb a oblouk a znovu hrb. Jen pro zajímavost, mezi m. Pískem a Spytihněví je 23 km absolutně rovné tratě, oblouky na Hodonín tak obrovské že se v nich koleje ani nemusí klopit, tam by se s primitivními úpravami dalo jezdit mnohem rychleji, ale bohužel politici a správci infrastruktury na to kašlou. Mimochodem intenzity drážní dopravy na páteřních tratích uvažované při rekonstrukcích na rok 2050 byly mnohde dosaženy a překročeny v období 2010-2015.

              Mimochodem víte že Brno mělo mít před kolapsem vídeňské burzy hlavové nádraží? Všechna zapojení tratí s výjimkou tratě na Č. Třebovou, měla být z jihu a to včetně Tišnovy, která měla jít přes Štýřice kolem Svratky do Králova pole (v trase Královopolského tunelu) Mimochodem kombinace hlavového Hlavního a průjezdného Dolního je myslím zcela neprověřená a možná nedoceněná varianta.

              A když jsme u toho tak Nová Tišnovka je také pěkně nedodělaný slepenec, improvizace dílem z války, dílem z plánů první republiky a dílem budování staveb socialismu. Ani rychlé, ani nákladní, slepenec. Můžu ten úsek ze Světlé do Leštiny měřit v mapě blbě, můžu tam číst zle data, ale vycházelo by to na krásný sklon do +-5 promile, normativy pro nákladní dopravu tomu neodpovídají, respektive se mi velmi nezdají, respektive odpovídají trati se sklony přes 10 promile.

              Já vám že se Vám asi zdá že by moje nápady byly do politiky a řízení státu dobré, ale obávám se že zrovna patří do toho průniku, který tak 90% obyvatelstva nechce. Znamenalo by to totiž důraz na zodpovědnost lidí za jejich životy, stažení státu z mnoha oblastí, přesměrování prostředků ze systému sociálních úplatků do investic, posílení rolí obcí a krajů. Stejně tak akce proti monopolistickým organizacím v energetice, dopravě a dalších oborech.

                1. Jenže dobře, to máte pár lidí, kolik 10? 😀
                  Problém je

                  Jenže dobře, to máte pár lidí, kolik 10? 😀

                  Problém je že se k lidem tak dlouho přistupovalo jako k absolutně špatným tvorům, pak se jim dlouho lhalo že bez státu a toho přerozdělování umřou a pod. Pokud bych je konfrontoval s tak radikální změnou, tak to nikdo nebude chtít vzít. Víc než polovina lidí nebude chtít si zřídit vlastní pojištění a spoření, navíc přechod by musel trvat velmi dlouho, několik období a to by se tam vecpali rozhazovači a zrušili to. Věděl bych jak tomu zabránit, ale pak by to už nebylo to co kdokoliv chtěl.

                  Znáte Já, Claudius od R. Gravese? Párkrát tam bylo jak Augustus chtěl vrátit všechnu moc senátu, nedostal se k tomu, pak nastala „despocie“ Tiberia a Caliguly, a když Claudia prohlásili za císaře, tak těch nánosů a problémů bylo tolik že vrácení moci senátu bylo nemožné. To platí i dnes, 4 roky jsou na to málo, leda udělat velký třesk, ale na zbytcích by se zase zformovala ta stejná problematická struktura, navíc jsou lidé neustále krmeni další závistí tím co nutně potřebují a podobně. Asi bych moc úspěchu neměl.

                  Na druhou stranu politika je dnes divadlo paviánů a někdo kdo se chová zcela jinak by mohl způsobit zemětřesní. 😀

                2. Jestli dobre chapu, tihnete k anarchokapitalismu? 🙂
                  Myslim

                  Jestli dobre chapu, tihnete k anarchokapitalismu? 🙂
                  Myslim si, ze je spousta liid znechuceno prerozdelovanim, zvlast kdyz jim z toho nic nekaplo, takze jiste budou chtit privrit kohoutek. Ja se obavam jedne veci, jak by dopadly matky samozivitelky (zeny, kterym utekl chlap a nechce platit), starat se o deti je narocne a jeste jsou (byvaji pri vyssi nezamestnanosti) znevyhodnovany v praci. Pak jeste postizeni lidi, co potrebuji cizi pomoc.

                  Neznam. Opravdu se chtel Augustus zrici sve moci a vratit zpet republiku? To se te moci tak lekl? Neveril si?

                  Souhlasim,z e 4 roky jsou malo, ale obavam se, z epokud by bylo volebni obdobi delsi, vitezove by delsi dobu spali na vavrinech. Neni ale poslanim politika se dohodnout, takze pak dobry napd prezije vic volebnich obdobi?

                  Vas pristup je na dnesni dobu natolik radikalni, ze nebudete mit konkurenci, takze byste mohl slavit docela velky uspech. Jen se obavam, ze se budou jednotlive kroky prosazovat tezko, protoze Vy navrhujete, aby byli postupem casu politici zbytecni a ktery se odtrhne dobrovolne od struku? 🙂

                3. Jojo, medialne oblibene chuderky samozivitelky, jednomu by
                  Jojo, medialne oblibene chuderky samozivitelky, jednomu by slza ukapla, zvlast nad temi
                  – papirovymi (chlapa maji, ale je vyhodnejsi kasirovat davky)
                  – co se nechaly zbouchnout nekde na diskotece
                  – se dobrovolne rozhodly pro „samoivitelstvi“ a pak breci, jak je jim zle.

                  Verim, ze existuji nejake, ktere se v tezke situaci ocitly bez vlastniho zavineni, ale neznam zadnou. Sorry jako.

                4. No anarchokapitalismus, problém je ten že to dneska je už
                  No anarchokapitalismus, problém je ten že to dneska je už zase někde jinde než před lety, proto se těmto označením vyhýbám. On ten anarchokapitalismus jak je vykládán by byl asi stejné peklo jako dejme tomu sovětský režim, což… Ano to by se dalo paradoxně nazvat anarchokapitalismem, podniky s jediným vlastníkem – státem si dělaly co se jim zlíbilo, respektive ten vlastník si dělal skrze ně co se mu zlíbilo.

                  Jak ve světle dnešní doby a všech těch změn významů nazvat systém, který obyvatele přímo ponouká k tomu aby se účastnili ekonomiky akciemi, podnikáním, který ale zase na druhé straně zaručuje lidem právo k majetku? Jak nazvat systém, který klade důraz na to aby lidé živili především svou živností a nikoliv v takové míře prací pro někoho? Když se podíváme na historii, tak taková situace, jaká panuje poslední dvě století, je naprosto bezprecedentní. I přes nevolnictví, feudalismus atd. pořád to nebyla námezdná práce. Dneska je taková valná většina. A jak víme z minulosti, lidé vykonávající tuto práci na tom z dlouhodobého hlediska nebyli nejlépe (je otázka kam zařadit třeba sekerníky atp.) A je to pochopitelné, majitel se snaží optimalizovat zisk. Soustředění se mnoha vlád na to aby rostl stav námezdného lidu, zaměřování se na něj je dost problematický. Jasně, hrůza se toho nedá bez něj dělat, ale nemyslím že by to mělo být v takovýchto množstvích.

                  Problém je že současné nastavení právního prostředí přímo napomáhá udržení této situace, vím o pár lidech, kterým by asi více vyhovovala nějaká malá živnost, než to co mají dneska – továrnu, kterou ale nerozvíjejí, protože to v pravdě není podnikání, ale živnost, která jím má zajistit slušný příjem. To je podle mne špatně nastavený systém.

                  Ano, na „samoživitelky“ vždy přijde řada při těchto úvahách. Z velké části to byla jejich volba, co k tomu říct? Lidé by si měli dávat mnohem větší pozor na to s kým jsou s kým chtějí mít dítě, v jaké jsou finanční situaci atd. Být s někým chvilku, nemít zajištěné bydlení, eventuálně se ještě zadlužit a pořídit si dítě, to je tak trochu jejich volba, nemyslíte? Vůbec ta problematika je dost odporná na to aby se v ní člověk hrabal veřejně. Proč na druhou stranu má muž platit na dítě, které není jeho, ale nemůže tomu zabránit protože tu lze popřít otcovství jen do nějaké doby? Eventuálně tu jsou další důvody proč neplatí, napadá mne že ze strany matky není dodržován rozsudek, přijde mu že peníze nejsou vynakládány účelně (např. matka z toho platí dovolené s novým přítelem)… To co je tam momentálně teď je něco co je naprosto nepřehledné a do jisté míry jen generující problémy. Upřímně nevím co s tím a nedá se říct nic generalizujícího. Rozhodně ty moderní nápady na zabavování řidičáků, zálohovaného výživného a pod. jsou zcela zcestné zejména ve světle toho co se v té oblasti děje.

                  Postižení, podle mne, lze rozdělit na dva druhy, vrozené postižení a postižení zapříčiněné vnějšími vlivy. Vím že bych asi stavěl hodně lidí před Sofiinu volbu a z pohledu křesťanské amorálky bych byl samotným Satanem, ale ať si o tom zda udržovat postiženého potomka naživu rozhodnou rodiče a také se podle toho zařídí, někdy mi přijde že na některé stát ušil boudu a donutil je být v dané situaci, někdy mi přijde že si z toho dělají kříž, kterým se chtějí chlubit a získat si tím něco extra. Do hlavy lidem až tak moc nevidím abych poznal kdo je v tom nedobrovolně, kdo toho zneužívá a kdo to dělá protože to myslí opravdicky. (napsal bych něco jiného, ale to by díky jistému sloganu znělo dost blbě)

                  Pak je tu druhá skupina postižených a to lidé kterým se něco stalo. Pokud je to jejich vinou (skákali do vody, dělali pitomosti na motorce), tam by to mělo řešit jejich pojištění, při průmyslových nehodách by to mělo být na odškodnění ze strany firmy (stejně jako v případě škod spáchaných provozem na majetku ostatních).

                  To s tím Augustem je do jisté míry nadsázka, Gravesova licence, ale představte si situaci že je vám po pádu dvou triumvirátů na krk málem hozen celý Řím a na halvu posazena koruna. Mohl se nechat provolat monarchou, přesto alespoň formálně udržel restauroval republikánský systém. Ona monarchie je vůbec poněkud despotická záležitost a Římani na to byli trochu cimprlich, začali sice jako království, vliv Řecka tam byl, takže ustavit monarchii bylo složité, navíc změny vedoucí k ustavení klasické monarchie měly nastat až ze velmi mnoho let.

                  Dotaz, kdy jste naposledy viděl politika 🙂

                  Nějaký ten tlučhuba tam bude pokaždé, ale cílem je, jedním z mnoha, aby ti tlučhubové si nemohli koupit zvolení za koblihy.

                5. Jak nazvat systém, který klade důraz na to aby lidé
                  Jak nazvat systém, který klade důraz na to aby lidé živili především svou živností a nikoliv v takové míře prací pro někoho?

                  Ja nevim, me prijde, ze ta vetsina proste podnikat nebude a nechce (sebe nevyjimaje). Proc bych mel krome prace ktera me bavi delat jeste nekolik dalsich profesi, ktera me nebavi (obchodak, ucetni, pravnik, …), delat je nechci a na ktere nemam vlohy.

                  A at bude system jakkoliv zivnosti-vstricny, tyhle „servisni“ prace tam budou vdycky (jen mozna v mensi mire). A pokud ne ty ostatni, tak obchodak z principu ano.

                6. Ano, servisní profese budou, na druhou stranu jsou zase lidé
                  Ano, servisní profese budou, na druhou stranu jsou zase lidé co se v cifršpiónství přímo vyžívají, ostatně už dnes máte hrůzu všemožných cifršpionských poradců 😀

                  Podle mne v té neochotě k podnikání je obrovský díl právě toho co tu způsobuje daňový systém a hromada dalších povinností z toho plynoucích, stejně jako dlouho přerušená tradice, problém je v tom že to co se tu napáchalo za minulého režimu má obrovskou setrvačnost. Samozřejmě že někomu bude vyhovovat se nechat zaměstnat, ale pak by, zejména pokud se bavíme o práci v podobě doplňku stroje a pod., neměli očekávat že se budou mít jak páni. Bohužel velmi dlouho byla společnost s tímto záměrem formována.

                  Co třeba mne odrazuje od toho se na podnikání vrhnout je právě byrokracie s tím spojená.

                7. Takze jste spise minarchista? Jestli jsem dobre pochopil
                  Takze jste spise minarchista? Jestli jsem dobre pochopil ANKAP, tak tam je nezpochybnitelny zaklad nenasili. Rekl bych, ze tato drobnost predstavitelum SSSR chybela, zvlaste za Stalina.
                  Vy byste chtel, abychom vsichni byli zivnostnici?

                  Na samozivitelky mam jiny nazor. Parkrat jsem se vztahove spalil. Vim, jak se lide dokazi pretvarovat (a nemusi to brat ve zlem, to je klasicka faze zamilovanosti) a taky ne kazdy je Rasputin, ktery umel cist myslenky druhych. Navic s prichodem potomka se mhou naprosto nelogicky zmenit priority ci chovani chlapa, nemusi unest to, ze uz sam nemuze byt nezodpovednym ditetem a proste se sekne. Navic nedokazi treba zvladnout to, ze behem sestinedeli s zenou cloumaji hormony a je casto na zabiti. Aspon takove pribehy znam z okoli. Tam pak zene nemuzu nic zazlivat. No a reknete mi, kdy by mel mit par deti, kdyz ve 24 vyjde skolu a mel by si usetrit na bydleni (pri tom musi nekde bydlet) a pak jeste na zabezpeceni rodiny? No a pak to prevedte na jednoho cloveka, ktery z tech dvou statisticky vydelava mene. Mne osobne se napad na zalohove vyzivne libi. Kdyz uz si platime ten stat a on vymysli zakony, tak je dobre, aby dbal na jejich dodrzovani. Ze zkusenostiy vim, ze kdyz chlap nechce, da treba stovku mesicne a ono to najednou staci – ma dobrou vuli. Nemuzeme se shodnout ve vsem, i tak mate muj hlas 😉 Jen hlavne nebudte ministr prace a socialnich veci 😀

                  S tim postizenim dost chapu Vasi nelidskost. Cetl jsem, ze v Rime se peti let nedozila oolovina deti. Nektere prvotne pospolne kmeny to delaji doposud. Takze prezivsi byli zoceleni, zdravi a genofond se mohl rozvijet. Z evolucniho hlediska je to lepsi varianta nez nase humanost, ale prece nebudeme jako Hitler, ktery postizene nahanel do plynu. Taky jsem presvedcen, ze kdyz by se mi narodilo postizene dite, miloval bych jej stejne jako zdrave a nedovolil bych jej hodit do propasti. A urcite bych to neaplikoval u nikoho.

                  Pokud mate na mysli celostatniho politika, tak toho jsme nevidel na vlastni oci nikdy 🙂 Zastupitele (200 clenne obce) vidim kazdy den (v zrcadle) 🙂

                  To bude tezke, vzdy se najde spousta lidi, kteri uslysi na to, z ejim nekdo prida penize a uz jim treba nedojde, ze bez zadluzeni nebo inflace nebude na to kde brat. I kdyz si myslim, z ekdyz by nebylo korupce, tak by nejspis i bylo. Ale bez ni by se do politiky moc lidi nehrnulo, aby to nedopadlo jako v komunale, kdy je problem vubec sestavit jednu kandidatku v poctu zastupitelu.

        2. Tak ted opravdu nevim, zda si delate legraci nebo zijete zcela
          Tak ted opravdu nevim, zda si delate legraci nebo zijete zcela mimo realitu. Ta otazka na volebni pravo je zcela na miste, ale zcela na miste je otake dpovedet, ze volebni pravo maji vsichni fasiste, komuniste a jini dusevne vysinuti jedinci. Tak proc ne vy, ze? Pani Merkelova je zlocinec, ktery ma na svedomi mnohe, minimalne tisice utonulych imigrantu, ktere ona sama poslala do Evropy.

          1. To je nepochopení reality.
            Ona nemůže za tisíce utopených

            To je nepochopení reality.
            Ona nemůže za tisíce utopených – ti lidé si to vybrali sami a dobrovolně. To co je stálo život byla nefunkčnost libyjské pobřežní hlídky. Naštěstí už (díky italům) začala fungovat, takže se teď v libyi netopí.

            Kde ale má obrovskou vinu je ignorování zákonů Německa. Dále má velkou vinu na tom, že je v Německu beztrestné porušování Německé ústavy a k tomu bych přidal výrazné zpřísnění cenzury v Německu. Tohle totiž umožňuje radikalizaci běžné populace.

            Za Hitlera bylo Německo v krizi, lidé měli hlad, kdo se dal k fašistům se z toho dostal následně se zavedl vnější nepřítel, vnitřní nepřítel, rozjelo se zbrojení a potom WWII

            Dneska – vnitřní nepřítel už je na místě, lidé se cítí ohrožení (hlad a pocit bezpečí patří v pyramidě potřeb do základní vrstvy), vnější nepřítel je k dispozici (ISIL, Rusko), a zbrojení je už rozjeté. K tomu se přidá perzekuce lidí (před WWII to byli židé), kteří mají jiný než oficiální názor (cenzura a likvidační finanční tresty).

        1. Souhlasím s tím zavřít 60 let staré JE generace II, ale
          Souhlasím s tím zavřít 60 let staré JE generace II, ale jednoznačně je nahradit moderními generace III+, protože co jste napsal je totální nesmysl. Schválně, dokázal byste vyjmenovat všechny země, kde je podíl elektřiny z fotovoltaiky větší než 10 % a samozřejmě můžete i ty, které jsou k rovníku 10x blíže než my. Napovím Vám, že je jedna jediná, ne zrovna moc rozvinutá, takže k dosažení cíle jí stačilo jen 6x tolik, co bude mít na střeše Gigafactory 1. Zkusme tedy druhé místo – slunná jižní Itálie a řekněme trochu nedostačujících 7,7 %. I kdybyste uzákonil, že každý občan ČR bude povinně nosit celý den na hlavě jeden solární panel 2×1 metr, tak se nedostaneme v našich podmínkách na víc než 15 %.
          Jednou se i my dostaneme se solárem+větrem přes 30 % a já jen doufám, že ten zbytek nebudou ta slavná biopaliva, kvůli kterým chce EU masově kácet lesy.
          Vím, že jsem tu ve velké menšině, když jsem v pohodě se 300 miliardami za „nový“ Temelín, ale holt si nemůžu pomoct :).

    1. Ano paní merkel je moudrá to osoba díky ní jsou v německu
      Ano paní merkel je moudrá to osoba díky ní jsou v německu i na špici v zemědělství

      s jednou krávou pohnojily celou Evropu…

      Schuma … vím že klaka musí psát jak ji ten autor blbostí platí
      ale co trochu se použit v historii, třeba takový goebels, ribentrop by pro vás byly určo fajn učitelé, zlepšily by vaši metodu poučovaní aby byla pravdivá i když ve skutečnosti …

    2. To nemyslis vazne ci pises. Ved ona presadzuje uzatvaranie
      To nemyslis vazne ci pises. Ved ona presadzuje uzatvaranie jadra a to davno pred uzatvaranim tepla, ktore realne poskodzuje zivotne prostredie. Ta baba nevyprodukovala asi ziadne dobre rozhodnutie o ktorom by som vedel. Aj kvoli nej uz v Europe niesme schopni postavit jadrovku bez rusov alebo cinancov. Ja som len zvedavy kde zoberie prachy na ich ukoncenie.

        1. Myslim, zes e pred sestavenim posledni vlady i chvili jednalo
          Myslim, zes e pred sestavenim posledni vlady i chvili jednalo 🙂
          Mam hnusnou otazku? Je lepsi radeji nedelat nic s heslem, ze kdo nic nedela, nic nezkazi? Nebo vidime vsude okolo idealni vyvazenost mezi premyslenim a konanim?
          Ze 4 let v zastupitelstvu jsme si odnesl to, ze rozhodne nemuzu pomlouvat nekoho za neco, co jsem si sam nevyzkousel a neuspel jsem v tom. Takze pokud neco pani Merkelova dela spatne, prijdete s navrhy, jak to udelat lepe. Pokud ty navrhy budou dobre, urcite budete inspiraci. Tim to chci zevseobecnit, ze misto toho, abychom neustale rikali, ze nekdo neco dela spatne, rekneme, jak bychom to delali lepe, v opacnem pripade nase slova maji pouze zaporny dusledek.

          1. Záleží na ekonomické situaci.
            Třeba teď je typicky

            Záleží na ekonomické situaci.
            Třeba teď je typicky lepší v komunálu nic reálně nestavět spíš se soustředit na kvalitní údržbu, a maximálně připravovat plány novostaveb.
            A počkat minimálně na větší nezaměstnanost, plus optimálně možná i změnu stavebního zákona na daleko rozumnější.

    1. Merkelová první hluboce přemýšlí, pak dojde správně k
      Merkelová první hluboce přemýšlí, pak dojde správně k názoru, že multikulturalismua selhal a provoz jaderek se má prodloužit, a pak na základě předvolebních průzkumů a nebezpečí strany Zelených změní rozumnou politiku úplně na druhou stranu.
      Jejím jediným štěstím je to, že už vládne tak hrozně dlouho, že se nikdo nebude divit, když to nakonec opět obrátí tentokrát na správný směr.

Napsat komentář