Mallorca postupně zakáže prodej nových fosilních aut, BMW tam buduje síť nabíječek

Baleárské ostrovy, mezi které patří také Mallorca, jsou jednou ze španělských provincií. Od roku 2025 se tam nebudou prodávat žádné nové diesely, od roku 2035 ani benzinová auta.

Automobilka BMW staví na španělském ostrově Mallorca síť nabíječek v rámci programu ChargeNow.
foto: BMW

Vláda Baleárských ostrovů oznámila svůj plán na postupný zákaz prodeje nových fosilních aut v letech 2025 a 2035 už začátkem letošního roku.

Na ostrov nebudou od roku 2025 vpuštěni ani turisté s dieselovými vozy. Zákaz bude platit také pro nákladní auta. Aktuálně registrované vozy nicméně budou moct na ostrovech dále operovat.

V průběhu následujících let má být proto na Baleárských ostrovech vybudována komplexní síť 500 rychlonabíjecích stanic. Tři stovky z nich mají být na samotné Mallorce.

Prozatím se rozjíždí alespoň instalace pomalejších 22kW nabíječek. Stovku jich do konce letošního roku vybuduje automobilka BMW v rámci programu ChargeNow. Zatím jich funguje asi 20.

Nabíječky budou umístěny na strategických místech jako jsou hotely, restaurace, sportovní centra a podobně. Maximální vzdálenost mezi nabíječkami bude 25 km. Na malém ostrově jako Mallorca by pokrytí neměl být zásadní problém.

Ke zmíněnému zákazu fosilních aut se váže ještě další nařízení. A to, že od roku 2030 se budou v půjčovnách dát půjčit pouze právě elektromobily. Už od roku 2020 musí mít každá autopůjčovna alespoň 10 % aut na elektřinu a průběžným ročním navyšováním o 10 %.

tisková zpráva

27 Comments on “Mallorca postupně zakáže prodej nových fosilních aut, BMW tam buduje síť nabíječek”

    1. Přesně tak, tady to dává opravdu smysl. To mě napadlo
      Přesně tak, tady to dává opravdu smysl. To mě napadlo přesně na Madeiře, když jsem si na letišti půjčoval auto. Za 12 dní jsem najel asi 800 km, za jeden den max. tak 150 km a ani to nebylo najednou, vetšinou někam jet, tam pauza a zpátky do hotelu. Na to by EV stačil v pohodě, klidně něco s reálným dojezdem 150 km. Ale samozřejmě, dobrá síť nabíječek.

      1. Já byl loni na Kypru, hned před hotelem pěkná
        Já byl loni na Kypru, hned před hotelem pěkná zastřešená nabíječka, tedy jen wallbox ale stačí. Za celou dobu jsem tam neviděl žádné EV ani Hybrida.

        Žádná z půjčoven EV neměla a tak jsem si musel půjčit spalováka. Jo jezdí se tam vlevo, čož bylo zajímavé když jsem se z křižovatky zařazoval do pruhu a nebo když jsme jel dlouho sám po cestě, stále mne to táhlo doprava, furt jsem si říkal „jezdí se vlevo“!

        Proto jsem tam asi i viděl havárky právě aut z půjčoven, mají jinou barevnou SPZ.

      1. Malorka 2021 = 10% elkár
        Malorka 2022 = 20% elkár
        Malorka

        Malorka 2021 = 10% elkár
        Malorka 2022 = 20% elkár
        Malorka 2023 = 30% elkár
        Malorka 2024 = 40% elkár
        Malorka 2025 = 50% elkár
        Malorka 2026 = 60% elkár
        Malorka 2027 = 70% elkár
        Malorka 2028 = 80% elkár
        Malorka 2029 = 90% elkár
        Malorka 2030 = 100% elkár fpůjčovně takže čemu ještě nerozumíš ftáku? 🙂

        1. Priznam se, ze nemam kridla a Vasim vypoctum nerozumim. Pokud
          Priznam se, ze nemam kridla a Vasim vypoctum nerozumim. Pokud se neco navysuje o procenta, pak vypocet vypada jinak (pokud zaokrouhluji na desetiny)

          2021: 10%
          2022: 21%
          2023: 33,1%
          2024: 46,4%
          2025: 61%
          2026: 77,1%
          2027: 94.8%
          2028: 100%

  1. Ideální by bylo k tomu vybudovat velké bateriové
    Ideální by bylo k tomu vybudovat velké bateriové uložiště (+ fotovoltika + větrníky) jako Tesla v jižní Austrálii. Bohužel podle dostupných dat jenom 4% energie na ostrovech pochází z OZE. Zbytek je z fosilních elektráren (uhlí, plyn, mazut …)

    Takže fajn.. ušetří se ropa, jenom aby se smrad z dízlů nenahradil smradem a zvýšeným výkonem uhelné elektrárny Es Muertar ( – nyní 585 MW)

    Zdroj:

    http://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/balearskych-ostrovech-jsou-oze-plenkach-ambicioznim-planum-turistum-navzdory/

        1. Video jsem jen proskakal, ale spis to vypada na „turisticky
          Video jsem jen proskakal, ale spis to vypada na „turisticky skanzen“. A protoze je to US, kde se bwz auta zije spatne, budou parkovat (a startovat) pod nosem tech, co ziji na brehu, bezva.
          Ostatne neco podobneho mame i v Evrope (Svycarsku), Davos tusim.

  2. Ostrovy ve středozemním moři jsou ideální na to, aby jako
    Ostrovy ve středozemním moři jsou ideální na to, aby jako první vypudily spalováky z nich.
    Myslel jsem ale, že s tím začnou spíš Řekové, ale je jedno kdo první začne, hlavně ať to rychle dotáhne do úspěšného konce.

  3. zákaz zasrr dízlů 2025 a benzínu 2035 je španělská
    zákaz zasrr dízlů 2025 a benzínu 2035 je španělská opožděná nutnost no co se dělat, jak snadnější je natáhnutý kabel než tanker 😉 Každopádně Malorka je milionářský ráj….

    Schumacher se stěhuje. Bude obývat sídlo po majiteli Realu Madrid

    sport.idnes.cz/schumacher-mallorca-stehovani-corina-schumacher-f6e-/motorsport.aspx?c=A180816_114435_motorsport_ald

    … takže až 2025 ?? I se Španělskou zadlužeností je to bídný termín budovat tam 2018 stovku BMW menekesů :)))))))))))

    1. dobrej mokrej sen, rakovinoví teroristé západu to
      dobrej mokrej sen, rakovinoví teroristé západu to nedovolí, nadále budou prodávat podřadný předraženiny bez nabíječek, priorita bude ještě 20 let pro ně jakýkoliv poruchový fosil (třeba i kombinace s elektrikou), aby nadále vydělávali na náhradních dílech, vše nechají na Tesle 😉

      ale psst, je to tajný 😀

      1. Západu ano ale čína se zastavit nenechá. Už můj otec
        Západu ano ale čína se zastavit nenechá. Už můj otec prohlásil, že pokud čínská armáda půjde pochodovým krokem ve čtyřstupu přímo do moře, tak jich nebude ubývat. A jak se trh mění podle Číny je vidět dnes a denně všude kolem nás.
        Jo a to že by lidé nebyli unešeni při jízdě obyčejným jónem na předváděčkách – vždy s otevřenými ústy říkají „to jsem netušil, že to je už výrobek vhodný pro normálního smrtelníka jako jsem já“.

Napsat komentář