Elon Musk plánuje, že u nového Roadsteru si budete moct připlatit za přídavné raketové motory

Nová generace Tesla Roadsteru pošle do kopru spalovací auta. Kromě toho ale nabídne speciální příplatkový „SpaceX balíček“.

Příplatkový balíček SpaceX pro nový Tesla Roadster dá vašemu autu křídla. Téměř.
foto: Tesla

Elon Musk má dost často dost bláznivé nápady. Třeba vybudovat vlastní , postavit vlastní automobilku a změnit svět osobní dopravy, podkopat města a v tunelech jezdit na elektrických saních, nebo třeba prodávat plamenomety.

Je to člověk, který vyslal do vesmíru elektromobil Tesla Roadster za zvuku písně Davida Bowieho. Takže to, že v nové generaci Tesla Roadsteru budou za příplatek malé raketové motory, už asi nikoho nevyvede z míry.

Nepůjde ale o raketové motory, jaké známe třeba z vesmírných lodí Falcon 9. V podstatě půjde o vysoce natlakované nádrže se vzduchem, který bude možné doplňovat elektrickými kompresory napájenými z baterie auta. Takže technicky stále půjde o elektromobil.

Raketové motory SuperDraco společnosti SpaceX

Raketové motory SuperDraco společnosti SpaceX
foto: SpaceX

Vzhledem k tomu, že Tesla pracuje na nové, 200kWh baterii určené právě pro nový Roadster, elektřiny by mělo být dost. Otázka je, kam to chce Elon Musk všechno v tak malém autě nacpat.

Raketový systém má prý nahradit zadní sedadla, o kterých se ale zatím spíše polemizuje. Už tak dost bláznivý nápad je bláznivý na druhou když si uvědomíme, že i bez raketových motorů má nový Roadster v základní verzi nabízet zrychlení 0-100 km/h pod 1,9 sekundy!

Aby bylo možné všechen ten výkon zvládnout, bude nový Roadster vládnout také speciálním „Rozšířeným módem“, který bude využívat technologii rozšířené reality. Ten podle Muska „masivně rozšíří lidské řidičské schopnosti. Jako létající kovový oblek, ale na kolech.“.

A zjevně přitom odkazuje na postavu Iron Mana, ke kterému je často přirovnáván. V nejnovějších filmech o něm si dokonce střihnul několik minirolí. Nový Tesla Roadster má jít do výroby v roce 2020.

17 Comments on “Elon Musk plánuje, že u nového Roadsteru si budete moct připlatit za přídavné raketové motory”

  1. Dnes byla v Olomouci v Resortu Hodolany předváděcí akce
    Dnes byla v Olomouci v Resortu Hodolany předváděcí akce Tesly. Zkušební jízdy, Airstream se vzorky materiálů interiéru a vzorníky barev. Začínají se snažit, že by bylo Čezko už zajímavé z hlediska odbytu?
    Bohužel destination charger zatím není, což by si tento hotel s casinem zasloužil.

    1. Dorazili chlapci z Vídňa? Oni je dělají, většinou jen
      Dorazili chlapci z Vídňa? Oni je dělají, většinou jen pro zvané nebo okruh známých těch pozvaných. Pak se dostanete k řízení novinek v rozsahu, že něco takového neposkytne ani běžná předváděcí jízda.
      Zajímaví určitě jsme. Těch drahých aut na silnicích je mnoho a stačí jen majitele přesvědčit, že Tesla už nedělá kompromisy mezi spalovací a elektrickou technologií. Plus benefity navíc (žádný smrad, žádný kravál, žádné vibrace, pořádné zrychlení, špičkové technologie, jejich neustálé online vylepšování, palivo zdarma, ekosystém s domem FVE+baterie+auto…..). Aby se měl nově v ČR otevřený šourům z čeho živit, tedy předváděním s následnými prodeji.

      To, že Resort Hodolany nemá destination charger je ostuda a zde i nedotaženost marketingu Tesly. Protože po každé takové předváděcí akci by měl na daném místě TDC zůstat, ostatně měl by být při té příležitosti předváděček slavnostně otevřen. Když i v areálu centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě-Přívoze po akci zůstaly nabíjecí desky se všemi zásuvkami zdarma. A po eJantarové cestě 2018 v cíli na Hotelu Bouzov wallboxy v systému evmapa.cz. A v každém kempu, kde se konaly srazy Peugeot clubu ČR a zavítaly tam Iony, už mají zkušenost a povědomí o nabíjení elektromobilů a zcela běžně ho ze zásuvek pro karavanisty nabízejí, po domluvě dokáží dát k dispozici i 400V 32A. Prostě pořád je co zlepšovat.

  2. Pozor aby nenaštartoval tú raketu v zákrute lebo ho to
    Pozor aby nenaštartoval tú raketu v zákrute lebo ho to otočí!!!! Pri tak veľkej zmene zrýchlenia sa v okamihu posúva ťažisko auta smerom dozadu. Neviem čo toto zvládne stabilizačný systém.. Predpokladám že dýza rakety bude umiestnená niekde vzadu…

    1. „SpaceX option package for new Tesla Roadster will include ~10
      „SpaceX option package for new Tesla Roadster will include ~10 small rocket thrusters arranged seamlessly around car. These rocket engines dramatically improve acceleration, top speed, braking & cornering. Maybe they will even allow a Tesla to fly …“

      Takže 10 trysek po obvodu. Jinak se neboj, SpaceX má zkušenosti s přistáváním na jeden i tři motory (z 9) od nadzvukových rychlostí po měkké dosednutí i za silného větru. Teda vlastně tady by se to mělo srovnávat s tryskami s dusíkem, co má raketa na plášti a slouží k udržení stability a právě zabránění nechtěné rotace.

      Otázka je, jestli tam bude vectoring, když už to má lítat nebo se aspoň vznášet, tak to musí foukat i pod sebe. Zajímavé bude nějaké demo překonání překážky, třeba přeskočení spadlého stromu 🙂

      1. Lítat to nebude. To byl vtip a taky by to nikdy neprošlo
        Lítat to nebude. To byl vtip a taky by to nikdy neprošlo přes schvalovací proces. A je dost nepravděpodobné, že ty trysky budou vektorované. Spíše budou 4 vzadu, 2 vpředu a 4 po stranách, aby to zvládlo jak zrychlování, zpomalování a pomáhalo s odstředivými silami v zatáčkách.

Napsat komentář