Hlavní ekologické problémy Česka: voda a sucho, plasty a zemědělství

Přístup Čechů k ekologii se za posledních deset let proměnil. Stále více lidí třídí odpad, téměř 90 % domácností šetří elektřinou.

Kůrovcová kalamita je v Česku nejhorší v historii. Kromě toho máme i několik dalších elekologických problémů. Mezi ty hlavní patří sucho a hospodaření s vodou nebo využívání jednorázových plastů.
foto: Felix Mittermeier, licence CC0 Creative Commons

Přibývá dobíjecích stanic pro elektromobily i plnicích CNG stanic. Hlavní výzvou je podle ekologů sucho, boj s jednorázovými plasty a stav českého zemědělství. Společně s ekologií je často zdůrazňována ekonomická stránka věci.

Platí to zejména při úsporách energií. Podle loňského průzkumu agentury Ipsos pro společnost E.ON se 88 % obyvatel v České republice snaží šetřit energii. „Ovšem jen 11 % respondentů zaznamenalo snižující se spotřebu elektřiny a pouze 14 % zaregistrovalo klesající spotřeby plynu,“ říká Martina Slavíková, tisková mluvčí společnosti E.ON.

Do popředí ekologických témat se s obdobím sucha dostávají také úspory vody. Sucho a nedostatek vody se začínají v posledních letech projevovat i v České republice. V průměru každý z nás spotřebuje kolem 90 až 100 litrů pitné vody denně, ještě před několika lety byla průměrná spotřeba na obyvatele kolem 120 litrů.

Češi si plýtvání vodou uvědomují a podle průzkumu se 85 % domácností snaží vodou šetřit. Například 69 % lidí dává přednost sprchování před vanou, ovšem jen 28 % přiznalo hospodaření s dešťovou vodou.

„Silnou stránkou české ekologie je, že vzniká řada nových a aktivních organizací. Třídíme, zajímáme se, uklízíme Česko. Slabou stránkou je průmysl se svou spotřebou zdrojů, který jede v zajetých kolejích,“ dodává Radek Janoušek, ekolog a šéfredaktor magazínu EnviWeb.

V třídění jsme na špici

Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění třídí odpad 87 % domácností. V třídění odpadu patří obyvatelé České republiky ke špičce v Evropské unii. Každý z nás ročně vytřídí kolem 20 kilogramů papíru a asi 12 kilogramů plastu. Třídíme také sklo a nápojové kartony.

Třídění odpadů podporuje rozsáhlá síť kontejnerů – Češi mají k dispozici přibližně 307 tisíc barevných popelnic, které jsou na sídlištích i v zástavbách u rodinných domů.

„Průměrná vzdálenost k nejbližším barevným kontejnerům se s každým rokem postupně zkracuje. Domácnosti od nich dělí pouhých 96 metrů,“ dodává Lukáš Grolmus, ředitel oddělení komunikace EKO-KOM.

Čistší ovzduší

Ekologii v České republice podporují dlouhodobě dotace. Například dotační program pro zateplování Nová zelená úsporám nyní běží v kontinuální výzvě, což znamená, že domácnosti mohou o dotace požádat kdykoli do roku 2021. Peníze do programu proudí z prodeje emisních povolenek.

Ministerstvo životního prostředí společně s kraji připravilo i kotlíkové dotace. „V rámci druhé vlny výzev byla celkem uvolněna částka 3,4 miliard korun, což je dle plánu připraveno na výměnu 35 tisíc kotlů. Výše podpory může činit až 80 % uznatelných nákladů,“ doplňuje Luboš Vrbata, vedoucí oddělení Nová řešení společnosti E.ON.

Program sponzoruje výměnu starých kotlů na uhlí za nová ekologická zařízení, například za tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle. „Výsledkem bude čistší a zdravější ovzduší, zejména v lokalitách, kde je právě vytápění starými kotli hlavním zdrojem prašnosti a úniku škodlivin do okolního prostředí a limity škodlivých látek jsou zde opakovaně překračovány,“ vysvětluje Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Vrásky na čele dělá ekologům doprava. Zatížení životního prostředí silniční dopravou vnímá 83 % Čechů. Ovšem jen pětina z nich omezuje jízdu autem. Z iniciativy měst i soukromých společností po České republice přibývají dobíjecí stanice elektromobilů nebo plnicí stanice na CNG.

Ekologie zdola

Vedle státní podpory existují i soukromé iniciativy, které oceňují ekologické projekty, jež přicházejí od jednotlivců. Příkladem je soutěž E.ON Energy Globe, která oceňuje úspory, ekologii a inovace už deset let.

„Loni se celkovým vítězem soutěže stal ekologický dům, který využívá vlastní obnovitelné zdroje a jenž má místo střechy květinový záhon,“ uvádí Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže.

Dům s mokřadní střechou vznikl v husté zástavbě pražských činžáků. „Pokrývka domu z mokřadních rostlin funguje jako střešní kořenová čistička. Vodu z čističky dům používá například na splachování,“ dodává Michal Šperling, autor projektu.

Právě úspory vody jsou podle ekologických organizací jednou z výzev, jimž Česko aktuálně čelí. „K dalším trendům, které vstupují do oblasti životního prostředí, patří cirkulární a sdílená ekonomika, boj proti jednorázovým plastům nebo stav našich lesů a zemědělství,“ uzavírá Radek Janoušek.

tisková zpráva

28 Comments on “Hlavní ekologické problémy Česka: voda a sucho, plasty a zemědělství”

  1. Osobně si myslím, že hlavními 3 ekologickými problémy
    Osobně si myslím, že hlavními 3 ekologickými problémy Česka jsou: blbec, tupec, ignorant, ne nutně v tomto pořadí. Občas se mezi ně ještě vloudí lobbista a korupčník.
    Věci se tu dělají zásadně blbě, draze a aby z toho někomu něco káplo bokem. Nejlépe kapalo dlouhodobě.
    Místo domácích se využívají zahraniční zdroje, místo úprav a podpory hospodaření šetrného na vodu pravý opak, systémově se drancuje krajina a upřímně kůrovec by byl vůl a ne hmyz, kdyby si tak krásně naservírované lesy plné žrádla nespásl. A kdo je tak vysadil, zase ona shora zmíněná trojička, doplněná dvojičkou dále.

    1. Bohužel a to za obecného chrochtotu a tleskotu obyvatelstva
      Bohužel a to za obecného chrochtotu a tleskotu obyvatelstva ukájejícího se nad destruktivními koncepty péče o krajinu. Jen ze zvědavosti jsem si začal projíždět staré mapy na seznamu, mám tak 1/3 republiky a už skoro stovku zaniklých rybníků, které dnes nekolidují s ničím.

      To co je nyní ve velekém třeba udělat je u nás začít s obnovou rybníků a mokřadů kolem řek, pak výsadbou relativně původních druhů lesů.

  2. V třídění plastů a nízké spotřebě vody patříme k
    V třídění plastů a nízké spotřebě vody patříme k nejlepším na světě, elektřiny domácnosti spotřebovávají taky velmi málo na civilizovaný svět.
    Ale někteří zelení fanatici podle neomarxistického systému neustálého vylepšování statistik EU, by chtěli Čechům zakázat i sprchy, a povolit jen umívání mokrou houbou jako kosmonautům.
    Tak hlavně, že je u nás voda pro lidi často dražší než i v Arábii, kde ji musí náročně destilovat z mořské, jenom aby jsme ji superpřečištěnou pouštěli zcela zdarma do zahraničí, místo toho, aby se zadržovala a nechala vsáknou i v některých našich suších oblastech, kde se ještě za komunistů budovaly závlahy.

  3. A kolik toho vytříděnýho plastu se nakonec opravdu
    A kolik toho vytříděnýho plastu se nakonec opravdu zrecykluje? Co jsem slyšel tak se ho dost prostě vyveze na skládky a zahrne.
    V třídění jsme snad hned 2. za Německem, ale vo tom jeho zpracování mám pochybnosti.

    Víc než polovina tříděných plastů končí na skládce
    Přestože Češi patří v Evropě k premiantům v třídění odpadů, neznamená to, že se všechny vytříděné vyhozené věci následně recyklují. Naopak. Více než polovina plastů, které lidé vyhodí do žlutých kontejnerů, skončí stejně na skládce. Je to tím, že veškeré vyhozené plasty recyklovat nelze, a k tomu se nově přidalo omezení odvozu odpadů do Číny.
    https://www.novinky.cz/ekonomika/465072-vic-nez-polovina-tridenych-plastu-konci-na-skladce.html

    Svět
    99,75 % kelímků od kávy se nerecykluje!
    Plastic recycling: Why are 99.75% of coffee cups not recycled?
    http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-43739043

    1. A teď si ještě představte, že někteří dobroserové k
      A teď si ještě představte, že někteří dobroserové k tomu ještě chtějí zavést zálohy na PET lahve, i když to je samozřejmě ve skutečnosti spolu s potravinovými bankami hlavně kvůli podpoře městské multikulturní žebroty na úroveň USA.

        1. Až to bude do obchodu průměrně 96 m jako ke kontejneru,
          Až to bude do obchodu průměrně 96 m jako ke kontejneru, tak bude ještě pořád problém v logistice – buď živá nebo plechová bába od vás bude muset láhev vzít a nějak vám vrátit peníze. Ale 96 m k obchodu to nebude nikdy, takže pořád bude problém v buzeraci lidí – potáhnete se rádi tramvají s nůší plnou prázdných PETek do Kauflandu s akcí na zlevněnou Šaratici?

                1. Do bylo do pléna na všechny. Protože jelikož už dávno
                  Do bylo do pléna na všechny. Protože jelikož už dávno nekupuji hromady PETek tak pak nevidím, kromě lenosti, vůbec pro nikoho problém chodit s těma pár zálohovanejma PETkama zpátky do do výkupu.

                2. Ok, tak to jsme na stejné vlně!
                  Ok, tak to jsme na stejné vlně!

                1. Vodu piju z baterie, vobčas přidám višňový Kitl sirup a
                  Vodu piju z baterie, vobčas přidám višňový Kitl sirup a občas doplním minerály z matonky a magnézie. Občas si naředím 100 % džus nebo dám českej jablečnej mošt.
                  Pít vodu dlouhodobě skladovanou v plastu se mi nechce a z plastovejch Brita konvic taky ne. Na cesty sebou místo PET lahví beru nerez flašku co jsem koupil v Lidl šopu.

          1. Obchod ve městech je pomalu na každým rohu, samá
            Obchod ve městech je pomalu na každým rohu, samá vietnamská večerka, a i do těch větších marketů se dá krásně dojít pěšky, tramvaj na to netřeba! Kupodivu se skleněnejma flaškama to už tak funguje hodně dlouho a lidi si prostě vezmou obaly v nákupní tašce s sebou kde to vymění za nové zboží.

            Anebo zkuste ten nový obchod co prodává potraviny do vlastních nádob, to je zdaleka nejméně zbytečného odpadu.

      1. Zrovna pro zálohy na PET lahve jsem, stejně tak musíme
        Zrovna pro zálohy na PET lahve jsem, stejně tak musíme něco udělat s kelímkama od jogurtů a balenou šunkou – dyť je těžší obal než obsah – zvlášť v kontextu, že u nás veškeré tříděné plasty končí ve spalovně – potvrzeno místním starostou

        1. Odloženou spotřebu představovaly už i sýpky na obilí
          Odloženou spotřebu představovaly už i sýpky na obilí prvních zemědělských civilizací.

          A ukryté peníze na důchod se rozhodně dělali lépe při zlatých a stříbrných mincích než s inflačně tištěnými papírky.
          Či pochybnými soukromými masovými důchodovými fondy, které nejenže už teď nepřekonávají často výnosem inflaci, ale ještě je u nich velká pravděpodobnost, že na konci cyklu bankovního kapitalismu, nakonec právě u nich skončí nejhorší akcie všech nejméněchopných zastaralých západních korporací předlužených k bankrotu.

          1. to prirovnanie k „zásobným jamám“ je humorne ukázané (ad
            to prirovnanie k „zásobným jamám“ je humorne ukázané (ad absurdum) čo je kapitál. hoci – zhromažďovanie zásob vladárom bolo KAPITÁLOM na čas, keď viedol vojnu.
            a je veľa iných (alternatívnych) „sporení“ na čas, keď nebude človek zarábať.
            ako v tom vtipe o mladej, krásnej a radodajnej slečne. od klientov pýtala zálesácku sekerku. a na otázku, čo s nimi (plná skriňa) bude robiť, povedala, že raz nebude mladá, krásna a čo taký skautík ZA SEKERKU bude ochotný!

Napsat komentář