Autonomní vozidla Hyundai budou vybavena novou generací radarových systémů

Velmi výkonný radarový systém s vysokým rozlišením umožní funkce precizního prostorového snímání a komunikace mezi vozidly.

Vyspělá radarová platforma Metawave WARLORD používá pouze jednu anténu místo dosavadních stovek antén.
foto: Hyundai

Hyundai Cradle, dceřiná firma společnosti Hyundai Motor Company pro rizikové investice a podnikání v oblasti otevřených inovací, realizuje investici do společnosti Metawave Corporation s cílem vyrábět inteligentní radarové systémy pro autonomní vozidla.

Metawave zásadním způsobem mění techniku radarového snímání chytrými radarovými systémy, které využívají adaptivní metamateriály (konvenční materiály s pozměněnou strukturou, která jim dodává jedinečné elektromagnetické vlastnosti, jež se v přírodě nevyskytují) a umělou inteligenci.

Hyundai důkladně zkoumá nové technologie, jako je právě třeba vysokovýkonný radarový systém Metawave s funkcí prostorového snímání, pro budoucí autonomní platformy.

„Nová generace radarové techniky dokáže využívat vyspělé algoritmy pro detekci objektů a jejich identifikaci,“ řekl John Suh, viceprezident společnosti Hyundai CRADLE. „Nový radarový systém s umělou inteligencí, která zvětšuje rozlišení a přesnost, bude přelomovou technologií.“

Základními komponenty systému snímání okolí u současných automobilů s funkcí autonomní jízdy jsou tři senzory: kamera, LiDAR a radar. Kamera je senzorem s největším rozlišením, ale „nevidí“ objekty ve vzdálenosti více než 50 metrů. LiDAR prodlužuje dosah na cca 150 metrů s relativně vysokým rozlišením snímání.

Kamera i LiDAR jsou senzory, které ovlivňuje špatné počasí i znečištění silnic. Radarový senzor pracuje na nižší frekvenci a „vidí“ objekty ve velké vzdálenosti dříve a za všech povětrnostních i provozních podmínek. Současné radarové senzory mají omezenou šířku zorného pole při snímání vzdáleného okolí a postrádají dostatečné rozlišení pro rozeznávání objektů.

Pro zpracování komplexních digitálních signálů je zapotřebí velký počet antén a drahých čipů. Tento druh systému vyžaduje značné množství času a energie, takže je neefektivní. Vyspělá radarová platforma Metawave WARLORD používá pouze jednu anténu a díky svým ultra rychlým a precizním reakcím si dokáže poradit s komplexností analogového prostoru.

Anténa systému WARLORD sama určuje tvar a směr radarového signálu pomocí úzkých svazků paprsků, metod hlubokého učení a algoritmů umělé inteligence. To umožňuje rychlé rozpoznávání objektů na základě podrobného bodového modelu okolí ve formátu 4D, který vzniká pomocí fúze dat z jednotlivých senzorů.

„Investice společnosti Hyundai představuje další důležitý milník ve vývoji naší společnosti a je jedním z důkazů našeho rychlého rozvoje, v jehož rámci umožníme využívání radarového systému WARLORD s dlouhým dosahem snímání a funkcemi umělé inteligence v autonomních vozidlech,“ řekl generální ředitel společnosti Metawave Maha Achour, PhD.

„Díky našemu talentovanému týmu odborníků na milimetrové vlny a metamateriály jsme jako první představili elektronicky snímající metamateriálovou anténní sestavu pro autonomní jízdu, používající frekvenci 77 GHz. Tato technika bude klíčovým faktorem pro Hyundai a další přední výrobce automobilů, kteří se snaží nabídnout ještě lepší zážitky z cestování automobilem.“

Vývoj autonomních automobilů Hyundai

Hyundai Motor Company a společnost Aurora, lídr ve vývoji techniky pro autonomní vozidla, oznámily v lednu uzavření strategického partnerství s cílem uvést vozidla Hyundai s funkcí autonomní jízdy na trh do roku 2021.

V rámci tohoto partnerství budou vozidla Hyundai vybavena technikou pro autonomní jízdu společnosti Aurora. V první fázi spolupráce budou vyvinuty speciální modely pro testy a pilotní projekty ve vybraných městech.

V únoru letošního roku úspěšně absolvovala flotila vozů Hyundai NEXO, elektricky poháněných SUV s palivovými články na vodík, trasu ze Soulu do Pchjongčchangu o délce 190 kilometrů v režimu autonomní jízdy. Vozidla NEXO byla vybavena technikou autonomní jízdy úrovně 4 dle mezinárodní normy SAE a technikou sítí 5G.

Uvedené vozy NEXO disponovaly řadou vyspělých systémů, které jim umožňovaly rozpoznávat okolní vozidla s větší přesností a lépe vyhodnocovat situaci na křižovatkách i odbočkách. Díky preciznímu určování polohy vozidla bez problému projížděla mýtnými branami, vnější senzory vozidel pak monitorovaly lokaci vozidla, pokud došlo k přerušení příjmu signálu GPS, například při jízdě v tunelu.

Technika společnosti Metawave

Metawave vyvíjí novou generaci platforem s bezdrátovou technologií, které řeší největší výzvy, před nimiž stojí odvětví bezdrátového snímání a komunikace.

Použitím umělých metamateriálových struktur a algoritmů umělé inteligence se společnosti Metawave podařilo zjednodušit uspořádání a zvýšit výkonnost systému za současného snížení nákladů jak pro poskytovatele, tak i pro spotřebitele, a to díky technologiím elektronického vytváření a směrování svazku paprsků WARLORD a SABER.

Společnost se v první fázi zaměřuje na dodávání chytrých radarových platforem WARLORD pro vyspělé asistenční systémy ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) a autonomní jízdu. Metawave zároveň vyvíjí chytré anténové platformy SABER (Smart Antenna for Beamforming Electromagnetic Radiation) pro stacionární bezdrátovou komunikační infrastrukturu a mobilní sítě 5G k provozu páteřních připojení a přístupových sítí s mnoha účastníky v konfiguracích s přímým spojením, vícebodovým spojením i smíšenou topologií.

Platforma Metawave SABER přinese na trh sítí 5G výhody v podobě nižšího rušení a většího dosahu pokrytí základních stanic. Místo obrovských počtů antén a složitého digitálního zpracování, používaných při současném bezdrátovém přenosu dat v sítích 5G, využívá SABER jednu anténu pro každý port s vysílací a přijímací jednotkou, která dokáže zformovat signál do úzkých svazků paprsků, čímž se prodlouží dosah základních stanic a obslouží vysoký počet uživatelů s minimálním rušením.

tisková zpráva

17 Comments on “Autonomní vozidla Hyundai budou vybavena novou generací radarových systémů”

  1. Vždycky mne rozesmějí ty názvy technologií, byť chápu,
    Vždycky mne rozesmějí ty názvy technologií, byť chápu, že se může jednat o zkratky. Třeba warlord (válečník), metawawe (asi kovová vlna), saber (šavle)….. No a pojmenovat po letitých zkušenostech celého světa něco pojmem Aurora, to je koledovat si o křižník Potěmkin 🙂

    1. Přeháníte. Nedávno jsem viděl, že si někdo dal práci
      Přeháníte. Nedávno jsem viděl, že si někdo dal práci na sestavení tabulky intenzity elmag pole v elektromobilech a vyrukoval s tím jako se zaručenou zprávou, že nám to škodí. Vtipné na tom ovšem bylo, že udávané intenzity elmag pole byly zhruba stejné jako intenzita přirozeného elmag pole Země u hladiny moře… 😉 Mnohem horší než radary aut (které nemusí být nijak zvlášť výkonné), jsou vysílače Wi-Fi a dalších technologií bezdrátového internetu a zároveň vysílače mobilních signálů, LTE, GSM apod. A do toho si můžete zařadit i vojenské radary a další. A v neposlední řadě také mobilní telefony, které si dobrovolně všichni přikládáme k hlavě a genitáliím. Auta budou to poslední, co nám bude vadit.

Napsat komentář