Ford rozšiřuje program testování užitkových vozů Transit PHEV do Valencie

Ford rozšiřuje program provozních zkoušek dodávek s plug-in hybridním pohonem. Ty mohou většinu jízd po městě absolvovat v čistě elektrickém režimu.

Vozy Transit Custom již zkušebně jezdí v Londýně a jsou poháněny vyspělým elektrifikovaným agregátem, v němž zážehový motor 1.0 EcoBoost slouží k prodloužení dojezdu.
foto: Ford

Přeprava osob i zboží ve velkých městech s sebou nese specifické problémy. Ford již testuje, jak mohou užitkové vozy s plug-in hybridním pohonem (PHEV) pomoci v Londýně. Aktuálně oznámil, že připravuje rozšíření tohoto programu také do španělské Valencie.

Na programu spolupracuje Ford Smart Mobility s vedením města Valencie a s regionální vládou stejnojmenné provincie. Cílem programu je ověřit, nakolik mohou vozy Transit Custom PHEV přispět k lepší kvalitě ovzduší a zároveň zvýšit produktivitu rozvážkových služeb.

Nové partnerství je součástí investic ve výši 11 miliard USD (v přepočtu přibližně 238 mld. Kč), které Ford vyčlenil na elektrifikaci svého portfolia. Do roku 2022 chce po celém světě nabízet 40 elektrifikovaných modelů včetně 16 plnohodnotných elektromobilů.

Vyspělý „plug-in“ hybridní pohon (s možností dobíjení z rozvodné sítě) umožňuje vozům Transit Custom PHEV urazit v čistě elektrickém režimu vzdálenost nejméně 50 km. K prodloužení dojezdu v případě potřeby slouží spalovací motor, jímž je v tomto případě oceňovaný agregát Ford 1.0 EcoBoost.

Od roku 2019 plánuje Ford vyrábět Transit Custom PHEV sériově a nabízet ho běžným zákazníkům. Valencii považuje za jednu ze svých nejvýznamnějších výrobních základen v Evropě.

Od roku 2011 zde proinvestoval přibližně tři miliardy eur (77 mld. Kč) a v listopadu 2017 oznámil, že v souvislosti s výrobou nové generace modelu Kuga investuje do modernizace výrobního závodu dalších více než 750 milionů eur (19 mld. Kč).

Londýnský projekt ročních provozních zkoušek 20 vozů Transit Custom PHEV již běží, za podpory městské organizace Transport for London. Účastní se ho také několik vybraných společností a organizací včetně metropolitní policie.

Telematické systémy Fordu shromažďují provozní i ekologické ukazatele všech testovaných automobilů, aby bylo možné vyhodnotit jejich přínos co nejpřesněji. Oficiální homologační údaje o spotřebě paliva a emisích budou oznámeny před zahájením prodeje.

tisková zpráva

5 Comments on “Ford rozšiřuje program testování užitkových vozů Transit PHEV do Valencie”

  1. Zajímalo by mně, o kolik lehčí je ten litrový turbomotor
    Zajímalo by mně, o kolik lehčí je ten litrový turbomotor než 2.4 atmosféra v Outlanderu PHEV 2019. Obávám se, že litrový turbomotor na dálnice vůbec nebude úsporný, v takhle velkém autě.
    Chápu, že to je primárně městské auto, ale i tak by mě zajímaly technické rozdíly turbo/bez turba.

Napsat komentář