NASA pošle na Mars spolu s roverem i malý elektrický vrtulník

V červenci 2020 odstartuje k Marsu další rover, Mars 2020. Na jeho podvozku se bude ukrývat ještě jeden stroj – malý elektrický vrtulník nebo dron, chcete-li.

Malý létající průzkumník bude sloužit jako doprovod vozítka Mars 2020. Zatímco helikoptéru pohánějí solární články a li-ion baterie, samotné vozítko využívá pro výrobu energie radioizotopový termoelektrický generátor. Tedy dlouhodobý a spolehlivý zdroj stejnosměrného elektrického proudu, využívající k získání tepelné energie rozpadu radioaktivních prvků.
foto: NASA

Mars 2020 je dlouho plánovaná mise, která půjde ve šlépějích roveru Curiosity. Ten odstartoval z Mysu Canaveral v roce 2011 a na Marsu úspěšně přistál o necelý rok později.

Marsovské vozítko Mars 2020 vycházející ze staršího roveru Curiosity

Marsovské vozítko Mars 2020 vycházející ze staršího roveru Curiosity
foto: NASA

Nový rover je založen na designu zhruba jako auto velkého vozítka Curiosity. Díky využití stejných komponent, které sloužily jako náhradní díly pro původní Curiosity, bude jeho stavba o něco levnější.

Elektrická helikoptéra je novinka, kterou oznámila teprve před pár dny. Mars Helicopter je vybavena solárními články, li-ion bateriemi a vyhříváním, které ji má udržet v chodu za chladných marsovských nocí.

Po čtyřech letech vývoje se hmotnost helikoptéry podařilo snížit na pouhých 1,8 kg. Atmosféra Marsu je totiž mnohonásobně řidší, než na zemi (asi 0,6 % zemského tlaku), a tak musí být hmotnost co nejnižší a výkon co nejvyšší.

I proto se budou dva protiběžné rototy točit rychlostí až 3000 ot./min. Tedy asi 10x rycheji, než by bylo potřeba na Zemi. Helikoptéra má umožnit průzkum nejbližšího okolí roveru.

NASA

16 Comments on “NASA pošle na Mars spolu s roverem i malý elektrický vrtulník”

      1. rs:
        Jenže ono mi nejde ani tak moc o překlepy, jako o

        rs:
        Jenže ono mi nejde ani tak moc o překlepy, jako o údaje.
        Tyhle vrtuláčky točí běžně 2500 ot./min., takže údaj o „vysokých 3000 otáčkách pro Mars“ je dost mimo.
        Ale tyhle věci chlapec s humanitárním vzděláním obvykle nezná…

        1. ale chlapci s technickym vzdelanim by to znat mohli, ze ano. a
          ale chlapci s technickym vzdelanim by to znat mohli, ze ano. a vy znaly svetovych jazyku si to rad prectete v originalu treba primo na strankach nasa. pro jistotu prikladam text v cestine: „I proto se budou dva protiběžné rototy točit rychlostí až 3000 ot./min. Tedy asi 10x rycheji, než by bylo potřeba na Zemi.“ a text v anglictine: „…and its twin, counter-rotating blades will bite into the thin Martian atmosphere at almost 3,000 rpm – about 10 times the rate of a helicopter on Earth.“ staci takhle na to aby jste pochopil, ze krome toho, ze mate nevybiravou formu jste i vecne mimo?

          1. rs:
            Hošánku, já mám nejen technickou kvalifikaci, ale taky

            rs:
            Hošánku, já mám nejen technickou kvalifikaci, ale taky praktické zkušenosti a znalosti.
            Můj RC vrtulník s rotorem o průměru 500 mm má 2250 otáček za minutu, obdobně velké RC hračky jsou na tom podobně.
            To vše je určeno k provozu na povrchu zemském.
            Ještě něco, ty namachrovaný mimoni…?

            :O)))

            1. Chechto, nechápu co ti teť nesedí??!
              Prostě na marsu se ty

              Chechto, nechápu co ti teť nesedí??!
              Prostě na marsu se ty vrtule musí točit 10x rychleji, než na zemi.
              Tvůj rc má sice podobné otáčky, ale musí snášet trojnásobnou gravitaci.
              Nebo jsi ho zkoušel na marsu?
              Nejsi náhodou z marsu? mnohé by to vysvětlovalo.

                1. Já teda netuším jaké otáčky má mít takovýhle
                  Já teda netuším jaké otáčky má mít takovýhle vrtulníček. U mého vrtulníčka z Lidla jsem otáčky neměřil.
                  Co nechápu, proč má někdo potřebu kvůli otáčkám nebo čemukoli jinému někoho urážet. To máte nějaké osobní problémy? Na to by byl asi lepší psycholog, než diskuse na Hybridu.

                2. Koukám, že ti diskuze s Chechtíkem alias antihořčíkem,
                  Koukám, že ti diskuze s Chechtíkem alias antihořčíkem, realistou nebo jak se zrovna dnes hodlá nazývat jde k duhu a považuješ jeho fundovaný názory za víc než přínosné. Tedle specialista na holywůdské efekty, co má v mozku detektor na hoaxy a hlavně, a to nesmíme zapomenout, má technické vzdělání se se svejma debilitama vodkopal už dávno na začátku. Přeju příjemnou zábavu s vrtulkama.
                  PS Chechtík nesnáší drony a multikoptéry protože už není se svým RC vrtulníčkem na místním letišťátku za borce 😉

                3. Jak to myslíš?
                  Psal jsem o úrovni diskutujících, kteří

                  Jak to myslíš?
                  Psal jsem o úrovni diskutujících, kteří uráží ostatní.
                  Antihořčík se choval nejhůř a navíc s tou žumpou začal.
                  Podle čeho usuzuješ, že sdílím jeho názory?

              1. Já se vám do toho nerad montuju, ale autor článku
                Já se vám do toho nerad montuju, ale autor článku skutečně zapomněl uvést tu zásadní informaci, že rotor té marsokoptéry se sice točí 10x rychleji, ale – a to je zásadní: „ve srovnání s konvenční helikoptérou na Zemi“ (viz odkaz výše: „3,000 rpm – about 10 times the rate of a helicopter on Earth“).

                Autor to ovšem napsal tak, že to vypadá, že ta marsokoptéra musí točit rotorem 10x rychleji, než by musela na Zemi, což ale nevíme, že? Protože nám to NASA nesděluje. Do toho totiž vstupuje hodně proměnných, zejména délka rotoru (marsokoptéra má jen 1,1 m v průměru, malé drony na Zemi, které točí 2500 rpm mají 8 vrtulí třeba jen 30 cm v průměru, konvenční helikoptéry, které točí třeba jen 300-600 rpm mají naopak listy mnohem delší), ale také hmotnost celého stroje, hustota vzduchu (na Zemi je to asi 1,22 kg/m3, kdežto na Marsu jen 0,20 kg/m3) a samozřejmě jak zmiňujete gravitační síla, která je tam mnohem menší, ale liší se v závislosti na tom jak blízko rovníku nebo pólu se nacházíte. Takže těch proměnných bude spousta, nicméně ten článek je zavádějící, protože je z té věty polovina informace vypuštěna.

                1. Nevím proč by měl být zavádějící?
                  Jak by jste to

                  Nevím proč by měl být zavádějící?
                  Jak by jste to napsal vy, aby vám chechtal, nebo někdo jiný, nevynadal za to že vám tam chybí čárka? Jediné že by jste tam dal datasheet, ale to see pak nedá číst.

                  Za mne jsem pochopil to že na Marsu se musí vrtule točit rychleji o proti Zemi, protože má řidší atmosféru.
                  A protože v NASA asi vědí co dělají nejsou tam blbci jako chechtal, který na základě své hračky nadává autorovi článku že mu tam „chybí čárka ve slově“, usuzuji že je to pravda.

                  A abych pravdu řekl podrobnosti mne až tak nezajímají. Kdyby ano přečtu si originál, protože tohle je jen krátký článek o té novince rozhodně nemá za cíl informovat o přesných technických detailech.

            2. Tak vyzdvihovat svoji „kvalifikaci, znalosti a praktické
              Tak vyzdvihovat svoji „kvalifikaci, znalosti a praktické zkušenosti“ na základě používání nějaké hračky to může tak hošík ve druhé třídě na základce a mírnej retarda ve třetí. Až dokončíš základku pochopíš že je to mnohem složitější:)

Napsat komentář